Τελευταία Νέα
Διεθνή

Swing States: Οι κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν τη μάχη Trump - Harris τον Νοέμβριο

Swing States: Οι κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν τη μάχη Trump - Harris τον Νοέμβριο
Οι κρίσιμες πολιτείες είναι πιθανό να περιλαμβάνουν την Arizona, την Georgia, το Michigan, τη Nevada, την Pennsylvania και το Wisconsin.
Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, θα μας απασχολήσει συχνά ο όρος «swing states».
Πρόκειται για πολιτείες που έχουν δυσανάλογη επιρροή στις προεδρικές εκλογές, επειδή εναλλάσσονται μεταξύ της ψήφου των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών.
Εκατομμύρια δολάρια διοχετεύονται στην προεκλογική εκστρατεία σε αυτές τις περιοχές, καθώς η κατάκτηση των πρόσθετων ψήφων του εκλεκτόρων, μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας.
Το 2024, οι κρίσιμες πολιτείες είναι πιθανό να περιλαμβάνουν την Arizona, την Georgia, το Michigan, τη Nevada, την Pennsylvania και το Wisconsin.

Arizona - 11 εκλέκτορες

Αυτή ήταν η πολιτεία που έδωσε στον Joe Biden την προεδρία το 2020, αφού υποστήριξε τους Δημοκρατικούς για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990.
Είναι επίσης το μέρος που βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για τη μετανάστευση στη χώρα, λόγω των συνόρων της με το Μεξικό.
Η μετανάστευση θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τους ψηφοφόρους.
Ο Donald Trump έχει δηλώσει ότι θα πραγματοποιήσει τη «μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης» στην ιστορία αν εκλεγεί.
Η Kamala Harris έχει δηλώσει ότι θα ανανεώσει την προσπάθειά της για μια ολοκληρωμένη νομοθεσία για τα σύνορα που θα αυστηροποιήσει τη μετανάστευση και έχει ορκιστεί να «επιβάλει τους νόμους μας» κατά της διέλευσης των συνόρων.

Georgia - 16 εκλέκτορες

Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τη Georgia το 2020, με τον μεγάλο αφροαμερικανικό πληθυσμό της πολιτείας να παίζει καθοριστικό ρόλο στη νίκη τους.
Η κομητεία Φούλτον της Τζόρτζια είναι επίσης η περιοχή όπου φέρεται να έλαβε χώρα η παρέμβαση στις εκλογές, η οποία οδήγησε σε μία από τις τέσσερις ποινικές διώξεις κατά του Trump.
Οι νόμοι περί όπλων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγάλο ζήτημα εδώ μετά τους πυροβολισμούς σε σχολείο την περασμένη εβδομάδα, όπου ένα 14χρονο αγόρι σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε εννέα με ένα τουφέκι τύπου επίθεσης.
Μετά τους πυροβολισμούς, η Harris δήλωσε: «Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την επιδημία βίας με όπλα».
Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας της, έχει ταχθεί με σθένος υπέρ της επαναφοράς της απαγόρευσης των επιθετικών όπλων.
Ο Trump έχει υποσχεθεί να προστατεύσει σταθερά τα δικαιώματα των όπλων, εάν επανεκλεγεί.

Michigan - 15 εκλέκτορες

Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, το Michigan ήταν η πολιτεία που ανέδειξε τον νικητή προεδρικό υποψήφιο.
Ένα βασικό ζήτημα εδώ ήταν η υποστήριξη του σημερινού προέδρου Joe Biden προς το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς στη Γάζα.
Ακτιβιστές στην πολιτεία ζητούσαν από την κυβέρνηση να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα.
Ο Trump έχει τονίσει την υποστήριξή του προς το Ισραήλ, λέγοντας κατά τη διάρκεια προεδρικού ντιμπέιτ τον Ιούνιο ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να του επιτρέψουν να «τελειώσει τη δουλειά» στη Γάζα.
Η Harris συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, όπου επιβεβαίωσε την «ακλόνητη δέσμευσή της στο Ισραήλ».
Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών, επέστησε επίσης την προσοχή στους «καταστροφικούς» θανάτους αμάχων στη Γάζα.

Nevada - 6 εκλέκτορες

Αυτή είναι η πολιτεία όπου και οι δύο υποψήφιοι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τους Λατίνους ψηφοφόρους.
Με έδρα το Λας Βέγκας, είναι μία από τις περιοχές των ΗΠΑ που έχουν πληγεί σοβαρά οικονομικά από την COVID.
Η οικονομία, οι φόροι και το κόστος ζωής είναι πιθανό να αποτελέσουν βασικά ζητήματα για τους ψηφοφόρους.
Ο ιστότοπος της προεκλογικής εκστρατείας του Trump αναφέρει ότι το όραμά του για την αμερικανική οικονομία είναι «χαμηλότεροι φόροι, μεγαλύτερες επιταγές μισθών και περισσότερες θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς εργαζόμενους».
Η Harris έχει υποσχεθεί φορολογική ελάφρυνση για τις μικρές επιχειρήσεις στην οικονομική της πολιτική, καθώς και αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή και υψηλότερους φόρους για όσους κερδίζουν 1 εκατ. δολάρια και άνω.

Pennsylvania - 19 εκλέκτορες

Η  Pennsylvania έγινε πρωτοσέλιδο τον Ιούλιο, όταν ο Trump επέζησε από απόπειρα δολοφονίας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης εκεί.
Ομοίως με τη Nevada, η οικονομία αποτελεί κορυφαίο ζήτημα στην πολιτεία Keystone, με τις τιμές των τροφίμων να αυξάνονται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στις ΗΠΑ.

Wisconsin - 10 εκλέκτορες

Πριν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Robert F Kennedy Jr αποσυρθεί από την κούρσα, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για τον Trump και την Harris στο Wisconsin.
Ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η πολιτεία όπου οι υποψήφιοι τρίτων κομμάτων κάνουν μεγάλη διαφορά, με τους Δημοκρατικούς να αγωνίζονται για να βγάλουν από το ψηφοδέλτιο την Jill Stein του Πράσινου Κόμματος.
Υποστήριξαν ότι η Stein δεν συμμορφώθηκε με τους εκλογικούς νόμους της πολιτείας, ενώ έχουν επίσης καταθέσει καταγγελία κατά του ανεξάρτητου υποψηφίου Cornel West.
Η πολιτεία έχει αναδείξει τον νικητή στις δύο τελευταίες εκλογές, με τον Trump να τη χαρακτηρίζει «πραγματικά σημαντική».
«Αν κερδίσουμε το Wisconsin, κερδίζουμε τα πάντα», είχε δηλώσει στο παρελθόν.
Η Harris πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Μιλγουόκι του Wisconsin, γιορτάζοντας επί σκηνής την επίσημη ανακήρυξή της ως υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία.
Η οικονομία και τα δικαιώματα στις αμβλώσεις ξεχωρίζουν ως βασικά θέματα για τους ψηφοφόρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης