Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ολλανδία ενισχύει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών σε χώρες εκτός ΕΕ

Η Ολλανδία ενισχύει τους περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών σε χώρες εκτός ΕΕ
"Από τις 7 Σεπτεμβρίου 2024, το εθνικό μέτρο ελέγχου των εξαγωγών προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών θα ενισχυθεί", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ολλανδική κυβέρνηση.
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενισχύει τους περιορισμούς στις εξαγωγές εκτός ΕΕ εξοπλισμού ημιαγωγών όπως εκείνων της ευρωπαϊκής κατασκευαστικής εταιρίας για τη βιομηχανία ημιαγωγών ASML, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτό σημαίνει πως η ASML, ένας κρίσιμος παράγοντας στον τομέα των ημιαγωγών, αντικείμενο εντάσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει στο εξής να ζητάει άδεια προκειμένου να μπορεί να εξάγει περισσότερους εξοπλισμούς.
"Παίρνω την απόφαση αυτή για την ασφάλειά μας.
Παρατηρούμε πως οι τεχνολογικές εξελίξεις εμπεριέχουν περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια κατά την εξαγωγή αυτών των ειδικών παραγωγικών εξοπλισμών.
Κυρίως στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Reinet Clever.

"Από τις 7 Σεπτεμβρίου 2024, το εθνικό μέτρο ελέγχου των εξαγωγών προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών θα ενισχυθεί", ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ολλανδική κυβέρνηση.

"Από αυτήν την ημερομηνία, η εξαγωγή ενός μεγαλύτερου αριθμού προηγμένων εξοπλισμών παραγωγής θα υπόκειται στην υποχρέωση εξασφάλισης εθνικής άδειας", πρόσθεσε.
"Το μέτρο θέτει στο στόχαστρο μια πολύ ειδική τεχνολογία στον κύκλο παραγωγής των ημιαγωγών, που αποκαλείται εξοπλισμός οπτικοηλεκτρονικής βαθιάς υπεριώδους", διευκρίνισε.
Η Χάγη ενισχύει με αυτόν τον τρόπο τους περιορισμούς που ίσχυαν ήδη εδώ και έναν χρόνο.
Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται κυρίως μήπως η Κίνα χρησιμοποιήσει εξοπλισμό ημιαγωγών για στρατιωτικούς σκοπούς.
Εάν η ASML θέλει να εξαγάγει τέτοιον εξοπλισμό προς την Κίνα, η ολλανδική κυβέρνηση θα λάβει απόφαση για την άδεια εξαγωγής.
"Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα για απαγόρευση εξαγωγής", υπογράμμισε η κυβέρνηση.
Από τη πλευρά της, "η ASML εκτιμά πως αυτή η απαίτηση θα εναρμονίσει την προσέγγιση χορήγησης αδειών εξαγωγής", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο όμιλος με έδρα το Βελντχόβεν, στη νότια Ολλανδία.
"Καθώς πρόκειται για μια τεχνική αλλαγή, η ανακοίνωση αυτή δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις οικονομικές προοπτικές μας για το 2024 ή στα περισσότερο μακροπρόθεσμα σενάριά μας", υπογράμμισε ακόμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης