Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρετός στην Γαλλία: Διαδηλώνουν οι Γάλλοι εναντίον Macron, Barnier για μείωση χρέους, «τσεκούρωμα» κοινωνικών δαπανών, όρια ηλικίας, επιχειρηματικές πολιτικές

Πυρετός στην Γαλλία: Διαδηλώνουν οι Γάλλοι εναντίον Macron, Barnier για μείωση χρέους, «τσεκούρωμα» κοινωνικών δαπανών, όρια ηλικίας, επιχειρηματικές πολιτικές
Oι διαδηλωτές καταγγέλλουν τον Macron ότι κλέβει το εκλογικό αποτέλεσμα, που ανέδειξε πρώτη την αριστερά - Πάνω από 130 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα - Σιωπηρή αποδοχή του νέου πρωθυπουργού από την Lepen.
Χιλιάδες Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους της Γαλλίας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron να διορίσει πρωθυπουργό τον κεντροδεξιό Michel Barnier, με τα αριστερά κόμματα να τον κατηγορούν ότι υφάρπαξε τις εκλογές.
Ο Macron διόρισε πρωθυπουργό την Πέμπτη τον 73χρονο Barnier, έναν συντηρητικό και πρώην διαπραγματευτή της ΕΕ στο Brexit, έπειτα από δύο μήνες που αναζητούσε το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση αυτή έπειτα από τις εκλογές του Ιουλίου, από τις οποίες προέκυψε μια κατακερματισμένη βουλή, στην οποία κανένα κόμμα δεν διαθέτει ξεκάθαρη πλειοψηφία.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον διορισμό του χθες Παρασκευή 6/9 ο Barnier δήλωσε ότι η κυβέρνησή του, που δεν διαθέτει πλειοψηφία, θα περιλαμβάνει συντηρητικά στελέχη και μέλη από το κεντρώο κόμμα του Macron, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μετάσχουν σ' αυτή και στελέχη της αριστεράς.
Ο Barnier είναι αντιμέτωπος με την πρόκληση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2025, καθώς η Γαλλία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειώσει το έλλειμμά της.

Δριμύ κατηγορώ από την Αριστερά

Η αριστερά, με πρώτο το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία, κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο ότι απαρνείται τη δημοκρατία και ότι υφαρπάζει τις εκλογές, αφού ο Macron αρνήθηκε να επιλέξει για τη θέση του πρωθυπουργού την υποψήφια του Νέου Λαϊκού Μετώπου, του αριστερού συνασπισμού που ήρθε πρώτος σε ψήφους στις εκλογές.
Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Elabe δημοσίευσε χθες έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 74% των Γάλλων θεωρεί ότι ο Macron αγνόησε το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ το 55% εκτίμησε ότι τις υφάρπαξε.
Αντιδρώντας στον διορισμό του Barnier, το κεντροδεξιό κόμμα του οποίου Les Republicains είναι πέμπτο σε δύναμη στο κοινοβούλιο με λιγότερους από 50 βουλευτές, τα αριστερά κόμματα, συνδικάτα και φοιτητικές ενώσεις είχαν καλέσει σήμερα σε διαδηλώσεις, ενώ σχεδιάζουν και νέες κινητοποιήσεις, με ενδεχόμενη κήρυξη απεργίας την 1η Οκτωβρίου.
barnier_macron.jpg
Η Ανυπότακτη Γαλλία ανακοίνωσε ότι 130 διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία.

Στο μεταξύ ο Barnier συνεχίζει σήμερα τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δύσκολο έργο καθώς είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να μη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, την ώρα μάλιστα που το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 πρέπει να συζητηθεί στις αρχές Οκτωβρίου.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός διαθέτουν μαζί πλειοψηφία στη βουλή και θα μπορούσαν να τον αναγκάσουν να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, αν ενώσουν τις δυνάμεις τους σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής.
Ο Εθνικός Συναγερμός ενέκρινε σιωπηλά τον διορισμό Barnier, θέτοντας ωστόσο όρους για να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, με το κόμμα να αποκτά καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.
«Είναι πρωθυπουργός υπό εποπτεία», δήλωσε ο επικεφαλής του Jordan Bardela στον σταθμό BFM σήμερα.
«Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς εμάς», τόνισε.

Ο Barnier, το χρέος και τα ήξεις - αφήξεις

Ο διορισμός του Barnier έθεσε τέλος στο αδιέξοδο δύο μηνών που προκάλεσαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.
Ωστόσο, παραμένει το βασικό ερώτημα του πώς θα ανακοπεί η αύξηση του δημόσιου χρέους εν μέσω συνεχών απαιτήσεων για περισσότερες δημόσιες δαπάνες.
Η ικανότητα του Barnier να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση χωρίς να έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο θα είναι κρίσιμη για να μπορέσει η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να κρατήσει τους κερδοσκόπους σε απόσταση.
Η αναταραχή στις αγορές μετά την απόφαση του Macron να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο δείχνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Γαλλία εάν ο πρωθυπουργός αποτύχει.

Αρνείται αύξηση του χρέους - Το κοινό όραμα Barnier και Macron

«Στο διάστημα που θα βρίσκομαι εδώ, το οποίο ελπίζω να είναι μέχρι το τέλος της προεδρικής θητείας, αν το επιθυμεί το κοινοβούλιο, δεν θέλω να αυξήσω το χρέος της χώρας μας…
Θα πω την αλήθεια, ακόμη και αν είναι δύσκολη», δήλωσε ο Barnier στον τηλεοπτικό σταθμό TF1.
Barnier και Macron έχουν ένα σε γενικές γραμμές κοινό όραμα για την οικονομική πολιτική που απαιτείται για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της Γαλλίας, το οποίο βασίζεται σε φορολογικές πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων και στην περικοπή των αυξανόμενων κοινωνικών δαπανών.
Όταν κατέβηκε στις προκριματικές εκλογές των συντηρητικών το 2021, ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit ζήτησε αυστηρές δεσμεύσεις για περικοπές δαπανών και ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 έτη - ένα χρόνο αργότερα από ό,τι στην αμφισβητούμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Macron το 2023.
Όμως η προσέγγιση του προέδρου είναι εδώ και καιρό αντιδημοφιλής και έχει επικριθεί για το γεγονός ότι ευνοεί τις επιχειρήσεις έναντι των εργαζομένων.
01_19.webp
Μικρές αλλαγές στις βασικές πολιτικές, λόγω χρέους

Ο νέος πρωθυπουργός υποσχέθηκε αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης που θα απαιτήσει να ακούει περισσότερο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα.
Αλλά ανέφερε ότι οι περιορισμοί του χρέους επιτρέπουν μόνο περιορισμένες τροποποιήσεις στις βασικές πολιτικές.
«Δεν θα θέσουμε τα πάντα υπό αμφισβήτηση», δήλωσε ο Barnier για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
«Θα ανοίξω τη συζήτηση για τη βελτίωση αυτού του νόμου για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Η επιτυχία του πρωθυπουργού να κερδίσει τους ψηφοφόρους και τους βουλευτές, εκεί όπου ο Macron έχει δυσκολευτεί, θα είναι το κλειδί για την ικανότητα του προέδρου να αποκαταστήσει την οικονομική αξιοπιστία που σφυρηλατήθηκε κατά τη διάρκεια επτά ετών στην εξουσία.
Στην τρέχουσα θητεία του Macron σημειώθηκε απότομη αύξηση της απασχόλησης, μια ανθεκτική ανάπτυξη και μια βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μέχρι που αυτά ανατράπηκαν από την πανδημία της Covid και την ενεργειακή κρίση.
Ακόμη και πριν η πρόσφατη πολιτική αναταραχή ωθήσει τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τα γαλλικά assets, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα σχέδια της απερχόμενης κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος είχαν εκτροχιασθεί.

Προς νέα αύξηση του ελλείμματος

Το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε σε έγγραφα που εστάλησαν στους βουλευτές τη Δευτέρα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε να αυξηθεί στο 5,6% φέτος και στο 6,2% το 2025, αν δεν αλλάξουν οι πολιτικές.
Σύμφωνα με την οικονομολόγο της ING Charlotte de Montpellier, αυτό θα απαιτούσε πρωτοφανή εξοικονόμηση 110 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα εντός του 3% του ΑΕΠ το 2027.
«Η αποστολή του Barnier είναι πολύ δύσκολη και ο διορισμός του παραμένει εύθραυστος», δήλωσε η de Montpellier.
«Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ανύπαρκτα».
Ο Barnier όχι μόνο δεν έχει πλειοψηφία, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και μια Εθνοσυνέλευση με πολλούς βουλευτές να είναι ευθέως εχθρικοί απέναντί του ή στην καλύτερη περίπτωση να απαιτούν παραχωρήσεις πολιτικής με αντάλλαγμα να μην ανατρέψουν την κυβέρνηση με ψήφο δυσπιστίας.

Σχέδιο προϋπολογισμού έως την 1η Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός έχει ελάχιστο χρόνο για να δράσει.
Ο γαλλικός νόμος ορίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει προϋπολογισμό έως την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου -στην προκειμένη περίπτωση την 1η Οκτωβρίου- και οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν να σταλεί στις Βρυξέλλες μια πιο μακροπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική τον Σεπτέμβριο.
Πριν από αυτό, πρέπει επίσης να βρει έναν νέο υπουργό Οικονομικών για να αντικαταστήσει τον Bruno Le Maire, έναν πρώην σύμμαχο που έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει στη θέση αυτή.
Ο Barnier δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αποτελείται μόνο από συντηρητικούς υπουργούς. Θα μπορούσε επίσης να καλέσει πολιτικούς από την κεντρώα ομάδα του Μακρόν και την αριστερά, δήλωσε στο TF1 στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο νέο του ρόλο.
02_13.webp
Οι αξιολογήσεις από Fitch και Moody's

Οι ψηφοφόροι δεν είναι πεπεισμένοι ότι ο Barnier μπορεί να κάνει τη δουλειά του.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe, μόνο το 52% των Γάλλων πιστεύει ότι θα καταφέρει να σχηματίσει μια κυβέρνηση ικανή να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2025.
Μετά την προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου, η Γαλλία αντιμετωπίζει προγραμματισμένες αξιολογήσεις από τους οίκους αξιολόγησης Fitch στις 11 Οκτωβρίου και Moody's στις 25 Οκτωβρίου.
Και οι δύο διατήρησαν τις απόψεις τους αμετάβλητες νωρίτερα φέτος, αλλά προειδοποίησαν για αρνητική αξιολόγηση, με βάση κριτήρια που περιλαμβάνουν τα ελλείμματα, το κόστος χρηματοδότησης του χρέους και τις δεσμεύσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών.
Το Κοινοβούλιο έχει προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό.
Ο Barnier θα πρέπει πιθανότατα να χρησιμοποιήσει μια συνταγματική ρήτρα για να τον εγκρίνει χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ψήφου δυσπιστίας.
Για να αποφύγει την επιτυχία μιας τέτοιας πρότασης, ο Barnier θα πρέπει να προσφέρει κλαδιά ελιάς σε όλο το πολιτικό φάσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης