Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραγωδία σε σχολείο στις ΗΠΑ: Μαθητής 14 ετών θερίζει με τουφέκι δύο συμμαθητές και δύο καθηγητές του

Τραγωδία σε σχολείο στις ΗΠΑ: Μαθητής 14 ετών θερίζει με τουφέκι δύο συμμαθητές και δύο καθηγητές του
Η σφαγή προστίθεται στην ατελείωτη σειρά παρόμοιων τραγωδιών που καταγράφονται για δεκαετίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, φαινόμενο που όμοιό του δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος του πλανήτη.
Μαθητής 14 ετών κατονομάστηκε ως ο δράστης της επίθεσης με τουφέκι εφόδου η οποία στοίχισε τη ζωή την Τετάρτη 4/9 σε δυο συμμαθητές του και δυο καθηγητές μέσα στο λύκειο όπου φοιτούσε, στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ.
Αυτό είναι το πρώτο μακελειό της νέας σχολικής χρονιάς στη χώρα, στην οποία από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί ήδη 45 επιθέσεις σε σχολεία.
Η αστυνομία διευκρίνισε πως ο έφηβος συνελήφθη.
«Ο δράστης συνελήφθη», ανέφερε ο Chris Hosey, διευθυντής του γραφείου έρευνας στην πολιτεία Τζόρτζια, όπου διαπράχθηκε το έγκλημα.
«Πρόκειται για μαθητή 14 ετών, που φοιτούσε στο λύκειο αυτό», διευκρίνισε.
Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το ονοματεπώνυμό του.

Θα δικαστεί ως ενήλικος

Ο έφηβος θα αντιμετωπίσει «δίωξη για φόνο» και «θα δικαστεί ως ενήλικος», πρόσθεσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μπροστά στο λύκειο Απαλάτσι, στην πόλη Γουάιντερ, κάπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την Ατλάντα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Hosey, τα θύματα ήταν δυο μαθητές και δυο καθηγητές.
02_21.jpg
Τα τέσσερα θύματα του 14χρονου που ταυτοποιήθηκαν είναι:

Ο 14χρονος Mason Sermehorn
Ο 14χρονος Christian Angulo
Ο εκπαιδευτικός Richard Aspinwall
Η εκπαιδευτικός Christina Irimai
Οι δύο εκπαιδευτικοί δίδασκαν μαθηματικά στο λύκειο ενώ ο Aspinwall ήταν ο προπονητής της ομάδας αμερικανικού ράγκμπι του σχολείου.

Άλλοι εννιά άνθρωποι  -οκτώ μαθητές και ένας δάσκαλος- έχουν υποστεί τραύματα «διαφόρων» βαθμών σοβαρότητας, και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, συμπλήρωσε.
Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν στην εκπαιδευτική δομή αφού έλαβαν τηλεφωνικές κλήσεις περί τις 10:20 (τοπική ώρα) χθες.
Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με αστυνομικό της ασφάλειας του λυκείου, ο νεαρός «συνειδητοποίησε αμέσως ότι εάν δεν παραδινόταν» θα έπεφτε νεκρός από τα πυρά του, είπε ο Jud Smith, ο τοπικός σερίφης.
«Έπεσε στο έδαφος κι ο αστυνομικός τον συνέλαβε», πρόσθεσε.
Έδωσε ήδη αρχική κατάθεση, ωστόσο «δεν γνωρίζουμε» αν ο έφηβος είχε κάποιον συγκεκριμένο στόχο «προς το παρόν», σημείωσε.

Η σφαγή προστίθεται στην ατελείωτη σειρά παρόμοιων τραγωδιών που καταγράφονται για δεκαετίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ, φαινόμενο που όμοιό του δεν υπάρχει σε κανένα άλλο κράτος του πλανήτη.

Ο έφηβος διέπραξε την επίθεση με τουφέκι εφόδου «τύπου AR» , σύμφωνα με τις αρχές.
Η Τζόρτζια, όπου διαπράχθηκε η σφαγή, συγκαταλέγεται στις πολιτείες που ενδέχεται να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution, μαθητής ενημέρωσε στις 10:23 τη μητέρα του με SMS: «πιστεύω πως έχουμε τουφεκίδι».
Εκείνη απάντησε «σ’ αγαπάω» λίγα λεπτά αργότερα.
«Ο καθηγητής μου άνοιξε την πόρτα (της τάξης) για να δει τι συνέβαινε.
Άλλος καθηγητής ήρθε τρέχοντας να του πει να κλείσει την πόρτα, επειδή κάποιος πυροβολούσε», είπε μαθητής 17 ετών, ο Sergio Caldera, σύμφωνα με το ABC News.
Ο εκπαιδευτικός κλείδωσε την πόρτα και ο ίδιος μαζί με τους μαθητές του συγκεντρώθηκαν σε μια γωνιά της τάξης, από όπου άκουγαν κραυγές.
Το λύκειο, σε ήσυχο προάστιο της μητροπολιτικής περιοχής της Ατλάντας, με γρασίδι και βλάστηση γύρω του, πολύ γρήγορα αποκλείστηκε από μεγάλη δύναμη της αστυνομίας.
Σε κάποιους τραυματίες προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες επιτόπου από πληρώματα ασθενοφόρων, σύμφωνα με το Fox 5 Atlanta.
Οι μαθητές απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το σχολείο, συγκεντρώθηκαν σε γήπεδο ποδοσφαίρου, όπως κατέγραψαν πλάνα από ελικόπτερα που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ.
01_21.jpg
Η παρατηρητικότητα μαθήτριας που έσωσε ζωές

Μαθήτρια του λυκείου που καθόταν δίπλα στον 14χρονο στο θρανίο αποκάλυψε την αλλόκοτη συμπεριφορά του λίγο πριν ανοίξει πυρ και πώς απέφυγαν η ίδια και οι συμμαθητές της τον θάνατο.
Η μαθήτρια ανέφερε ότι ο ύποπτος έφυγε από την τάξη τους, όπου διδασκόταν άλγεβρα, γύρω στις 9:45 π.μ (τοπική ώρα).
Όταν επέστρεψε κοντά στο τέλος του μαθήματος, o Gray χτύπησε την πόρτα για να επιστρέψει.
Ένας άλλος μαθητής πήγε να ανοίξει την πόρτα, αλλά η μαθήτρια είπε ότι ο συμμαθητής παρατήρησε το όπλο του δράστη και δεν άνοιξε.
Κατόπιν ο δράστης πήγε στη διπλανή τάξη και άνοιξε πυρ.
Ειδικότερα:
Η Lyla Sayarath είπε ότι καθόταν δίπλα στον 14χρονο στο μάθημα της Άλγεβρας το πρωί της Τετάρτης και τίποτε δεν έδειχνε τι θα ακολουθούσε, καθώς χαρακτήρισε τον δράστη «ήσυχο» έφηβο.
«Δεν μιλούσε και πολύ, δεν ήταν στο σχολείο τις περισσότερες φορές, έκανε κοπάνα.
Ακόμη κι όταν μιλούσε, απαντούσε μονολεκτικά», είπε στο CNN.
Η μαθήτρια είπε πως δεν εξεπλάγη όταν οι Αρχές ταυτοποίησαν τον Gray ως δράστη του μακελειού και πρόσθεσε: «Όταν σκέφτεται κανείς τους δράστες και τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν, συνήθως πρόκειται για το ήσυχο παιδί, κι αυτός ταίριαζε με αυτή την περιγραφή».
Η ίδια πρόσθεσε ότι χθες το πρωί ο 14χρονος ζήτησε άδεια να βγει από την τάξη λίγα λεπτά πριν ξεσπάσουν οι πυροβολισμοί, αλλά, όταν βγήκε έξω, εκείνη σκέφτηκε ότι ο Gray θα έκανε ξανά κοπάνα.
Η Sayarath είπε πως ο 14χρονος έφυγε από την τάξη γύρω στις 9:45 τοπική ώρα, περίπου ένα μισάωρο προτού σημάνει συναγερμός.
Όσο έλειπε, ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του λυκείου κάλεσε τους καθηγητές να ελέγξουν το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, κι ο Gray εμφανίστηκε ξανά στην πόρτα της τάξης.
Αγνοώντας τον κίνδυνο, ένας μαθητής πήγε να του ανοίξει, αλλά τρόμαξε στη θέα του όπλου του 14χρονου.
«Φαντάζομαι πως ο Gray κατάλαβε ότι δεν θα τον αφήναμε να μπει μέσα και μάλλον ήταν ανοιχτή η πόρτα στη διπλανή τάξη, πιστεύω λοιπόν ότι εκεί άρχισε να πυροβολεί».
Η ίδια είπε πως ο 14χρονος συνέχισε να ρίχνει «τη μία μετά την άλλη» τις σφαίρες και πρόσθεσε: «Όταν ακούσαμε τα πυρά, οι περισσότεροι βούτηξαν στο πάτωμα κι άρχισαν να σέρνονται προς ένα σημείο, σαν να στοιβάχτηκαν ο ένας πάνω στον άλλον.

Η ίδια είπε ότι ο φίλος της ήταν στη διπλανή τάξη και είδε κάποιον να σωριάζεται κάτω πυροβολημένος.

«Ήταν αιμόφυρτος, σαν να κούτσαινε.
Έδειχνε τρομοκρατημένος».
Το γραφείο του σερίφη της κομητείας έλαβε τις πρώτες αναφορές για τους πυροβολισμούς γύρω στις 10:20 π.μ τοπική ώρα.
Οι αρχές έφτασαν αμέσως μετά από αυτές τις κλήσεις, ενώ είχαν κινητοποιηθεί και δυο αστυνομικοί που τους είχαν ανατεθεί καθήκοντα περιφρούρησης στο λύκειο Apalachee.
Ένας εξ αυτών αντιμετώπισε τον δράστη, ο οποίος παραδόθηκε αμέσως και τέθηκε υπό κράτηση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σερίφης της κομητείας Μπάροου Jud Smith.
Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα του κόσμου που βυθίζεται ασταμάτητα στο πένθος από σκοτωμούς μέσα σε σχολεία, μάστιγα που ευνοεί η διάδοση των όπλων — κυκλοφορούν περισσότερα απ’ ό,τι κάτοικοι.
Τον Μάιο του 2022, 19 παιδιά και δυο δασκάλες έπεσαν θύματα φρικιαστικής σφαγής στο σχολείο τους στην Ουβάλντε (Τέξας), την οποία διέπραξε δεκαοκτάχρονος που είχε αγοράσει τουφέκι εφόδου νόμιμα.
Πλέον πρέπει ο απολογισμός των θυμάτων να είναι βαρύς, ή οι περιστάσεις ιδιαίτερες, ώστε τα επεισόδια αυτής της φύσης να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μέσων ενημέρωσης εθνικής εμβέλειας.

Το τέλος της «επιδημίας ένοπλης βίας» ζητά η Kamala Harris

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να γίνει αυτό ο κανόνας», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Joe Biden, που καλεί χρόνια τώρα —μάταια— να θεσπιστούν πιο αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση στα όπλα.
H αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Kamala Harris ζήτησε σήμερα την ανάληψη αποφασιστικής δράσης κατά της βίας που προκαλούν τα όπλα που μπορεί να κατέχει οποιοσδήποτε, λίγες ώρες μετά το περιστατικό με πυροβολισμούς σε αμερικανικό λύκειο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.
"Οφείλουμε να βάλουμε τέλος σε αυτή την επιδημία της βίας από τα όπλα στη χώρα μας, μια για πάντα.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το υπομένουμε αυτό", δήλωσε η υποψήφια των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στην Πολιτεία του Νιού Χάμσαϊρ.
Ο Λευκός Οίκος συλλέγει πληροφορίες για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε κάνοντας λόγο για "παράλογη τραγωδία".
O αντίπαλός της, ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Donald Trump, επέλεξε από την πλευρά του να σταθεί στην πράξη του δράστη, που χαρακτήρισε «άρρωστο και ανώμαλο τέρας».

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης