Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταξη Τουρκίας στους BRICS - Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Ο Erdogan έχει σοβαρές προθέσεις

Ένταξη Τουρκίας στους BRICS - Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Ο Erdogan έχει σοβαρές προθέσεις
Το βασικό στους BRICS είναι τα κράτη μέλη να μοιράζονται κοινές αξίες είπε ο Lavrov
Για σοβαρές προθέσεις της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
«Αρχίζω από το γεγονός ότι όταν η ηγεσία μιας χώρας ανακοινώνει ότι σκοπεύει να κάνει ένα συγκεκριμένο βήμα, αυτό βασίζεται σε σοβαρές προθέσεις» είπε ο Lavrov απαντώντας σε ερώτηση για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της στους BRICS, κίνηση που αν μη τι άλλο συνιστά μια τεράστια γεωπολιτική αλλαγή.
Όπως είπε ο Lavrov, η BRICS δεν έχει κανόνες ή όρους που απαγορεύουν στα μέλη συγκεκριμένων οργανισμών να έχουν σχέσεις μαζί της.
«Το βασικό ζήτημα για τα πλήρη μέλη και για τα κράτη που αναπτύσσουν συνεργασία με τους BRICS με διάφορους τρόπους είναι να μοιράζονται κοινές αξίες, όχι σαν αυτές που η ΕΕ υπερασπίζεται διαρκώς στην Ουκρανία.
Υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται τις «ευρωπαϊκές αξίες», συνεπώς αυτοί είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες» είπε ο Lavrov, τονίζοντας ότι η BRICS έχει αξίες που μπορούν να γίνουν κατανοητές, αν μελετήσει κανείς τον Χάρτη του ΟΗΕ.

Οι αξίες της BRICS

«Αυτός λέει το εξής: κυριαρχία των κρατών, μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις τους, ειρηνική επίλυση των διαφορών, σεβασμός, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.
Αλλά η Γενική Συνέλευση διευκρίνισε αργότερα πως όλα αυτά έχουν εφαρμογή σε κράτη, των οποίων οι κυβερνήσεις εκπροσωπούν τους ανθρώπους που ζουν σε μια συγκεκριμένη εδαφική περιοχή» τόνισε ο Lavrov.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Επιπλέον, ο Lavrov υποστήριξε ότι μια βασική αρχή που συμμερίζεται η BRICS από τον Χάρτη του ΟΗΕ είναι το πραγματικό ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Ο Χάρτης δίνει έμφαση σε αυτό το θέμα, πολύ νωρίτερα από την εδαφική ακεραιότητα και το δικαίωμα του έθνους στην αυτοδιάθεση.
Όλοι είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας» υπογράμμισε ο Lavrov.

Η αρχή της πολυπολικότητας

Ο Lavrov επισήμανε ότι «όλα τα μέλη της BRICS είναι έτοιμα να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σε όλη τους την πληρότητα και διασύνδεση».
«Όχι επιλεκτικά από περίπτωση σε περίπτωση.
Αυτή είναι η αρχή της πολυπολικότητας.
Και θα ολοκληρώσω αναφέροντας την αρχή που μίλησα νωρίτερα, την κυρίαρχη ισότητα όλων των κρατών» ανέφερε ο Lavrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης