Τελευταία Νέα
Διεθνή

Που στοχεύει η Τουρκία με την ένταξή της στη συμμαχία των BRICS – Οι μεθοδεύσεις Erdogan να πατά σε δύο… βάρκες

Που στοχεύει η Τουρκία με την ένταξή της στη συμμαχία των BRICS – Οι μεθοδεύσεις Erdogan να πατά σε δύο… βάρκες
Παρά τις δεκαετίες ευθυγράμμισης με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιμετωπίζει συνεχή απόρριψη από την ένταξή της στην ΕΕ
Το αίτημα της Τουρκίας να συμμετάσχει στη συμμαχία BRICS είναι μια κίνηση που θεωρείται στρατηγική και συμβολική καθώς η ευρασιατική χώρα των 85 εκατομμυρίων ενισχύει τα βήματα επιρροής της στην παγκόσμια σκηνή.
«Ο πρόεδρός μας έχει ήδη εκφράσει πολλές φορές ότι επιθυμούμε να γίνουμε μέλος των BRICS», δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίτερα τον Σεπτέμβριο εκπρόσωπος του ηγετικού κόμματος AK της Τουρκίας.
«Το αίτημά μας σε αυτό το θέμα είναι σαφές και η διαδικασία προχωρά σε αυτό το πλαίσιο».
Οι BRICS, που αντιπροσωπεύουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, είναι μια ομάδα χωρών αναδυόμενων αγορών που επιδιώκουν να εμβαθύνουν τους οικονομικούς δεσμούς τους.
Φέτος, απέκτησε τέσσερα νέα μέλη: το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τα ΗΑΕ.
Θεωρείται επίσης ως αντίβαρο σε οργανισμούς υπό την ηγεσία της Δύσης, όπως η ΕΕ, η G7, ακόμη και το ΝΑΤΟ, αν και στερείται επίσημης δομής, μηχανισμών επιβολής και ενιαίων κανόνων και προτύπων.
Για την Τουρκία, έναν μακροχρόνιο δυτικό σύμμαχο και μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, η κίνηση να ενταχθεί στους BRICS είναι «σύμφωνη με το ευρύτερο γεωπολιτικό της ταξίδι: να τοποθετηθεί ως ανεξάρτητος παράγοντας σε έναν πολυπολικό κόσμο και ακόμη και να γίνει πόλος εξουσίας από μόνος του», δήλωσε στο CNBC ο George Dyson, ανώτερος αναλυτής της Control Risks.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία απομακρύνεται εντελώς από τη Δύση», πρόσθεσε ο Dyson, «αλλά η Τουρκία θέλει να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερους εμπορικούς δεσμούς και να επιδιώξει ευκαιρίες μονομερώς χωρίς να περιορίζεται από τη δυτική ευθυγράμμιση.
Είναι σίγουρα συμβολικό καθώς η Τουρκία δείχνει ακριβώς αυτό – ότι δεν περιορίζεται από τους καλούς δεσμούς της με τη Δύση».

Διαφοροποίηση συμμαχιών

Παρά τις δεκαετίες ευθυγράμμισης με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιμετωπίζει συνεχή απόρριψη από την ένταξή της στην ΕΕ, η οποία εδώ και πολύ καιρό είναι ένα επώδυνο σημείο για την Άγκυρα.
Ο πρεσβευτής Matthew Bryza, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και του State Department που εδρεύει επί του παρόντος στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan και η κυβέρνησή του «φαίνεται να παρακινούνται κυρίως από δύο παράγοντες: μια στρατηγική παράδοση διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων... την επιθυμία να τρομάξουμε λίγο τη Δύση, τόσο από συναισθηματική έχθρα όσο και ως διαπραγματευτική τακτική για την εξασφάλιση παραχωρήσεων».
Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει τον ρόλο της στην παγκόσμια διπλωματία, μεσολαβώντας σε συμφωνίες ανταλλαγής κρατουμένων και επικεφαλής άλλων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, για παράδειγμα, ενώ επιδιορθώνει επίσης τις προηγούμενες τεταμένες σχέσεις με περιφερειακές δυνάμεις όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πιο πρόσφατα, την Αίγυπτο.
Η Άγκυρα αρνείται επίσης να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας - μια στάση που ενοχλεί τους δυτικούς συμμάχους της, αλλά τη βοηθά να διατηρήσει μια ανεξάρτητη θέση ως αποκαλούμενη «μεσαία δύναμη», την οποία θεωρεί ωφέλιμη για τις σχέσεις της με την Κίνα και τον Παγκόσμιο Νότο.
Για τον σκοπό αυτό, «κάθε νέο μέλος των BRICS είναι προφανώς πρόθυμο να επωφεληθεί από την ισχυρότερη «ομαδικότητα» των αναδυόμενων οικονομιών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Arda Tunca, ανεξάρτητος οικονομολόγος και σύμβουλος με έδρα την Τουρκία.

Στέκεται απέναντι στη Δύση;

Ο Tunca σημείωσε, ωστόσο, ότι η μοναδική θέση της Τουρκίας στον κόσμο είναι ένα «λεπτό σημείο συζήτησης», καθώς η χώρα έχει «σοβαρά πολιτικά προβλήματα με την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες» παρά τις δυτικές συμμαχίες της.
Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, το οποίο διοικεί τη χώρα εδώ και 22 χρόνια, είναι «ιδεολογικά πιο κοντά στην Ανατολή παρά στη Δύση», είπε ο Tunca.
«Η Τουρκία ήθελε να ανέβει στο τρένο των BRICS πριν να είναι αργά.
Είναι πολύ νωρίς για να αναφέρουμε ότι οι BRICS μπορούν να γίνουν μια εναλλακτική λύση στη Δύση, αλλά η πρόθεση είναι ξεκάθαρα να σταθούμε ενάντια στη Δύση υπό την ηγεσία της Κίνας».
Είναι σημαντικό ότι το να είσαι μέρος των BRICS επιτρέπει στα μέλη του να συναλλάσσονται σε νομίσματα άλλα εκτός από δολάρια.
Αυτό στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από το σύστημα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και να οδηγήσει σε έναν πιο πολυπολικό κόσμο.
Το γεγονός ότι ηγείται της Κίνας κάνει ορισμένους στη Δύση να είναι επιφυλακτικοί, οι οποίοι το βλέπουν ως πιθανή νίκη για το Πεκίνο.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία επιβολή των αποφάσεων των BRICS, είναι περισσότερο ένα γεωπολιτικό ζήτημα, ένα είδος συμβολικής αντίθεσης στο G7», είπε ο Dyson.
Σημείωσε επίσης: «Είναι ενδιαφέρον ότι το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι και τα δύο σε αυτό.
Μοιάζει λίγο με την αντιδυτική ομάδα».
Ο Erdogan έχει μιλήσει για την επιθυμία του να ενταχθεί στους BRICS τουλάχιστον από το 2018, αλλά το θέμα δεν επισημοποιήθηκε ποτέ.
Τον Ιούνιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan επισκέφθηκε τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία, η τελευταία για μια σύνοδο κορυφής BRICS+, κατά την οποία ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι «χαιρετίζει» το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ένταξη στο μπλοκ.
Τότε, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Jeff Flake, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ελπίζει ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην ομάδα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι θα επηρεάσει αρνητικά την ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τη Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης