Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το colpo grosso του Milei με τη μεταφορά του χρυσού της Αργεντινής στο Λονδίνο – Στόχος η άρση των συναλλαγματικών ελέγχων

Το colpo grosso του Milei με τη μεταφορά του χρυσού της Αργεντινής στο Λονδίνο – Στόχος η άρση των συναλλαγματικών ελέγχων
Τα χαμηλά διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας τα οποία υπολογίζονται σε 5 δισ. δολ. εμποδίζουν την ικανότητά της να άρει τους συναλλαγματικούς ελέγχους και εγείρουν την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησής να αποπληρώσει τα χρέη της, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής στέλνει μέρος των αποθεμάτων χρυσού της στο εξωτερικό τις τελευταίες εβδομάδες, όπως έγινε γνωστό,  για να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση σε νέες κίνησεις όσον αφορά το δανειακό πρόγραμμα της χώρας, μια κίνηση που θα μπορούσε να δώσει στη χώρα την απαραίτητη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις της με τους διεθνείς δανειστές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 3 Αυγούστου 2024.
Μόλις πιστοποιηθεί, ο χρυσός θα μπορούσε εν τέλει να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για τη λήψη χρηματοδότησης, σύμφωνα με πηγή κοντά στην κεντρική τράπεζα της χώρας.
Πριν από τη μεταφορά, περίπου η μισή ποσότητα αποθεμάτων σε χρυσό της Αργεντινής βρισκόταν σε εγχώρια θησαυροφυλάκια με το άλλο μισό στο Λονδίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, γνωστής με το ισπανικό της αρκτικόλεξο BCRA, αρνήθηκαν να σχολιάσουν επίσημα τις κινήσεις όσον αφορά τα αποθεματικά σε χρυσό της κεντρικής τράπεζας.
Η νομισματική αρχή επιβεβαίωσε ξεχωριστά τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου ότι είχε στείλει χρυσό σε αλλοδαπόυς λογαρισμούς..
Ωστόσο, η τράπεζα δεν είπε πόσα από τα σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό της απεστάλησαν, για ποιο λόγο ή πού.
Τραπεζικά στελέχη επέκριναν, επίσης, τις «ανεύθυνες» αναφορές για τον χρυσό που βγαίνει στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι η διαχείριση των αποθεματικών ήταν πάντα εμπιστευτικό ζήτημα.

Οι λήξεις χρέους του 2025 και οι προκλήσεις για τον Milei

Η εφημερίδα Pagina 12 δημοσίευσε ένα βίντεο (Αύγ. 19) ενός φορτηγού με το λογότυπο BCRA που κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο, αναφέροντας ότι κατευθυνόταν προς το κύριο διεθνές αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες με ράβδους χρυσού 250 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η μεταφορά του χρυσού υπογραμμίζουν τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος της Αργεντινής Javier Milei.
Τα χαμηλά διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα εμποδίζουν την ικανότητά του να άρει τους συναλλαγματικούς ελέγχους και εγείρουν την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησής του να αποπληρώσει τα χρέη της.
Ο υπουργός Οικονομίας Luis Caputo δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει πληρωμές χρέους που λήγουν τον Ιανουάριο του 2025, αλλά δεν θα αναζητήσει νέα διεθνή χρηματοδότηση μέχρι τις αρχές του 2026.
Δεν είναι σαφές πώς ο Caputo και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Santiago Bausili θα χρησιμοποιήσουν τον χρυσό που έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό για να πιστοποιηθεί.

Τα αρνητικά αποθεματικά 

Αλλά ο υπουργός Οικονομίας έχει ήδη δηλώσει ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ένα ειδικό όχημα αγοράς, ή συμφωνία repo, με τις εμπορικές τράπεζες.
Για να θεωρηθεί έγκυρος για οικονομική χρήση, ο χρυσός πρέπει να πληροί τα πρότυπα που ορίζει η Ένωση Αγοράς χρυσού του Λονδίνου.
Αφού πιστοποιηθούν, οι ράβδοι μπορούν να διαπραγματεύονται ελεύθερα μεταξύ ιδρυμάτων εντός της αγοράς, σύμφωνα με τον ιστότοπο της LBMA.
Η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής έχει περισσότερες υποχρεώσεις από τα αποθέματά της σε μετρητά, ένα νομισματικό πρόβλημα που είναι γνωστό ως καθαρά αρνητικά αποθεματικά.
Ένας ισολογισμός στο κόκκινο έχει τροφοδοτήσει από καιρό τη δυσπιστία των επενδυτών για το πέσο και διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους κάτω από τα 60 σεντς ανά δολάριο, αν και έχει αυξηθεί από τότε που ο Milei κέρδισε την εξουσία πέρυσι.

Τα καθαρά αποθεματικά είναι επί του παρόντος περίπου στα αρνητικά 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την τοπική χρηματιστηριακή εταιρεία Portfolio Personal Inversiones.
Η κεντρική τράπεζα χρησιμοποίησε ήδη μέρος του χρυσού της κατά τη διάρκεια της θητείας του Federico Sturzenegger ως επικεφαλής του ιδρύματος από το 2015 έως το 2018. Εκείνη την εποχή, πραγματοποίησε μελλοντικές πράξεις για να κερδίσει αποδόσεις σε ένα μέρος των αποθεμάτων χρυσού της.
Ο Caputo υπερασπίστηκε την αποστολή του πολύτιμου μετάλλου στο εξωτερικό σε μια συνέντευξη του Ιουλίου στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι LN+.
«Εάν έχετε χρυσό στο εξωτερικό, μπορείτε να αποκτήσετε απόδοση — και η χώρα πρέπει να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις των περιουσιακών της στοιχείων», επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης