Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο παγκόσμιος πόλεμος των ημιαγωγών (chip) - Η Κίνα απειλεί με αντίποινα τη Δύση για τους εμπορικούς περιορισμούς

Ο παγκόσμιος πόλεμος των ημιαγωγών (chip) - Η Κίνα απειλεί με αντίποινα τη Δύση για τους εμπορικούς περιορισμούς
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός δεν θα ανανεώσει ορισμένες άδειες της ASML για σέρβις και παροχή ανταλλακτικών στην Κίνα
Σχετικά Άρθρα
Με αντίποινα απειλεί την Ολλανδία και την Ιαπωνία η κινεζική κυβέρνηση (μέσω των Global Times, φερεφώνου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος), αν υποκύψουν στις πιέσεις των ΗΠΑ και προχωρήσουν σε περιορισμούς ενάντια στην κολοσσιαία κινεζική βιομηχανία των ημιαγωγών (chip).
Στις 29 Αυγούστου, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Dick Schoof πιθανότατα δεν θα ανανεώσει ορισμένες άδειες της ASML για σέρβις και παροχή ανταλλακτικών στην Κίνα, όταν λήξουν στο τέλος του 2024. Η απόφαση ήρθε μετά από πίεση που δέχθηκε η Ολλανδία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είμαστε σε συνομιλίες και επίσης προσέχουμε πολύ συγκεκριμένα για τα οικονομικά συμφέροντα της ASML, αυτά πρέπει να σταθμιστούν έναντι άλλων κινδύνων», δήλωσε ο Schoof στο Reuters στις 30 Αυγούστου.
Το Bloomberg μετέδωσε δε ότι η κυβέρνηση Biden είχε σκεφτεί τη χρήση του Κανόνα για Άμεσο Άμεσο Προϊόν των Ηνωμένων Πολιτειών (FDPR) για να απαγορεύσει σε άλλες χώρες να εξάγουν προϊόντα που κατασκευάζονται -με τεχνολογία προέλευσης ΗΠΑ- στην Κίνα.
Οι Global Times απάντησαν χαρακτηριστικά ότι εάν η ολλανδική κυβέρνηση ακολουθήσει την εντολή της Ουάσιγκτον να σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης στις μηχανές DUV (deep ultraviolet) για την Κίνα, το Πεκίνο θα λάβει την αντίστοιχα μέτρα, όπως η «επιβολή εμπορικών περιορισμών, η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών και η επανεκτίμηση της συνεργασίας της με την Ολλανδία.
Η Ολλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που αισθάνεται έντονη πίεση. Ένα δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε τη Δευτέρα 2/9 ότι ορισμένοι Κινέζοι ανώτεροι αξιωματούχοι προειδοποίησαν τις ιαπωνικές εταιρείες ότι η Κίνα θα αντιδράσει εάν το Τόκιο ενισχύσει τους ελέγχους των εξαγωγών chip.
Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου του 2024, η ολλανδική κυβέρνηση σταμάτησε να χορηγεί άδειες για την αποστολή στην Κίνα των πιο προηγμένων συστημάτων DUV της ASML. Ωστόσο, οι Κινέζοι κατασκευαστές chip μπορούν να αγοράσουν αυτά τα μηχανήματα από τρίτες χώρες, ενώ η ASML πρέπει να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και ανταλλακτικά σε αυτά.
Στα τέλη Ιουλίου, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Biden θα επεκτείνει την κάλυψη του νόμου FDPR -εισήχθη για πρώτη φορά το 1959- για τον έλεγχο του εμπορίου αμερικανικών τεχνολογιών, μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2024. Η Ουάσιγκτον ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τον νόμο FDPR για να εμποδίσει την Κίνα να αποκτήσει chip υψηλής ποιότητας (HBM) που κατασκευάζονται στη Νότια Κορέα και εξοπλισμό κατασκευής τσιπ που κατασκευάζεται στην Ολλανδία και την Ιαπωνία μέσω τοποθεσιών όπως το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ταϊβάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης