Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ απειλεί το πατριωτικό AfD - «Εμείς θα επιβιώσουμε, αλλά εσείς όχι»

Με έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ απειλεί το πατριωτικό AfD - «Εμείς θα επιβιώσουμε, αλλά εσείς όχι»
Η Alice Weidel σχολίασε ότι το τείχος των άλλων κομμάτων κατά του AfD είναι «βαθιά αντιδημοκρατικό»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει και «να συμπεριφερθεί αλλιώς», διαφορετικά η Γερμανία θα αποχωρήσει από το μπλοκ, προειδοποίησε Alice Weidel, συμπρόεδρος του AfD (Alternative for Deutschland, Εναλλακτική για τη Γερμανία), λίγες ημέρες μετά τον θρίαμβο του κόμματος στις τοπικές εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία.
Η κ. Weidel ισχυρίζεται ότι η ΕΕ δεν θα επιβίωνε το «Dexit» -τη γερμανική εκδοχή του Brexit- αλλά η χώρα της θα το επιβίωνε.
«Η Γερμανία, για να επιβιώσει, δεν χρειάζεται την ΕΕ. Η ΕΕ, αντίθετα, χρειάζεται τη Γερμανία. Η ΕΕ πρέπει να συμπεριφερθεί ανάλογα. Μόνο υπό αυτές τις συνθήκες η έξοδος της Γερμανίας από την ΕΕ δεν θα είναι απαραίτητη», είπε η κ. Weidel σε συνέντευξή της στη «La Repubblica». «Το Dexit, η αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ, είναι για εμάς η τελευταία λύση. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε πράγματα, θέλουμε να τα μεταρρυθμίσουμε. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας κατανοήσουν ότι πρέπει να σεβαστούν τα ζωτικά μας συμφέροντα».
Η αξιωματούχος είχε δηλώσει τον περασμένο Ιανουάριο ότι η Γερμανία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην ΕΕ και ότι το Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει «πρότυπο» για τη χώρα.
Ο Björn Höcke, ηγέτης του AfD στη Θουριγγία, υποστήριξε ένα ψήφισμα για τη διάλυση της ΕΕ το 2022.
Η νίκη του AfD κλόνισε τον δυσλειτουργικό κυβερνητικό συνασπισμό του Olaf Scholz, ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Ωστόσο, όλα τα άλλα κόμματα στη Θουριγγία αρνήθηκαν να συνάψουν κυβέρνηση συνασπισμού στα κρατίδια με το AfD σε ένα «τείχος προστασίας» για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.
Η Alice Weidel σχολίασε ότι το τείχος κατά του AfD είναι «βαθιά αντιδημοκρατικό» και προειδοποίησε το συντηρητικό CDU, το οποίο κέρδισε στη Σαξονία, να μην συνάψει συμφωνίες με την Αριστερά. «Η απομόνωση του AfD, που στη Θουριγγία και τη Σαξονία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 30% των ψηφοφόρων, θα έβλαπτε τη δημοκρατική κουλτούρα της χώρας μας» «και θα αγνοούσε τη σαφή βούληση του εκλογικού σώματος για ουσιαστική πολιτική αλλαγή».
Η κ. Weidel ισχυρίστηκε ότι το AfD δεν είναι «ούτε ριζοσπαστικό ούτε εξτρεμιστικό». «Πρόκειται για αβάσιμες κατηγορίες».

Θρίαμβος AfD σε Θουριγγία στις εκλογές της Κυριακής (1/9), δεύτερο σε Σαξονία λόγω Ουκρανίας, οικονομίας

Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στη Γερμανία καθώς οι πολίτες της χώρας ζητούν απεμπλοκή από την πολεμική περιπέτεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, τερματισμό της ενεργειακής κρίσης και το κυριότερο… ειρήνη.
Για τον λόγο αυτό στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (1/9/2024) στα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας στράφηκαν μαζικά στο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που έχει ταχθεί με σαφήνεια κατά του πολέμου της Ουκρανίας και της συμμετοχής της χώρας τους με υπέρογκες δαπάνες και εξοπλισμό.
Το AfD πέτυχε έναν ανεπάληπτο εκλογικό θρίαμβο που προκαλεί κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, που χάνει τη νομιμοποίησή του ένα χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, που μπορεί να κρύβουν τεράστιες εκπλήξεις. 
Στη Θουριγγία το AfD αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με ποσοστό 32,8% πετυχαίνοντας άνοδο σχεδόν 10%, σύμφωνα με την πρόβλεψη αποτελέσματος.
Ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 23,6% ενώ εντυπωσιακή αρχή έκανε το κόμμα της Sahra Wagenknecht με σχεδόν 16% η οποία αποχώρησε από το Die Linke, που υποχώρησε στο 13,1%. 
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταποντίζονται, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να φθάνει μόλις το 6% και τους Πράσινους και το FDP να περιορίζονται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, με 3,2% και 1,1% αντίστοιχα.

1_779.JPG
.2_569.JPG

Ενισχυμένο το AfD και στη Σαξονία που έδωσε μάχη για την πρώτη θέση με το CDU.
Το γερμανικό εθνικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 30,6% έναντι 31,9% των Χριστιανοδημοκρατών.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Wagenknecht με 11,8%.

876_1.JPG877_2.JPG

Έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές και η υψηλή συμμετοχή των Γερμανών πολιτών στις κάλπες των κρατιδίων, δείχνει τον υψηλό βαθμό δυσαρέσκειας με τις πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης Scholz.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά και των τριών κομμάτων, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (SPD, Πράσινοι, FDP) παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης.
Και τα τρία κόμματα μαζί δεν συγκεντρώνουν ούτε 15%
Ενδεικτική είναι μάλιστα η πορεία των ποσοστών των Σοσιαλδημοκρατών στη Σαξονία, τα οποία από 19,1% στις εκλογές του 1990, έχουν υποχωρήσει πλέον στο 7,3%.

225.png

Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης αλλά ίσως υπάρξει έκπληξη

Ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να είναι δύσκολος και στα δύο κρατίδια, γιατί τα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν με το AfD.
Η έκπληξη ίσως προέλθει από τη Wagenknecht, η οποία υιοθετεί σκληρή στάση στο μεταναστευτικό και τάσσεται αναφανδόν κατά του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ίδια έχει δηλώσει ότι το πρώτο της κριτήριο στις συζητήσεις για τον σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης θα είναι η στάση των άλλων κομμάτων στον πόλεμο και η συμμετοχή της Γερμανίας σε αυτόν.
Το αποτέλεσμα και στα δύο κρατίδια φέρνει μια ιστορική ανατροπή στη Γερμανία.
Για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα κόμμα από τον εθνικό χώρο θα πλειοψηφεί σε Κοινοβούλιο κρατιδίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης