Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Zakharova απαντά στις προβοκάτσιες της Ταϊβάν - «Ρωσία και Κίνα έχουν παραιτηθεί από εδαφικές διεκδικήσεις»

H Zakharova απαντά στις προβοκάτσιες της Ταϊβάν - «Ρωσία και Κίνα έχουν παραιτηθεί από εδαφικές διεκδικήσεις»
Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για το τι σκέφτονται ορισμένοι περιθωριακοί πολιτικοί, διαμήνυσε η Maria Zakharova
Η Ρωσία και η Κίνα έχουν επιβεβαιώσει επισήμως την παραίτηση από κάθε εδαφική διεκδίκηση μεταξύ των δύο χωρών και η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για το τι σκέφτονται ορισμένοι περιθωριακοί πολιτικοί σχετικά με αυτό, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Το τι σκέφτονται για αυτό κάποιοι περιθωριακοί πολιτικοί που έχουν εμμονή με τον ρεβανσισμό, μπορεί να απασχολήσει κάποιον άλλο, αλλά εμάς όχι», τόνισε η ίδια, σχολιάζοντας το σχόλιο του Lai Ching-te, επικεφαλής της κυβέρνησης της Ταϊβάν, ότι η Κίνα θα πρέπει να καταλάβει εδάφη στην Άπω Ανατολή από τη Ρωσία.
«Εν ολίγοις, ο Lai, ο οποίος ωθείται προς τον αυτονομισμό από τους Αμερικανούς, μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά δεν θα ωφελήσει ούτε τον ίδιο ούτε τους κατοίκους της Ταϊβάν», πρόσθεσε η Zakharova.

Αμοιβαία παραίτηση

Εν τω μεταξύ, η Ρωσίδα διπλωμάτης τόνισε ότι «η αμοιβαία παραίτηση της Μόσχας και του Πεκίνου από εδαφικές διεκδικήσεις είχε κατοχυρωθεί στη Συνθήκη Καλής Γειτονίας, Φιλίας και Συνεργασίας της 16ης Ιουλίου 2001, ενώ η Μόσχα και το Πεκίνο έθεσαν οριστικά τα ζητήματα των συνόρων με την υπογραφή της Πρόσθετης Συμφωνίας για το ανατολικό τμήμα των συνόρων Ρωσίας-Κίνας στις 14 Οκτωβρίου 2004 και την επικύρωση του εγγράφου αργότερα».
«Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε σε μια σειρά άλλων κοινών εγγράφων που η Κίνα και η Ρωσία υιοθέτησαν σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου», συνέχισε ο διπλωμάτης.
«Η Ρωσία σέβεται σταθερά την αρχή της μίας Κίνας και θεωρεί την κινεζική κυβέρνηση ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας».
Ως εκ τούτου, «ο επικεφαλής της διοίκησης της Ταϊβάν δεν είναι σε θέση να κάνει δηλώσεις εκ μέρους του Πεκίνου» και στην Ταϊπέι θα μπορούσε μόνο να συστηθεί «να μην υπερεκτιμά τον εαυτό της όταν εποφθαλμιά κάτι που ανήκει σε κάποιον άλλον», σημείωσε η Zakharova.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης