Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση - Η Δυτική Όχθη είναι βόμβα έτοιμη να εκραγεί, μετά τη Γάζα – Η στρατηγική του Ισραήλ και η Παλαιστινιακή αντίσταση

Επικίνδυνη κλιμάκωση - Η Δυτική Όχθη είναι βόμβα έτοιμη να εκραγεί, μετά τη Γάζα –  Η στρατηγική του Ισραήλ και η Παλαιστινιακή αντίσταση
Η περιοχή, που προηγουμένως χαρακτηριζόταν ως «δευτερεύον πεδίο μάχης» από την έναρξη του πολέμου, θα χαρακτηριστεί τώρα ως «το δεύτερο πεδίο μάχης», μετά τη Γάζα
Τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024 ότι πηγές ασφαλείας τηε χώρας περιέγραψαν τη Δυτική Όχθη ως «βόμβα έτοιμη να εκραγεί».
Ο Israel Hayom αποκάλυψε ότι οι πρόσφατες κλιμακώσεις και οι επιθέσεις στη Δυτική Όχθη οδήγησαν τις υπηρεσίες  ασφαλείας και την στρατιωτική ηγεσία να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους.
Η περιοχή, που προηγουμένως χαρακτηριζόταν ως «δευτερεύον πεδίο μάχης» από την έναρξη του πολέμου,, θα χαρακτηριστεί τώρα ως «το δεύτερο πεδίο μάχης», μετά τη Γάζα.
Η ισραηλινή εφημερίδα εξήγησε ότι αυτή η αλλαγή είναι «απλώς μια αρχική οδηγία» και ότι μια σημαντική προσαρμογή των επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη θα πάρει χρόνο.
Αναμένεται ότι «μια σειρά επιχειρήσεων σε όλη τη Δυτική Όχθη, παρόμοιες με την επιχείρηση στη Jenin», θα υλοποιηθεί, σύμφωνα με αναφορές από το ομάδες ασφαλείας και το στρατιωτικό κατεστημένο.
Η εφημερίδα σημείωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση, με το όνομα Summer Camps, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, είναι "η μεγαλύτερη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού από την "Defensive Shield"", προσθέτοντας ότι "δύο ομάδες μάχης ταξιαρχιών δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στα στρατόπεδα Jenin και Tulkarm. «με την επιχείρηση να αναμένεται να συνεχιστεί σύντομα.
Οι παλαιστινιακές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν και αλλού
Ο Israel Hayom σχολίασε ότι «ο ισραηλινός στρατός στοχεύει να φτάσει τον Οκτώβριο, τον μήνα των διακοπών, με μια πιο ήσυχο το πεδίο της Δυτικής Όχθης».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-03_195901.png
Προειδοποίησε ότι «η επιχείρηση Gush Etzion θα μπορούσε να επαναληφθεί στην Ιερουσαλήμ, την Beersheba ή το Τελ Αβίβ»
Σε αυτό το πλαίσιο, η εφημερίδα ανέφερε ότι «οι πρόσφατες βάναυσες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της διπλής επίθεσης στο Gush Etzion, της επίθεσης στο Tarqumiyah και της επίθεσης στο Ateret, υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια μεγάλη, ριζοσπαστική προσέγγιση σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη».
Πρόσθεσε ότι το κύριο δίλημμα του συστήματος ασφαλείας αφορά την περιοχή al-Khalil, από την οποία προήλθαν οι δύο επιχειρήσεις τις τελευταίες ημέρες.
Ο Israel Hayom σημείωσε ότι «υπάρχει κατανόηση της ανάγκης για επιθετική δράση κατά των επιχειρήσεων που προέρχονται από την πόλη».
Κατά συνέπεια, «θα μπορούσαν να αναληφθούν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας που επικεντρώνονται στη συλλογή πληροφοριών, εκτός από τις προσπάθειες επιτήρησης γύρω από την πόλη, παρόμοια με αυτό που συμβαίνει τώρα».

«Εκκλήσεις για πόλεμο»

Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές  καλούν σε πόλεμο στη Δυτική Όχθη.
Ο υπουργός Εποικισμού Orit Strook προέτρεψε το υπουργικό συμβούλιο πολιτικής ασφάλειας να «εφαρμόσει έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης κατάστασης πολέμου στη Δυτική Όχθη».
Τόνισε ότι «μια διπλή επίθεση σημειώθηκε στο Gush Etzion» μόλις δύο εβδομάδες μετά την απελευθέρωση πέντε ηγετών της Hamas στο al-Khalil που είχαν τεθεί υπό κράτηση στην αρχή του πολέμου.
Ο Strook πρόσθεσε, «με το ξέσπασμα του πολέμου, υπήρξε ένα κύμα συλλήψεων βασικών Παλαιστίνιων ακτιβιστών στη Δυτική Όχθη.
Η απελευθέρωσή τους είναι μέρος μιας σειράς απελευθερώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί ή αναμένεται να πραγματοποιηθούν σύντομα, λόγω νομικών δυσκολίες και έλλειψη χώρου στις φυλακές».
Αυτά τα ισραηλινά σχέδια για κλιμάκωση της επιθετικότητας στη Δυτική Όχθη έρχονται εν μέσω αυξανόμενων ισραηλινών ανησυχιών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της Αντίστασης στην περιοχή.
Αυτό είναι εμφανές στις ενέργειες των αγωνιστών της Αντίστασης, καθώς παλαιστινιακές ομάδες στη Δυτική Όχθη αντιμετωπίζουν επίμονα τη στρατιωτική επιχείρηση της κατοχής, τώρα στη δεύτερη εβδομάδα.
Η αντίστασή τους περιλαμβάνει επιχειρήσεις, ενέδρες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και ένοπλες αντιπαραθέσεις.
Η Παλαιστινιακή Αντίσταση στη Δυτική Όχθη έχει προειδοποιήσει την ισραηλινή κατοχή για περαιτέρω επιχειρήσεις ως απάντηση στην επιθετικότητά της τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα. Χθες, οι Ταξιαρχίες al-Qassam δήλωσαν ότι «όλες οι κυβερνήσεις της Δυτικής Όχθης θα επιφυλάξουν οδυνηρές εκπλήξεις για τον κατακτητή».
Το κίνημα ανακοίνωσε την πλήρη ευθύνη του για δύο βομβιστικές επιθέσεις σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις 30 Αυγούστου. Οι επιθέσεις είχαν στόχο τους οικισμούς Gush Etzion και Karmei Tzur στο βόρειο al-Khalil και τραυμάτισαν τέσσερις Ισραηλινούς, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της Ταξιαρχίας Etzion.
Το Al-Qassam θρήνησε δύο από τους μαχητές του που εκτέλεσαν τις επιθέσεις, τον Mohammad Ihsan Marqah και τον Zahdi Nidal Abu Afifa.
Η παράταξη της Παλαιστινιακής Αντίστασης παρουσίασε λεπτομερώς τις δύο επιχειρήσεις, οι οποίες έγιναν ταυτόχρονα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης