Τελευταία Νέα
Διεθνή

Volkswagen: Πόλεμος με τα συνδικάτα μετά το σοκ για λουκέτα στη Γερμανία

Volkswagen: Πόλεμος με τα συνδικάτα μετά το σοκ για λουκέτα στη Γερμανία
Η τιμή της μετοχής της Volkswagen έχει υποχωρήσει περισσότερο από 33% τα τελευταία πέντε χρόνια

O γερμανικός κολοσσός Volkswagen προετοιμάζεται για μια σκληρή αναμέτρηση με τα συνδικάτα των εργαζομένων, αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για λουκέτα στα εργοστάσια στη Γερμανία και περικοπές θέσεων εργασίας για πρώτη φορά στην σχεδόν 90χρονη ιστορία της.
Σύμφωνα με το CNBC, η διοίκηση της Volkswagen αναμένεται να εκθέσει τα σχέδιά της ενώπιον περίπου 18.000 εργαζομένων σε μια συγκέντρωση στο δημαρχείο του Βόλφσμπουργκ, εν μέσω εικασιών ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να πιέσει για το κλείσιμο εργοστασίων στο Όσναμπρουεκ στην Κάτω Σαξονία και στη Δρέσδη στη Σαξονία.
Αποτυπώνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, η Volkswagen προειδοποίησε ότι δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει το κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία.
Η εταιρεία με έδρα το Βόλφσμπουργκ δήλωσε επίσης ότι αισθάνθηκε υποχρεωμένη να θέσει τέλος στη συμφωνία προστασίας της απασχόλησης – ένα πρόγραμμα διασφάλισης των θέσεων εργασίας που ισχύει από το 1994 – προκειμένου να εξασφαλίσει «αναγκαίες διαρθρωτικές προσαρμογές για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα βραχυπρόθεσμα».

Σκληρός ανταγωνισμός

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Volkswagen Oliver Blume δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει να «δράσει αποφασιστικά» προκειμένου να διασφαλίσει το μέλλον της εταιρείας.
«Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε μια πολύ απαιτητική και σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο Blume.
«Το οικονομικό περιβάλλον έγινε ακόμη πιο σκληρό και νέοι ανταγωνιστές εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Επιπλέον, η Γερμανία, ιδίως ως τόπος παραγωγής, υπολείπεται όλο και περισσότερο από πλευράς ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε.
H Volkswagen δήλωσε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα θα συζητηθούν με το Γενικό Συμβούλιο Εργασίας – μια ομάδα εκλεγμένων μελών του προσωπικού που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του εργατικού δυναμικού μιας εταιρείας – και με το κορυφαίο γερμανικό βιομηχανικό συνδικάτο IG Metall.
Και οι δύο ομάδες, οι οποίες έχουν σημαντική επιρροή στην εταιρεία, έχουν ασκήσει έντονη κριτική στις προτάσεις.
Η Ντανιέλα Καβάλο από το Γενικό Συμβούλιο Εργαζομένων της Volkswagen δήλωσε ότι θα «αγωνιστεί σκληρά» κατά των πιθανών μέτρων για το κλείσιμο των εργοστασίων, ενώ ένας εκπρόσωπος του IG Metall το περιέγραψε ως ένα σχέδιο που «κλονίζει τα θεμέλια της Volkswagen και αποτελεί τεράστια απειλή για τις θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια».

Σκληρή διαπραγμάτευση

Τα συνδικάτα και η διοίκηση της Volkswagen στη Γερμανία πρόκειται να διαπραγματευτούν για αύξηση των μισθών τον Οκτώβριο, αλλά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θέλουν να το επισπεύσουν και να έχουν μια ευρεία συζήτηση σχετικά με τις επιλογές της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με τον Τόμας Νάμπελ, εκπρόσωπο του συνδικάτου IG Metall στο εργοστάσιο της Volkswagen στο Zwickau.
Όμως το συνδικάτο, δεν μπορεί να φανταστεί την έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς η εταιρεία να βγάλει από το τραπέζι την απειλή της να κλείσει εργοστάσια, προειδοποίησε σε συνέντευξή του.
Η μετοχή της Volkswagen υποχώρησε κατά 0,8% την Τρίτη 3/9, περιορίζοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης.
Η τιμή της μετοχής της Volkswagen έχει υποχωρήσει περισσότερο από 33% τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η πτώση έρχεται εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος για την αυτοκινητοβιομηχανία και μιας εισροής νέων ανταγωνιστών στην Ευρώπη, καθώς η Volkswagen προσπαθεί να επιβιώσει από τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης