Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα – ένα φεύγουν τα ποντίκια από το ουκρανικό πλοίο που βουλιάζει – Γιατί παραιτούνται μαζικά οι υπουργοί του Zelensky

Ένα – ένα φεύγουν τα ποντίκια από το ουκρανικό πλοίο που βουλιάζει – Γιατί παραιτούνται μαζικά οι υπουργοί του Zelensky
Καταρρέει η ουκρανκή κυβέρνηση
«Τα ποντίκια φεύγουν από το πλοίο που βυθίζεται. Να είστε προετοιμασμένοι».
Με το εν λόγω σχόλιο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι και ειδικός σε γεωπολιτικές υποθέσεις Tuomas Malinen αναφέρθηκε μέσω X στις πρόσφατες παραιτήσεις και την επακόλουθη πολιτική κρίση στην Ουκρανίας.
Στις 3 Σεπτεμβρίου, αρκετοί υπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους.
Πρόκειται για τους υπουργός Δικαιοσύνης Denys Malyuska, Στρατηγικών Βιομηχανιών Oleksandr Kamyshin και Προστασίας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ruslan Strelets, και τον πρόεδρο του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας Vitaliy Koval.
Στη συνέχεια παραιτήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba.
Ο Kuleba σχεδιάζει να εργαστεί πάνω στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία, ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο πηγή στην ουκρανική κυβέρνηση.
Οι αλλαγές προσώπων στην ουκρανική κυβέρνηση συνδέονται με γεγονότα που θα λάβουν χώρα αυτό το φθινόπωρο, σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στο κανάλι του στο Telegram.

Βαφτίζουν την κατάρρευση μεγάλη επανεκκίνηση


Σύμφωνα με τον ίδιο, το φθινόπωρο του 2024 θα είναι «εξαιρετικά σημαντικό» για τη χώρα, γι' αυτό είναι απαραίτητο να ενισχυθούν ορισμένοι τομείς της διακυβέρνησης.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής παράταξης «Υπηρέτης του Λαού» David Arakhamia είπε ότι η Ουκρανία θα βιώσει μια «ημέρα απομακρύνσεων» στις 4 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μισή ουκρανική κυβέρνηση θα απομακρυνθεί για μια «μεγάλη επανεκκίνηση».
Πέντε υπουργοί αποχώρησαν από τις θέσεις τους, μεταξύ των οποίων η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση Olga Stefanishyna, ο υπουργός Δικαιοσύνης Denys Malyuska και ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Oleksandr Kamyshin.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Ukrenergo, Vladimir Kudritsky, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή και τη διανομή ενέργειας σε συνθήκες μάχης, επίσης απομακρύνθηκε.
Επισήμως, απομακρύνθηκε από τη θέση του από το εποπτικό συμβούλιο της επιχείρησης, αλλά τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας μίλησαν για πίεση από τις αρχές κατά τη λήψη της απόφασης.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Rostislav Shurma έχασε επίσης τη θέση του.
Σύμφωνα με το Strana.ua, ήταν υπεύθυνος για τους τομείς της ενέργειας και της οικονομίας.
Η τρίτη παραίτηση σε αυτή τη λίστα επηρέασε τον ουκρανικό στρατό.
Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) Oleksandr Syrsky απομάκρυνε τον Αρχηγό του Επιτελείου της Διοίκησης των μη επανδρωμένων μέσων του ουκρανικού στρατού Roman Gladky.
Ο Gladky ήταν στο παρελθόν ύποπτος για προδοσία.
Σε επιτροπή του ουκρανικού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε πως η γυναίκα και τα παιδιά του αξιωματικού μπορεί να έχουν ρωσική υπηκοότητα.
Ζήτησαν από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) να διεξαγάγει έρευνα για αυτό το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης