Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκόνη... τα άτρωτα όπλα της Δύσης - Πώς οι Ρώσοι εξουδετερώνουν τα HIMARS

Σκόνη... τα άτρωτα όπλα της Δύσης - Πώς οι Ρώσοι εξουδετερώνουν τα HIMARS
Αν και HIMARS και MLRS παραμένουν επικίνδυνη δύναμη, το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι απώλειες τους
Τον περασμένο Μάρτιο το περιοδικό Forbes αναφερόμενο στην καταστροφή ενός πυραυλικού συστήματος HIMARS των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έκανε λόγο για μια «σπάνια νίκη» της Ρωσίας, επισημαίνοντας πως ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει το αντίδοτο για αυτά τα φονικά αμερικανικά πυραυλικά συστήματα.
Όμως τους τελευταίους 6 μήνες η κατάσταση αυτή φαίνεται να έχει αλλάξει δραματικά, καθώς οι Ρώσοι φέρεται να έχουν βρει τον τρόπο να καταστρέφουν ολοένα και συχνότερα το οπλικό αυτό σύστημα που διαφημίστηκε ως το «όπλο της ουκρανικής νίκης».

Το όπλο νίκης των Ουκρανών

Σύμφωνα με το RIA Novosti, τόσο το Κίεβο όσο και οι δυτικοί χορηγοί του προσπάθησαν για πολύ καιρό να διατηρήσουν τη φήμη του «όπλου της ουκρανικής νίκης» για το M142 HIMARS και για το παλαιότερο αντίστοιχο M270 MLRS.
Και οι δύο αυτές εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται ως MLRS τόσο με πυρομαχικά διασποράς όσο και με ενιαία πυρομαχικά (με βεληνεκές έως 84 χιλιόμετρα), καθώς και ως μέσο εκτόξευσης τακτικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου του ATACMS (με βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα).
Επιπλέον, χρησιμοποιούνται και με GLSDB - μετατρέπονται σε επίγειες εναέριες βόμβες μικρής διαμέτρου (με βεληνεκές έως 150 χιλιόμετρα).
Βάσει του δημοσιεύματος, Κίεβο και Δύση στην αρχή αποπειράθηκαν να αρνηθούν εντελώς τις απώλειες.

Σκόνη…

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την πρώτη καταστροφή αυτής της εγκατάστασης τον Ιούλιο του 2022.
Έως το τέλος του καλοκαιριού, περίπου 8 είχαν απενεργοποιηθεί, και το φθινόπωρο ακολούθησαν άλλοι 11.
Το 2023, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την καταστροφή 4 εκτοξευτών.
Ωστόσο, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Δύση αναγνώρισαν την πρώτη απώλεια μόνο στις αρχές Μαρτίου του 2024.
Και επιχείρησαν να το παρουσιάσουν ως μια μοναδική επιτυχία του ρωσικού στρατού.
«Η απώλεια ενός εκτοξευτήρα HIMARS δεν είναι σε καμία περίπτωση θανατηφόρο πλήγμα για τον ουκρανικό στρατό» ανέφερε τότε το Forbes, επισημαίνοντας πως παραμένει σε λειτουργία το 98% των HIMARS και των Μ270 που διαθέτουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το άρθρο αυτό μάλιστα ανέφερε πως η μεγαλύτερη απειλή για τα ουκρανικά HIMARS δεν ήταν ο ρωσικός στρατός, αλλά η μείωση της αμερικανικής υποστήριξης.
Όμως, μια εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 12 Μαρτίου του 2024 οι Ρώσοι κατέστρεψαν ένα ακόμα HIMARS, δημοσιεύοντας μάλιστα πλάνα από την καταστροφή του.

Μεγάλες απώλειες

Και αν οι Αμερικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές αποφάσισαν να προχωρήσουν και πάλι σε προμήθειες όπλων προς το Κίεβο, η μοίρα για HIMARS και MLRS δεν έγινε καλύτερη.
Σε μόλις μια εβδομάδα - από τις 22 έως τις 28 Ιουνίου του 2024 - τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, κατέστρεψαν έξι συστήματα εκτόξευσης M142, έναν εκτοξευτή M270 και ένα όχημα μεταφοράς - φόρτωσης.
Οι απώλειες αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την εισβολή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Kursk, καθώς τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται πιο ενεργά εκεί.
Τον Αύγουστο, ο ουκρανικός στρατός έχασε τέσσερα HIMARS και δύο MLRS.

Εβδομάδα κόλαση

Αλλά αυτή την εβδομάδα η κατάσταση για το Κίεβο έχει γίνει ακόμη πιο ζοφερή.
Τη Δευτέρα 2/9, 20 χιλιόμετρα από το Sumy, κοντά στους οικισμούς Osoevka και Glybnoye, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν:
• τρεις εκτοξευτές HIMARS MLRS.
• τρία οχήματα συνοδείας•
• μηχάνημα μεταφοράς-φόρτισης
• ενώ περισσότεροι από 30 στρατιώτες και αξιωματικοί που εξυπηρετούν εξοπλισμό.

Ταυτόχρονα, ένα τμήμα του συστήματος αεράμυνας Buk-M1 δέχτηκε επίθεση κοντά στο χωριό Novaya Sich, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ένας εκτοξευτής, ένα όχημα μεταφοράς με εμπορευματοκιβώτια κατευθυνόμενων αντιαεροπορικών πυραύλων, μια εγκατάσταση εκτόξευσης και ένα κινητό διοικητήριο με το προσωπικό του.
Την Τετάρτη 4/9, κοντά στο χωριό Khrapovshchina, στην περιοχή Sum, ένας πύραυλος Iskander κατάφερε να χτυπήσει εκτοξευτές HIMARS και MLRS, καθώς και δύο οχήματα συνοδείας.
Την Πέμπτη 5/9, Iskander έπληξε τις θέσεις του ουκρανικού πυροβολικού κοντά στο χωριό Rudnevka, στην περιοχή Sumy.
Εκεί χτυπήθηκαν δύο M270 και δύο οχήματα συνοδείας.

Οι αιτιές της καταστροφής HIMARS

Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό ειδικό Andrey Soyustov, αρθρογράφο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Zvezda, υπάρχουν δύο λόγοι για αυτή την αύξηση των απωλειών.
«Πρώτον, οι ίδιες οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με την εισβολή στο Kursk αναγκάζονται να μετακινήσουν το πυροβολικό πιο κοντά στο μέτωπο για να υποστηρίξουν τα δικά τους στρατεύματα.
Επιπλέον, η περιοχή από την οποία πρέπει να εργαστούμε είναι αρκετά συμπαγής και η ένταση των μαχών είναι εξαιρετικά υψηλή, έτσι αναγκάζονται να συγκεντρώσουν πολλά όπλα σε μια μικρή περιοχή» λέει ο Soyustov, αναφέροντας πως οι ιδιαιτερότητες της περιοχής έχουν επίσης αντίκτυπο.
«Φυσικά, στην περιοχή Sumy υπάρχουν δασικά συντάγματα όπου μπορείς να κρύψεις αυτά τα συστήματα.
Αλλά το κύριο πλεονέκτημα του HIMARS είναι η κινητικότητα αυτού του MLRS, να πυροβολεί και να φεύγει.
Σε αυτή την περιοχή, όμως, υπάρχουν πολύ λιγότεροι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι από ό,τι στο Donbass» τονίζει ο Ρώσος αναλυτής, υπογραμμίζοντας πως η αυξανόμενη καταστροφή των HIMARS αποδίδεται και στην εμπειρία που έχει αποκτήσει ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Αναγνώριση και κρούση

«Τώρα τα αναγνωριστικά μέσα, το πυροβολικό και οι μονάδες πυραύλων του ρωσικού στρατού λειτουργούν πιο συνεκτικά», λέει ο Soyustov.
«Προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε αυτόν τον αλγόριθμο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στην αρχή δεν υπήρχαν αρκετά μέσα αναγνώρισης.
Μετά κάπου πέρασε σιγά σιγά η εντολή για καταστροφικά όπλα.
Τώρα επιτέλους καταφέραμε να μειώσουμε τον χρόνο από τον εντοπισμό του στόχου πριν εκδώσουμε οδηγίες για την ανάπτυξή του και την καταστροφή του» υποστηρίζει ο Ρώσος ειδικός.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει το RIA Novosti, «η εμπειρία των τελευταίων εβδομάδων έδειξε ότι τα όπλα, που εδώ και καιρό θεωρούνταν το κύριο ατού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο της μάχης, χάνουν σταδιακά την αύρα του άτρωτου.
Τα ΗIMARS και MLRS παραμένουν επικίνδυνη δύναμη.
Ωστόσο, η αύξηση των απωλειών αυτών των συστημάτων δείχνει το εξής: οι ασφαλείς χρόνοι για τους υπολογισμούς των M142 και M270 έχουν τελειώσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης