Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Επιστροφή στην κανονικότητα για τις ελληνικές τράπεζες – Μειώνεται το κόστος κεφαλαίου

Bloomberg: Επιστροφή στην κανονικότητα για τις ελληνικές τράπεζες – Μειώνεται το κόστος κεφαλαίου
Η Ελλάδα, άλλοτε το «κακό παιδί» της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, ανέκτησε πέρυσι την επενδυτική της βαθμίδα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία...
Επανέρχεται σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις αγορές χρέους για τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός το οποίο σηματοδοτείται από την έκδοση ομολόγου AT1 από την Alpha Bank.
Όπως φαίνεται, η επενδυτική βαθμίδα ήρθε και πλέον οι ξένοι επενδυτές βλέπουν με θετικό μάτι την Ελλάδα και τοποθετούνται χωρίς να χρειάζονται… παρακάλια.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg…
Σύμφωνα με όσα σημειώνει, η Alpha Bank πρόκειται να μειώσει το κόστος κεφαλαίου, εν μέσω αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητά της.
Νωρίτερα, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εξέδωσε ομόλογο AT1, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα είχε θέσει στόχο να αντλήσει 300 έως 400 εκατ. ευρώ και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 7,5%.
Το επίπεδο αυτό είναι περισσότερο από 4 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το επίπεδο στο οποίο η τράπεζα με έδρα την Αθήνα άντλησε κεφάλαια AT1 στις αρχές του 2023.
Πέρα από τα παραπάνω, αντικατοπτρίζει ένα συνεχιζόμενο ράλι στο junior χρέος, που έρχεται παράλληλα με μια πράξη έκδοσης συν-αγοράς από την Bank of Ireland Group Plc και ενισχύεται μετά από μια πώληση της ολλανδικής ABN Amro Bank NV, η οποία έφερε το μικρότερο κουπόνι.
«Η πρωτογενής αγορά AT1 είναι επί του παρόντος ενεργή, με τις τράπεζες να επωφελούνται από τη μείωση των περιθωρίων και τις ευνοϊκές διαφορές μεταξύ της αρχικής τιμολόγησης και των τελικών κουπονιών, καθώς και μεταξύ των εκδόσεων και των τρεχόντων περιθωρίων» δήλωσε ο Sebastien Barthelemi, επικεφαλής της πιστωτικής έρευνας στην Kepler Cheuvreux.
fsdafsda.JPG
Tακτικός εκδότης χρέους

Ένα χρόνο πριν, η Alpha bank είχε εκδώσει την ίδια κατηγορία ομολόγου, ύψους 400 εκατ. ευρώ ΑT1 perpetual με επιτόκιο 11,875%.
Μέσα στη φετινή χρονιά η Alpha bank είχε προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου senior preferred, διάρκειας 6 ετών ύψους 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5% και απόδοση 5,125%.
Επίσης εξέδωσε δεκαετές ομόλογο κατηγορίας Tier II, διάρκειας με δικαίωμα ανάκλησης, ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6% και απόδοση 6,125%.
Η Alpha Bank συνεχίζει να είναι τακτικός εκδότης χρέους στις διεθνείς αγορές, ύστερα και από την αναβάθμιση της από τους διεθνείς πιστοληπτικούς οίκους.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο είχε ήδη καλύψει την απαίτηση του επόπτη για τις ελάχιστες απαιτήσεις των ιδίων κεφαλαίων και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (ΜREL) καθώς ο σχετικός δείκτης ανερχόταν στο 28,84% έναντι στόχου 27,99% για το 2026.
Η λεγόμενη αγορά Contingent Convertible ή CoCo πλησιάζει τις διψήφιες αποδόσεις σε μία από τις λιγότερο ασταθείς χρονιές που έχουν καταγραφεί.
Σημειώνεται πως η προηγούμενη έκδοση AT1 άνοιξε το δρόμο για την πρώτη πληρωμή μερίσματος μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας στο Bloomberg News...
afsd.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης