Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για πραξικόπημα στην Τουρκία - Αξιωματικοί φώναξαν: «Είμαστε στρατιώτες του Kemal»

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για πραξικόπημα στην Τουρκία - Αξιωματικοί φώναξαν: «Είμαστε στρατιώτες του Kemal»
Το FETO έφυγε, το METÖ είναι εδώ...
Μια φωτιά φαίνεται να σιγοκαίει στους κόλπους του τουρκικού στρατού, που αν συντρέξουν οι κατάλληλες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει βαθιά κρίση στη γείτονα, εν μέσω μάλιστα πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ… και γενικότερης γεωπολιτικής αναταραχής.
Ειδικότερα, σε τελετή Στρατιωτικής Ακαδημίας, ορισμένοι από τους αποφοίτους ανθυπολοχαγούς φώναξαν το σύνθημα «Είμαστε οι στρατιώτες του Mustafa Kemal».
Αυτό το περιστατικό ερμηνεύτηκε ως υπαινιγμός πραξικοπήματος από τον δημοσιογράφο Cem Küçük, ο οποίος είναι κοντά στην κυβέρνηση.
Ο Küçük περιέγραψε αυτή την κατάσταση ως «αντιπολιτευτική γλώσσα» και κάλεσε το AKP να ξεκινήσει έρευνα εναντίον αυτών των νεαρών υπολοχαγών.
Aντέδρασε δε δίνοντας το παράδειγμα ότι «μικρά γεγονότα θα μπορούσαν να έχουν μεγάλες συνέπειες και θύμισε την περίοδο πριν από το πραξικόπημα του 1960».
Από την άλλη, ο πρόεδρος του Κόμματος της Νίκης Ümit Özdağ έδωσε σκληρή απάντηση στον Cem Küçük υπερασπιζόμενος τους πτυχιούχους υπολοχαγούς.
Αναφερόμενος στα προβλήματα με τη FETO (οργάνωση του Gulen) εντός του στρατού στο παρελθόν και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Ατατουρκιστές αξιωματικοί, ο Özdağ υπενθύμισε ότι οι Ατατουρκιστές αξιωματικοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καταστολή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Την ίδια στιγμή, η παραστρατιωτική οργάνωση SADAT επέκρινε τις διώξεις και τις εκκαθαρίσεις, και επέστησε την προσοχή σε νέα προβλήματα λέγοντας «Το FETO έφυγε, το METÖ είναι εδώ».
Ενώ επέκρινε τα λόγια του Küçük, ο Özdağ τόνισε ότι ήταν απαραίτητο να τηρήσουμε τις αρχές και τις επαναστάσεις του Atatürk, λέγοντας: «Όσοι δεν είναι στρατιώτες του Mustafa Kemal γίνονται στρατιώτες ξένων στρατών».
Δήλωσε επίσης ότι η τουρκική νεολαία συνεχίζει να ασπάζεται τις αξίες του Atatürk και υποστήριξε ότι τέτοιες ομιλίες ταιριάζουν σε κάθε Τούρκο πολίτη.

Φωτιά σιγοκαίει

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε γίνει ζήτημα στις τάξεις του τουρκικού στρατού...
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο πολύς λόγος είχε γίνει εξαιτίας του ότι ένας ανθυπολοχαγός, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων εις μνήμην του Atatürk στις 10 Νοεμβρίου, που πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Πεζικού της Τούζλα στην Κωνσταντινούπολη, δεν φόρεσε φωτογραφία του Atatürk στο πέτο του, με αποτέλεσμα να προκληθεί καβγάς μεγάλης έντασης με άλλους στρατιωτικούς.
Έγινε αντιληπτό ότι ο ανθυπολοχαγός τσαλάκωσε την εικόνα του Atatürk και την πέταξε στα σκουπίδια.
Στο άκουσμα του περιστατικού, ξέσπασε καβγάς και μεταξύ άλλων Τούρκων αξιωματικών: Από τη μια μεριά, ήταν αυτοί οι οποίοι φέρονται ως «αιρετικοί και ισλαμιστές», γνωστοί ως σεΐχηδες, και των οποίων ο αριθμός δεν ήταν μικρός, και από την άλλη υπολοχαγοί που αυτοχαρακτηρίστηκαν ως οπαδοί του Atatürk.
Ο διοικητής της σχολής προσπάθησε να αποκρύψει το περιστατικό, αλλά ο φοιτητής, που δεν ήθελε να κρεμάσει την εικόνα του Atatürk, έτρεξε αμέσως στο αστυνομικό τμήμα και υπέβαλε καταγγελία.
Στο αστυνομικό τμήμα του μετέφεραν πως αυτό το ζήτημα «δεν είναι στη δικαιοδοσία μας».
Έτσι, ο φοιτητής κατόπιν πήγε στο γραφείο του εισαγγελέα και υπέβαλε μήνυση.
Όταν η εισαγγελία διεκπεραίωσε την καταγγελία, το περιστατικό δόθηκε στη δημοσιότητα.
Κατόπιν αυτών, συνήλθε το Πειθαρχικό Συμβούλιο Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων και οι 4 ανθυπολοχαγοί που αντέδρασαν στον ανθυπολοχαγό που δεν φορούσε φωτογραφία Atatürk στο στήθος του απηλλάγησαν από τα καθήκοντά τους.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, που επιβεβαίωσε το περιστατικό, μεταξύ των ανθυπολοχαγών που απολύθηκαν ήταν και ο υπολοχαγός που τσαλάκωσε τη φωτογραφία του Ατατούρκ και την πέταξε στο έδαφος αντί να την κρεμάσει στο στήθος του.
Επιβεβαιώνοντας το περιστατικό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσπάθησε να προστατέψει τον υπολοχαγό, ο οποίος φέρεται ότι ήταν φανατικός ισλαμιστής και είπε, «Δεν φορούσε φωτογραφία του Ατατούρκ στο στήθος του γιατί δεν έβρισκε βελόνα».
Αυτά είναι φυσικά πολύ δυσάρεστα γεγονότα για έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, το ακόμη πιο δυσάρεστο είναι ότι υπάρχει θρησκευτική-σεχτιστική δομή που κάνει σχέδια, όπως η παλιά κοινότητα και η νέα FETO .
Η εφημερίδα Yeni Şafak δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η Χούντα των ανθυπολοχαγών».
Σύμφωνα με το άρθρο, οι θρησκευόμενοι ανθυπολοχαγοί καταγράφονταν, όσοι είχαν θρησκευτικές αιρετικές πεποιθήσεις παρακολουθούνταν και οι ανθυπολοχαγοί που είναι πιστοί στον Atatürk ετοιμάζονταν για πραξικόπημα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης