Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφοδρή κριτική Stiglitz στη Fed… το παράκανε με τα επιτόκια – Πρέπει να μειώσει κατά 50 μ.β. στην προσεχή συνεδρίαση

Σφοδρή κριτική Stiglitz στη Fed… το παράκανε με τα επιτόκια – Πρέπει να μειώσει κατά 50 μ.β. στην προσεχή συνεδρίαση
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πιο πιθανό αποτέλεσμα από τη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου είναι μια μείωση επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, αν και τα στοιχήματα για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες
Σκληρή κριτική άσκησε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Joseph Stiglitz στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, συστήνοντας να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στην προσεχή συνεδρίασή της.
Μάλιστα, την κατηγόρησε ότι προχώρησε «πολύ μακριά, πολύ γρήγορα» με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Τα σχόλιά του έρχονται ενόψει της κομβικής δημοσιοποίησης των δεδομένων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τα στοιχεία μισθοδοσίας των μη γεωργικών υπηρεσιών Αυγούστου για ενδείξεις σχετικά με το μέγεθος μιας αναμενόμενης μείωσης επιτοκίων αυτόν τον μήνα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πιο πιθανό αποτέλεσμα από τη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου είναι μια μείωση επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, αν και τα στοιχήματα για μείωση κατά 50 μονάδες βάσης έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Αυξάνονται οι φωνές για χαλάρωση της πολιτικής

Ο Stiglitz, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2001 για την ανάλυσή του στην αγορά, συμφωνεί με τον επικεφαλής οικονομολόγο της JPMorgan στις ΗΠΑ που ζητά μια υπερμεγέθη μείωση επιτοκίων αυτόν τον μήνα.
«Έχω επικρίνει τη Fed για το ότι πηγαίνει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα», είπε ο Stiglitz στον Steve Sedgwick του CNBC, στο πλαίσιο του ετήσιου φόρουμ Ambrosetti που πραγματοποιήθηκε στο Cernobbio της Ιταλίας.
Ο Stiglitz είπε ότι ήταν «πραγματικά σημαντικό» για τη Fed να έχει ομαλοποιήσει τα επιτόκια, προσθέτοντας ότι ήταν λάθος για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ που κράτησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κοντά στο μηδέν για τόσο μεγάλη περίοδο από το 2008.
«Η Fed έθεσε την οικονομία σε κίνδυνο για πολύ μικρό όφελος, πιθανώς επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό, ειρωνικά, γιατί αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά τις πηγές του πληθωρισμού, ένα μεγάλο στοιχείο ήταν η στέγαση», είπε ο Stiglitz.
«Αν σκεφτείτε, πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών, που αυξάνει την τιμή του πληθωρισμού —η αύξηση των επιτοκίων καθιστά πιο δύσκολο για τους κατασκευαστές ακινήτων να χτίσουν περισσότερα σπίτια και για τους ιδιοκτήτες κατοικιών να αγοράσουν περισσότερα σπίτια. Είναι εμφανές ότι πάει ακριβώς με λάθος τρόπο», συνέχισε.
«Έτσι, πιστεύω ότι έχουν συμβάλει στο πρόβλημα του πληθωρισμού.
Τώρα, παρόλο που τα μοντέλα τους δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και δεν βλέπουν τα πράγματα όσο βαθιά θα έπρεπε, τα μοντέλα τους τώρα λένε να δουν τις αδυναμίες της οικονομίας, και ως εκ τούτου θα πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια».
Εάν υπηρετούσε ως υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Fed, ο Stiglitz είπε ότι θα ψήφιζε για μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο, «επειδή νομίζω ότι πήγαν πολύ μακριά και στην πραγματικότητα θα βοηθούσε στο θέμα του πληθωρισμού και στις θέσεις εργασίας».
Ερωτηθείς εάν αυτό σήμαινε ότι πίστευε ότι μια μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα έπρεπε να είναι στο τραπέζι, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μισθών για μη γεωργικές εκμεταλλεύσεις Αυγούστου, ο Stiglitz απάντησε: «Ναι».

Τα στοιχήματα αυξάνονται για μείωση μισής μονάδας

Οι συμμετέχοντες στην αγορά τιμολογούν σταθερά μια μείωση επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της Fed για τη χάραξη πολιτικής, με τα στοιχήματα για μείωση κατά μισή μονάδα να αυξάνονται λίγο μετά την δημοσίευση της Τετάρτης της έκθεσης για την Έρευνα των θέσεων Εργασίας ή JOLTS.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών τον Ιούλιο, κάτι που θεωρήθηκε ως άλλο ένα σημάδι επιδείνωσης στην αγορά εργασίας.
Επί του παρόντος, οι επενδυτές τιμολογούν με περίπου 59% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, με 41% τιμολόγηση σε μείωση επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME.
Τα στοιχήματα για μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης ήταν 34% μόλις πριν από μία εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης