Διεθνή

H Δύση χάνει τον εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία – Κίνα και Ινδία λειτουργούν εναλλακτικό «SWIFT» – Τα cryptos κατά των κυρώσεων

H Δύση χάνει τον εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία – Κίνα και Ινδία λειτουργούν εναλλακτικό «SWIFT» – Τα cryptos κατά των κυρώσεων
Η ρωσική οικονομία δεν απομονώθηκε και εξακολουθεί να συμμετέχει στο διεθνές εμπόριο - Οι συμμαχίες προς Ανατολάς και oi BRICS
Νέες νομισματικές μονάδες και συστήματα χρηματοπιστωτικών συναλλαγών βρίσκονται σε λειτουργία προκειμένου να παρακαμφθεί η οικονομική πίεση της Δύσης στη Μόσχα μέσω των πρωτοφανών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.
Κατά τα φαινόμενα, η Δύση χάνει τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει με όλους τους τρόπους για την καταστροφή των ρωσικών εξαγωγών – καθώς πρόκειται για την πλουσιότερη χώρα όσον αφορά τις πρώτες ύλες παγκοσμίως.
Η Ρωσία και διάφοροι εμπορικοί εταίροι υλοποιούν σχέδια για την ενίσχυση εναλλακτικών νομισμάτων και των συστημάτων πληρωμών, μειώνοντας την παγκόσμια εξάρτηση από το δολάριο και τα δυτικά χρηματοοικονομικά δίκτυα.

«Η Μόσχα συνεχίζει να βρίσκει τρόπους να διατηρήσει την οικονομία της χώρας σε λειτουργία», γράφει ο αναλυτής Huileng Tan, περιγράφοντας την απάντηση της Ρωσίας στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Ουκρανίας το 2022.
«Οι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας, επίσης, αναζητούν τρόπους να συνεχίσει να συναλλάσσονται με τη χώρα μέσω εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών για να ανταγωνιστεί την παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη που κυριαρχείται από τη Δύση και το δολάριο ».
Η Μόσχα προσαρμόζεται με επιτυχία στη δυτική οικονομική πίεση ήδη από το 2014, όταν επιβλήθηκαν εμπορικοί περιορισμοί μετά την επανένωση της Ρωσίας με την Κριμαία.
«Υπάρχουν κίνδυνοι στη χρήση των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών δικτύων», δήλωσε η διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina το 2018 επισημαίνοντας τη σημαντική στροφή της Ρωσίας προς Ανατολάς για το διμερές εμπόριο.

«Ως εκ τούτου, από το 2014 αναπτύσσουμε τα δικά μας συστήματα».
Η δυτική οικονομική επιθετικότητα εντάθηκε το 2022, με αποτέλεσμα η Μόσχα να χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο το Σύστημά της για Μεταφορά Οικονομικών Μηνυμάτων (SPFS).
Το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων χρησιμοποιείται στη θέση του SWIFT, του δυτικού συστήματος που παραδοσιακά λειτουργούσε ως το de facto παγκόσμιο πρότυπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το SPFS χρησιμοποιείται από 556 οργανισμούς σε 20 κράτη , με τη χρήση του συστήματος από ξένους οργανισμούς να υπερδιπλασιάζεται μετά το 2022.
Η Ρωσία έχει επίσης καταβάλει προσπάθειες για να ενσωματώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα με αυτό του Ιράν, με την πλατφόρμα πληρωμών με κάρτα Mir της Μόσχας να συνεργάζεται τώρα με το σύστημα Shetab της Τεχεράνης.

Εν τω μεταξύ, τα τραπεζικά συστήματα και τα συστήματα ανταλλαγής μηνυμάτων που αναπτύχθηκαν από την Κίνα και την Ινδία, δύο μεγάλες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις από μόνες τους, έχουν δει αυξανόμενη χρήση σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές στις οποίες εμπλέκονται ρωσικές οντότητες.
Το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών της Κίνας (CIPS) διεκπεραίωσε περισσότερες από 6,6 εκατομμύρια συναλλαγές πέρυσι, ύψους 17,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ενοποιημένη πλατφόρμα πληρωμών (UPI) της Ινδίας επεκτάθηκε επίσης γρήγορα, απειλώντας να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για την κυριαρχία της SWIFT.
«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το UPI μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρακάμψει το τραπεζικό σύστημα SWIFT, επιτρέποντας τη διενέργεια συναλλαγών με χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις όπως η Ρωσία, αποδυναμώνοντας έτσι την οικονομική ηγεμονία των ΗΠΑ», έγραψε νωρίτερα αυτό το έτος ο αναλυτής διεθνών σχέσεων Evan Freidin.
Τα νομίσματα και τα κρυπτονομίσματα των κεντρικών τραπεζών ολοκληρώνουν την επιλογή των χρηματοοικονομικών καινοτομιών που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να διατηρήσει την ισχυρή και αναπτυσσόμενη οικονομία της, με αμφότερες τις τεχνολογίες να απειλούν να υπονομεύσουν περαιτέρω την κατάσταση του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου.

Ο αντιπραγματισμός ...

Μια τελευταία στρατηγική μπορεί να αναβιώσει από τη σοβιετική εποχή, καθώς η Ρωσία εξετάζει τις ανταλλαγές με την Κίνα και άλλες χώρες - ,μια πρακτική που στην οικονοική θεωρία ονομάζεται αντιπραγματισμός.
Η άμεση ανταλλαγή ποσοτήτων ενός εμπορεύματος με ένα άλλο περιορίζει εντελώς την ανάγκη για ένα νόμισμα, γυρίζοντας πίσω στις μέρες της οικονομικής οργάνωσης Comecon που ήταν ευθυγραμμισμένη με το Σοσιαλιστικό μπλοκ.
Η πρακτική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορες χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις από τη Δύση, όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα, οι οποίες συναλλάσσονται με αρκετούς γείτονες της Λατινικής Αμερικής μέσω του συστήματος ALBA–TCP.

Η χρήση των cryptos κατά τον κυρώσεων

Την ίδια ώρα η Ρωσία ξεκίνησε επίσημα τη χρήση των κρυπτονομισμάτων προκειμένου να αντιμετωπίσει το νομισματικό πρόβλημα που δημιουργείται από πλεόνασμα σε γιουάν και ρουπίες που διαθέτει καθώς έχει εκτοξευθεί το διμερές εμπόριο με αυτές τις χώρες μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων.
Την ίδια ώρα, στόχος είναι να αχρηστευθούν οι δευτερογενείς κυρώσεις που πλήττουν κυρίως τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Στη Ρωσία, τα κρυπτονομίσματα θα επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούνται σε διακανονισμούς των διεθνών συναλλαγών.
Οι ρωσικές αρχές έχουν αρχίσει επίσημα να αποδέχονται κρυπτονομίσματα, επισημάνει σε δημοσίευμά του το RIA Novosti.
Είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία που εντάσσει τα προϊόντα της κρυπρογράφησης στο δικό στη νομισματικό σύστημα.
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2024, τα cryptos θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν σε διακανονισμούς συναλλαγών του διεθνούς εμπορίου και συναλλάγματος υπό πειραματικό νομικό καθεστώς.
Οι συναλλαγές θα τίθενται υπό τον έλεγχο από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τον Αύγουστο, ο πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε νομοθετικό διάταγμα για την πλήρη νομιμοποίηση της «εξόρυξης» και κυκλοφορίας κρυπτονομισμάτων.
Επιπλέον, ξεκινώντας από το φθινόπωρο, θα είναι δυνατή η πληρωμή για εισαγόμενα αγαθά με ψηφιακό νόμισμα.

June 2023 - Monthly analysis on Russian fossil fuel exports and sanctions –  Centre for Research on Energy and Clean Air
Η «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων θα επιτρέπεται τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα από την 1η Νοεμβρίου.

Θα πρέπει να προηγηθεί εγγραφή στον σχετικό κατάλογο στο Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Ενέργειας δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτήν την ευκαιρία.
Η Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύει τη διαδικασία εξόρυξης.
Ο πρόεδρος Putin δήλωσε προηγουμένως ότι η «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων απαιτεί μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν αυτή η διαδικασία καταστεί ανεξέλεγκτη, τότε σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας θα υπάρξει έλλειψη για τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και για την παραγωγική διαδικασία
Ο οικονομικός αναλυτής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Nikolai Kulbaka, σημείωσε ότι οι φόροι για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι πιθανόν να αρχίσουν να εισπράττονται εντός του 2024.
Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων μετά τη δήλωση του Προέδρου της Ρωσίας είναι ακόμα μακριά.

Οι πιέσεις από τις δευτερογενείς κυρώσεις

Οι κινεζικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αρνούνται πληρωμές εάν ρωσικά ονόματα αναφέρονται στα έγγραφα, δήλωσε στην Izvestia ο Alexei Poroshin, γενικός διευθυντής της JSC First Group.
Επιπλέον, τυχόν εγγραφές στα κυριλλικά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ακύρωση της πληρωμής.
Ο Alexei Razumovsky, εμπορικός διευθυντής της Impeia Rus, εξήγησε ότι οι κινεζικές τράπεζες φοβούνται τις επιπτώσεις από τις δευτερογενείς κυρώσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταίροι από την Κίνα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τη λεγόμενη πολιτική «μηδενικής εμπιστοσύνης» στις σχέσεις με τις ρωσικές επιχειρήσεις και προσπαθούν να εξαλείψουν κάθε πιθανή απειλή.
Εάν οι συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω ρωσικής εταιρείας, οι κινεζικές τράπεζες απορρίπτουν την πληρωμή από φόβο μήπως υποστούν κυρώσεις.
Τα χρήματα θα υπάρχουν στο λογαριασμό κατά τη διάρκεια ισχύος της επιταγής και σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει το δικαίωμα να τα κρατήσει για 40 ημέρες και στη συνέχεια πρέπει να τα επιστρέψει στον αγοραστή» πρόσθεσε η Ekaterina Kizevich, ειδικός στις διεθνείς συναλλαγές.
Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι Κινέζοι προμηθευτές άρχισαν πρόσφατα να ζητούν από τους Ρώσους να στέλνουν αγαθά μέσω τρίτων χωρών, δήλωσε ο Poroshin. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται σε υλικοτεχνικές δυσκολίες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εντεινόμενοι περιορισμοί οφείλονται στο γεγονός ότι η Δύση συνεχίζει να ασκεί πίεση στις κινεζικές αρχές και στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, επικαλούμενη ότι βοηθά συναλλαγές που ενισχύουν το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της ρωσίας και την εισαγωγή προϊόντων διπλής χρήσης.

Η αυξηση του κόστους των συναλλαγών με την Κίνα

Τα προβλήματα με τις πληρωμές προς την Κίνα από τις 30 Αυγούστου, έχουν επιδεινωθεί στο πλαίσιο των μέτρων που ξεκίνησαν να εφαμρμόζονται πριν από λίγους μήνες, αποκαλύπτει το Reuters.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι καθυστερήσεις και το κόστος διακανονισμού αυξάνονται και ο όγκος των συναλλαγών που έχουν ανασταλεί εκτιμάται σε δεκάδες δισεκατομμύρια γιουάν.
Ο συνομιλητής του Reuters δήλωσε ότι τα κινεζικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναστέλλουν μαζικά τις συναλλαγές από τη ρωσική πλευρά.
Μια άλλη πηγή του οργανισμού επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, προσθέτοντας ότι ο λόγος ήταν η απειλή κυρώσεων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υπέγραψε διάταγμα τον Δεκέμβριο του 2023 που προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής δευτερογενών κυρώσεων κατά ξένων τραπεζών εάν βοηθούν στη διεξαγωγή συναλλαγών με πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και στην πραγματοποίηση εξαγωγών στο ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα.
Επιπλέον, στα μέσα Ιουνίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκτειναν τον σχετικό μηχανισμό.
Ο αριθμός των ρωσικών οντοτήτων στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις, η αλληλεπίδραση με τις οποίες μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αμερικανικές δευτερεύουσες κυρώσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά.
Το Reuters ισχυρίζεται ότι λόγω της ανάγκης δημιουργίας ενδιάμεσων συστημάτων, το κόστος επεξεργασίας συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχει αυξηθεί από 0% στο 6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης