Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Δομική κρίση»: Στο 0% η πρόβλεψη για ανάπτυξη στη Γερμανία

«Δομική κρίση»: Στο 0% η πρόβλεψη για ανάπτυξη στη Γερμανία
Η FDI είχε κι αυτή προειδοποιήσει ότι η οικονομία της Γερμανίας αντιμετωπίζει βαθιά ριζωμένα μακροπρόθεσμα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των αδύναμων επιπέδων επενδύσεων και της χαμηλής εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Γερμανίας υποβαθμίστηκε στο μηδέν τοις εκατό από κορυφαίο think tank την Πέμπτη (5 Σεπτεμβρίου), επιβεβαιώνοντας τους φόβους που υπάρχουν εδώ και καιρό ότι η χαμηλή παραγωγικότητα και η διαρκή αδυναμία στη μεταποίηση μπορούν να προκαλέσουν για τα καλά μια αδύναμη ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Το Ινστιτούτο Ifo, το έγκυρο ερευνητικό κέντρο με έδρα το Μόναχο, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη ανάπτυξης για τη Γερμανία από 0,4% σε 0% για το 2024 και από 1,5% σε 0,9% για το 2025 – με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι οι οικονομικοί δυσχέρειες που επηρεάζουν σήμερα τη βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης είναι απίθανο να αμβλυθούν σύντομα.
«Έχουμε μια διαρθρωτική κρίση», δήλωσε ο Timo Wollmershäuser, επικεφαλής των προβλέψεων του Ifo. «Γίνονται πολύ λίγες επενδύσεις, ιδίως στη μεταποίηση και η παραγωγικότητα παραμένει στάσιμη εδώ και χρόνια».
Ο αναλυτής σημείωσε ότι η οικονομική δυσπραγία της Γερμανίας έχει επιδεινωθεί από την αδύναμη καταναλωτική ζήτηση, ενώ το σημερινό ποσοστό αποταμίευσης της χώρας 11,3% είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο του 10,1% της δεκαετίας πριν από την πανδημία COVID-19.
Ο Wollmershäuser επεσήμανε επίσης άλλες μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η επιβράδυνση της εξωτερικής ζήτησης και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από την Κίνα.
Ο Sander Tordoir, επικεφαλής οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, συμφώνησε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Γερμανίας είναι σε μεγάλο βαθμό διαρθρωτικά.
Επισήμανε επίσης τις παρατεταμένες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, στην οποία οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της Γερμανίας ήταν μοναδικά εκτεθειμένες.
«Το ενεργειακό σοκ ήταν τόσο σοβαρό [και] έπληξε πραγματικά τους ενεργοβόρους τομείς αρκετά βαριά», δήλωσε ο Tordoir στο Euractiv. «Έτσι, προφανώς υπάρχει μακροπρόθεσμη ζημιά εκεί. Και αυτή θα μπορούσε να είναι διαρθρωτική [και] μόνιμη».
Ο Tordoir εξήγησε ότι η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας πιθανόν «άλλαξε τον υπολογισμό» πολλών εταιρειών όσον αφορά την επιθυμία παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων στη Γερμανία.
«Οι [ενεργειακές] τιμές έχουν μειωθεί, αλλά [η αιχμή των τιμών] είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι η Γερμανία είναι ευάλωτη όσον αφορά την ενέργεια», δήλωσε.
Η έκθεση του Ifo ακολουθεί τις πολλαπλές υποβαθμίσεις των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Γερμανίας κατά το προηγούμενο έτος.
Στις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε ότι η Γερμανία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,1%, από 0,3% που προέβλεπε τον Φεβρουάριο.
Τον Φεβρουάριο, η γερμανική κυβέρνηση μείωσε επίσης τις προσδοκίες της για την ανάπτυξη από 1,3% σε 0,2%, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να χαρακτηρίζει τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας «δραματικά κακές». (Η πρόβλεψη αυξήθηκε ελαφρώς στο 0,3% τον Απρίλιο).
Ο Tordoir πρόσθεσε ότι οι επανειλημμένες αναθεωρήσεις είναι εν μέρει αποτέλεσμα της εγγενούς δυσκολίας διάκρισης κυκλικών και διαρθρωτικών οικονομικών παραγόντων, καθώς και των υπεραισιόδοξων προσδοκιών των αναλυτών για τη μελλοντική αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης.
«Ένας από τους κύριους μοχλούς της αισιοδοξίας ήταν η πεποίθηση ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι καταναλωτικές δαπάνες θα ανακάμψουν πιο έντονα, λόγω της μείωσης του πληθωρισμού και της υπερκάλυψης του πληθωρισμού από τους μισθούς. Αυτό φαίνεται να είναι πιο υποτονικό από ό,τι ελπίζαμε», δήλωσε.
Η μελέτη του Ifo δημοσιεύθηκε την ίδια ημέρα που η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (FDI) ανέφερε ότι η οικονομία της Γερμανίας θα αναπτυχθεί κατά 0,3% φέτος.
Η FDI είχε κι αυτή προειδοποιήσει ότι η οικονομία της Γερμανίας αντιμετωπίζει βαθιά ριζωμένα μακροπρόθεσμα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των αδύναμων επιπέδων επενδύσεων και της χαμηλής εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης.
«Η αδύναμη ανάπτυξη της γερμανικής βιομηχανίας συνεχίζεται και η οικονομική ανάκαμψη απέχει ακόμη πολύ», ανέφερε σε δήλωσή της η Tanja Gönner, διευθύνουσα σύμβουλος της FDI.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης