Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος για Ουκρανία, έρχεται κλιμάκωση - Τι κερδίζουν Ρωσία - Ιράν από το deal για τους πυραύλους

Σοκ και δέος για Ουκρανία, έρχεται κλιμάκωση - Τι κερδίζουν Ρωσία - Ιράν από το deal για τους πυραύλους
Τι ι κερδίζει το Ιράν από το ακμάζον στρατιωτικό εμπόριο με τη Ρωσία
Πολυάριθμες αναφορές καταγράφουν ότι η Ρωσία έχει παραλάβει έως και 200 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς από το Ιράν, κάτι που, όπως δήλωσαν οι ΗΠΑ, θα σηματοδοτούσε μια ραγδαία κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνει σε ανάλυσή του το βρετανικό SkyNews.
Σε απάντηση σχετικά με τις πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Ιράν είναι σημαντικός εταίρος μας, αναπτύσσουμε τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις» και «διάλογο σε όλους τους δυνατούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευαίσθητων».
Ωστόσο, το Ιράν έχει διαψεύσει τις αναφορές ότι μεταβίβασε πυραύλους στη Ρωσία.
Ο ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Fazlollah Nozari χαρακτήρισε τις αναφορές σήμερα ως «ψυχολογικό πόλεμο», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στενή στρατιωτική σχέση

Η σύμβαση για τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους Ababil και Fatah-360 φέρεται να υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο και αποτελεί σαφή ένδειξη μιας ολοένα και πιο στενής στρατιωτικής σχέσης μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας.
Από τακτική άποψη, οι ιρανικοί πύραυλοι θα επέτρεπαν στη Ρωσία να αυξήσει την ένταση των επιθέσεων σε ολόκληρη την Ουκρανία, επιτρέποντάς της να εστιάσει τις περιορισμένες προμήθειές της σε εγχώριας παραγωγής πυραύλους Iskander μεγάλου βεληνεκούς σε στόχους βαθιά στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το Ιράν δεν μπορούσε να εξάγει βαλλιστικούς πυραύλους - αλλά όταν η κύρωση αυτή έληξε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Ρωσία ξεκίνησε αμέσως διαπραγματεύσεις για να αντιμετωπίσει την έλλειψη σε καιρό πολέμου.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Ιράν άρχισε να προμηθεύει τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed 131 και 136.
Αν και αυτά δεν ήταν δύσκολο να αναχαιτιστούν από τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας, οι σημαντικές ποσότητες που εκτοξεύονται από τη Ρωσία επέτρεψαν σε ορισμένα να περάσουν.
Οι ρωσικοί πύραυλοι cruise ήταν πολύ αποτελεσματικοί στο να πλήττουν βαθιά μέσα στην Ουκρανία κατά την έναρξη της σύγκρουσης, αλλά η παροχή προηγμένων δυτικών συστημάτων αεράμυνας - όπως το Patriot - περιόρισε την επίδρασή τους.

Δύσκολος στόχος, τι κερδίζει το Ιράν

Ωστόσο, οι βαλλιστικοί πύραυλοι αποτελούν έναν πιο δύσκολο στόχο για τα συστήματα αεράμυνας - κυρίως λόγω της υπερηχητικής ταχύτητάς τους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούν να αναχαιτιστούν, αλλά πιθανότατα μόνο από δυτικούς πυραύλους αεράμυνας υψηλών προδιαγραφών, οι οποίοι είναι ακριβοί και σε σχετικά σύντομη προμήθεια.
Πιο ανησυχητικό μακροπρόθεσμα είναι τι κερδίζει το Ιράν από αυτό το ακμάζον στρατιωτικό εμπόριο με τη Ρωσία.
Εκτός από την παροχή σκληρού συναλλάγματος, οι αναφορές δείχνουν ότι η Ρωσία έχει επίσης πεισθεί να προμηθεύσει το Ιράν με τεχνολογία και υποστήριξη εμπειρογνωμόνων για το νεοσύστατο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν σε αντάλλαγμα για τις ζωτικής σημασίας προμήθειες όπλων, και όλα αυτά κατά παράβαση των συνεχιζόμενων δυτικών κυρώσεων, υπογραμμίζει το βρετανικό δίκτυο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης