Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραβούν το χαλί κάτω από την άλλοτε αγαπημένη Nvidia οι Αμερικανοί – Δαγκώνουν το χέρι που «τάισε» το ράλι της Wall Street

Τραβούν το χαλί κάτω από την άλλοτε αγαπημένη Nvidia οι Αμερικανοί – Δαγκώνουν το χέρι που «τάισε» το ράλι της Wall Street
Οι αντιμονοπωλιακές αρχές ανησυχούν ότι η Nvidia δυσκολεύει τη μετάβαση σε άλλους προμηθευτές και τιμωρεί τους αγοραστές που δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της
Κλητεύσεις απέστειλε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην Nvidia και σε άλλες εταιρείες, αναζητώντας στοιχεία ότι ο κατασκευαστής chip παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους.
Η αποκλειστική είδηση μάλιστα του Bloomberg έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην «αγαπημένη» της Wall Street και κυρίαρχο πάροχο επεξεργαστών AI.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο προηγουμένως είχε παραδώσει ερωτηματολόγια σε εταιρείες, στέλνει τώρα νομικά δεσμευτικά αιτήματα που υποχρεώνουν τους αποδέκτες να παρέχουν πληροφορίες, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Αυτό οδηγεί την κυβέρνηση ένα βήμα πιο κοντά στην υποβολή επίσημης καταγγελίας.
Οι αντιμονοπωλιακές αρχές ανησυχούν ότι η Nvidia δυσκολεύει τη μετάβαση σε άλλους προμηθευτές και τιμωρεί τους αγοραστές που δεν χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της.

Η βουτιά - ρεκόρ

Οι μετοχές της Nvidia, οι οποίες υπέστησαν πτώση ρεκόρ 279 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024, υποχώρησαν περαιτέρω στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την αναφορά του Bloomberg για τις κλήσεις.
Ωστόσο, η μετοχή έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος – τροφοδοτούμενη από την εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων στην εταιρεία κατασκευής τσιπ με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια.
Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία ανέφερε προηγουμένως το Bloomberg τον Ιούνιο, οι ερευνητές έχουν έρθει σε επαφή με άλλες εταιρείες τεχνολογίας για να συλλέξουν πληροφορίες.
Το γραφείο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Σαν Φρανσίσκο ηγείται της έρευνας.
1_794.JPG
Τι απαντά η Nvidia

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κλητεύσεις, η Nvidia είπε ότι η κυριαρχία της στην αγορά πηγάζει από την ποιότητα των προϊόντων της, τα οποία προσφέρουν ταχύτερη απόδοση.
«Η Nvidia κερδίζει αξιοκρατικά, όπως αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα αναφοράς και την αξία μας για τους πελάτες, οι οποίοι μπορούν να επιλέξουν όποια λύση είναι η καλύτερη για αυτούς», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που εστάλη μέσω email.
Η Nvidia έχει ασκήσει ρυθμιστικό έλεγχο από τότε που έγινε ο πιο πολύτιμος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο και βασικός δικαιούχος της έκρηξης των δαπανών για τεχνητή νοημοσύνη.
Οι πωλήσεις υπερδιπλασιάζονταν κάθε τρίμηνο και έχει επισκιάσει τους ηγέτες τσιπ κάποτε, όπως η Intel.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ρυθμιστικές αρχές διερεύνησαν την εξαγορά του RunAI από την Nvidia, μια συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο.
Αυτή η εταιρεία κατασκευάζει λογισμικό για τη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης και υπάρχουν ανησυχίες ότι η σύνδεση θα δυσκολέψει τους πελάτες να απομακρυνθούν από τα τσιπ Nvidia.
Οι ρυθμιστικές αρχές διερωτώνται επίσης εάν η Nvidia παρέχει προνομιακή προμήθεια και τιμολόγηση σε πελάτες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά την τεχνολογία της ή αγοράζουν τα πλήρη της συστήματα.

Ποια είναι η Nvidia

Η Nvidia, που ιδρύθηκε το 1993, έκανε το όνομά της πουλώντας κάρτες γραφικών σε παίκτες υπολογιστών.
Αλλά η προσέγγισή της στην κατασκευή chip αποδείχθηκε τελικά χρήσιμη για την κατασκευή μοντέλων AI, μια διαδικασία που περιλαμβάνει τον βομβαρδισμό του λογισμικού με δεδομένα.
Η εταιρεία έχει επίσης επεκτείνει γρήγορα τη γκάμα της με μια σειρά λογισμικού, διακομιστών, δικτύων και υπηρεσιών — όλα στοχεύουν, υποστηρίζει η Nvidia, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε ότι δίνει προτεραιότητα στους πελάτες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα του σε έτοιμα κέντρα δεδομένων μόλις τα παράσχει, μια πολιτική που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τη δημιουργία αποθεμάτων και να επιταχύνει την ευρύτερη υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η επιτυχία των προϊόντων της - μαζί με τους αγώνες των αντιπάλων για την παραγωγή εναλλακτικών τσιπ - έχει κάνει τη Nvidia κρίσιμο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.
Η Microsoft και η Meta Platforms, για παράδειγμα, ξοδεύουν περισσότερο από το 40% του προϋπολογισμού τους για υλικό στον εξοπλισμό του κατασκευαστή chip.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης