Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία επιβεβαιώνει την αίτηση για ένταξη στις BRICS - Σε εξέλιξη οι διαδικασίες

Η Τουρκία επιβεβαιώνει την αίτηση για ένταξη στις BRICS - Σε εξέλιξη οι διαδικασίες
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS
Σχετικά Άρθρα
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για ένταξη της Τουρκίας στις BRICS, μία κίνηση που -αν ολοκληρωθεί- αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΚΡ και σε ερώτηση εάν η Τουρκία έχει υποβάλει αίτηση προσχώρησης στους BRICS, ο Omer Celik είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ΕΡΤ:
«Ούτως ή άλλως, ο αξιότιμος πρόεδρός μας το έχει δηλώσει ήδη σε διάφορες περιστάσεις. Το γνωρίζετε αυτό. Δηλαδή, το αίτημά μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη σχετικά με αυτό. Εάν υπάρξει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη, δηλαδή μια αξιολόγηση των BRICS σχετικά με την ένταξη στους BRICS, ή κάποια απόφαση των BRICS κ.λπ. θα τη μοιραστούμε μαζί σας σε αυτό το πλαίσιο.
Αλλά ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει ανοιχτά ότι η Τουρκία θέλει να συμμετέχει σε όλες αυτές τις σημαντικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των BRICS».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS από τις 22 έως 24 Οκτωβρίου 2024, στο Καζάν της Ρωσίας.
Η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, μετέδιδε το Bloomberg τη Δευτέρα 2/9. Η νέα διπλωματική ώθηση της χώρας αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ παράλληλα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μέλος του ΝΑΤΟ. Η υποψηφιότητα στους BRICS είναι επίσης εν μέρει αποτέλεσμα των διαφωνιών με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης