Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ομόλογα – Οι αναταράξεις στις αγορές έφεραν μείωση των αποδόσεων με επιστροφή των επενδυτών

Ομόλογα – Οι αναταράξεις στις αγορές έφεραν μείωση των αποδόσεων με επιστροφή των επενδυτών
Νευρικότητα εν όψει της δημοσιοποίησης των στοιχείων για την απασχόληση
Πτωτικά κινήθηκαν την Τρίτηγ 3 Ιανουαρίου 2024 οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς οι επενδυτές ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αποσύρθηκαν από τις μετοχές εν μέσω μεικτών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε κατά επτά μονάδες βάσης, στο 2,23%, αφού τη Δευτέρα (2/9) είχε διαμορφωθεί σε υψηλό μηνός στο 2,26%.
Τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο ρυθμός επιβράδυνσης στο μεταποιητικό κλάδο μετριάστηκε τον Αύγουστο, παρότι η τάση εξακολουθεί να υποδηλώνει περιορισμένη δραστηριότητα.
«Η ανησυχία πυροδοτείται από τη συνεχιζόμενη πτώση των νέων παραγγελιών.
Είναι σαν η αγορά να περιμένει επιβράδυνση», αναφέρει ο Florian Leplaut, επικεφαλής μακροοικονομικής πολιτικής στην Lombard Odier Investment Managers.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης τα στοιχεία για την απασχόληση Αυγούστου στις ΗΠΑ, τα οποία εκτιμάται ότι θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed στις ΗΠΑ όσον αφορά τα επιτόκια.
Τα ασθενέστερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση Ιουλίου πυροδότησαν έντονες ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών στις αρχές Αυγούστου, καθώς στους επενδυτές προκαλεί πανικό το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, παρότι οι αγορές ανέκαμψαν εν συνεχεία.
Για το λόγο αυτό, επικρατεί κάποια νευρικότητα εν όψει της δημοσιοποίησης των στοιχείων για την απασχόληση.
Στη γερμανική διετία, η απόδοση περιορίστηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,37%, κινούμενο στο εύρος διακύμανσης των αρχών Αυγούστου.
Το μέγεθος και η σημασία της αμερικανικής οικονομίας και του δολαρίου σημαίνουν ότι τα αμερικανικά στοιχεία επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές αγορές και τις προσδοκίες για την ΕΚΤ.
Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,66% με το spread έναντι των γερμανικών να διευρύνεται ελαφρώς στις 139 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλέστερα κρατικά ομόλογα.
Το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στις 72, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire προειδοποίησε για μεγαλύτερου του αναμενομένου έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, παραμένει χαμηλότερα από τις 85 μονάδες βάσης που είχε φθάσει τον Ιούνιο στη διάρκεια των εκλογών.
Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,33% με το spread στις 109 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,65%.
Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 78 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης