Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το χειρότερο σενάριο για τη Γαλλία - Δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,6% του ΑΕΠ το 2024

Το χειρότερο σενάριο για τη Γαλλία - Δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5,6% του ΑΕΠ το 2024
Η δυσοίωνη προειδοποίηση έρχεται την ώρα που η Γαλλία βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση και υπόκειται σε αυξημένο έλεγχο από την ΕΕ
Το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας για το 2024 θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο από ό,τι προβλεπόταν αρχικά, επειδή η χώρα αναμένει λιγότερα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με το Politico.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα -η διαφορά μεταξύ του πόσα δαπανά και εισπράττει μια χώρα- θα μπορούσε να φτάσει το 5,6% του ΑΕΠ της χώρας αντί του 5,1% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως, σύμφωνα με σημείωμα που έστειλε τη Δευτέρα το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στους νομοθέτες που είναι αρμόδιοι για τον προϋπολογισμό και το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Politico.
Στο σημείωμα τονίζεται ότι το ποσοστό αυτό δεν αποτελεί την επίσημη πρόβλεψη του ελλείμματος της χώρας, αλλά απλώς ένα προβλεπόμενο χειρότερο σενάριο.

Χωρίς κυβέρνηση και υπό αυξημένο έλεγχο

Η δυσοίωνη προειδοποίηση έρχεται την ώρα που η Γαλλία βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση και υπόκειται σε αυξημένο έλεγχο από την ΕΕ, γνωστό ως διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, για υπέρβαση των δαπανών το 2023.
Η Γαλλία έχει ήδη αναθεωρήσει τον στόχο του ελλείμματος για το 2024 από το αρχικό 4,4% του ΑΕΠ στο 5,1%.
Έχασε επίσης τον στόχο της για το έλλειμμα πέρυσι (5,5% του ΑΕΠ αντί για 4,9%).
Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα είναι ευθύνη του διαδόχου της να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό για το 2025 και να αντιμετωπίσει τα σχέδια δαπανών της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
Η Γαλλία πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες ένα πολυετές σχέδιο για τη μείωση των δαπανών έως τις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί έως τις 15 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο έως την 1η Οκτωβρίου.
Για να επιταχύνει τα πράγματα, η απερχόμενη κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες, προτείνοντας να παγώσει τις δαπάνες στο ίδιο επίπεδο με φέτος (492 δισ. ευρώ) αντί να τις μειώσει σημαντικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης