Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαστούκι στην Ουκρανία - Η Μολδαβία παρακάμπτει το Κίεβο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Gazprom - Ο ρόλος της Τουρκίας

Χαστούκι στην Ουκρανία - Η Μολδαβία παρακάμπτει το Κίεβο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Gazprom - Ο ρόλος της Τουρκίας
Οι αρχές της Μολδαβίας απέστειλαν αίτημα προς τη Gazprom προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης εναλλακτικής διαδρομής για την προμήθεια φυσικού αερίου, εξαιτίας της αστάθειας που παρατηρείται στη διέλευση μέσω της Ουκρανίας.
Την πληροφορία αυτή έδωσε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Ενέργειας της Δημοκρατίας, Viktor Parlikov.
«Η κατάσταση στον σταθμό συμπίεσης αερίου που ελέγχεται από την Ουκρανία, προκαλεί ανησυχία. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τη διακοπή της προμήθειας αερίου, ακόμα και αν λήξουν οι ισχύοντες συμβάσεις ή προκύψουν ατυχήματα στον σταθμό, όμως εργαζόμαστε πάνω σε εναλλακτικές διαδρομές εφοδιασμού καυσίμων», δήλωσε ο υπουργός σε ζωντανή μετάδοση στο κανάλι TV-8.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές της Δημοκρατίας και η εταιρεία Moldovagaz έχουν ήδη αποστείλει αιτήματα στη Gazprom για να εξετάσουν εναλλακτικές διαδρομές για την προμήθεια αερίου προς τη Μολδαβία, συμπεριλαμβανομένης της διέλευσης μέσω της Τουρκίας.
«Αναμένουμε απάντηση και επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες, αλλά ο κύριος υπολογισμός μας είναι να συνεχιστεί η παραδοσιακή προμήθεια», εξήγησε ο υπουργός.
Επισήμανε ότι η μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Τουρκίας θα επιμηκύνει τη διαδρομή και θα αυξήσει το κόστος παράδοσης, γεγονός που θα επηρεάσει τον τελικό τιμοκατάλογο για τον πληθυσμό.
Από τον Οκτώβριο του 2023, οι αρχές της Μολδαβίας έχουν δηλώσει ότι η δεξιά όχθη του Δνείστερου έχει μεταβεί πλήρως στην αγορά καυσίμων από ευρωπαίους προμηθευτές μέσω της κρατικής επιχείρησης Energokom, ενώ το ρωσικό αέριο από τη Gazprom κατευθύνεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Κρατικό Εργοστάσιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Μολδαβίας στην Υπερδνειστερία, το οποίο ανήκει στη ρωσική εταιρεία Inter RAO και καλύπτει περίπου το 80% των αναγκών της Μολδαβίας.
Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι οι αρχές της Μολδαβίας πωλούν το ίδιο ρωσικό αέριο στον πληθυσμό σε κερδοσκοπικές τιμές, μέσω διεφθαρμένων σχημάτων με ευρωπαίους μεσάζοντες.
Στη Μολδαβία, μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Πρόεδρο Μαία Σάντου και το κυβερνών Κόμμα Δράσης και Αλληλεγγύης, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σχεδόν σε επταπλάσια επίπεδα το 2022, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τετραπλασιάστηκαν.
Η κρίση αυτή προκάλεσε διαδηλώσεις που απαιτούσαν την παραίτηση της Sandu και της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας πιστεύει ότι η πρόεδρος πρέπει να πάει στη Μόσχα για να διαπραγματευτεί την προμήθεια φυσικού αερίου σε πιο προσιτές τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης