Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απόλυτη είδηση: ΗΠΑ και Κίνα θα συμμετάσχουν για 1η φορά σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Βραζιλία - «Επιχείρηση Formosa»

Η απόλυτη είδηση: ΗΠΑ και Κίνα θα συμμετάσχουν για 1η φορά σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Βραζιλία - «Επιχείρηση Formosa»
Όλα τα οπλικά συστήματα που θα αναπτυχθούν θα χρησιμοποιούν πραγματικά πυρομαχικά, επιτρέποντας στον στρατό, την αεροπορία και το ναυτικό να συνεργάζονται εύκολα και πιο συνεκτικά «προωθώντας παράλληλα την ανταλλαγή εμπειριών με συμμαχικές δυνάμεις από άλλες χώρες»
Παρά την κλιμάκωση του ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, τα δύο έθνη πρόκειται να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Βραζιλία.
Το Ναυτικό της Βραζιλίας ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωση του ότι για πρώτη φορά, το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και της Κίνας συμμετέχουν στην κοινή στρατιωτική άσκηση, εν ονόματι «Επιχείρηση Formosa», που φιλοξενείται από τις ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας.
Η επιχείρηση Formosa είναι μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν διεξαχθεί στη Λατινική Αμερική από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Οι στρατιωτικές ασκήσεις φιλοξενούνται κοντά στην πόλη Formosa της Βραζιλίας και δεν έχουν καμία σχέση με την Ταϊβάν, γνωστή ως Formosa πριν μετονομαστεί το 1895.
Το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας δήλωσε ότι περισσότεροι από 3.000 στρατιώτες εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο των ασκήσεων που θα συνεχιστούν έως τις 17 Σεπτεμβρίου.
Η Κίνα συμμετείχε στην επιχείρηση Formosa πέρυσι, αλλά ήταν μόνο με την ιδιότητα του παρατηρητή, ενώ οι ΗΠΑ είχαν στείλει στρατεύματα από τη Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Βραζιλίας είπε στη South China Morning Post με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ότι η φετινή άσκηση περιλαμβάνει 33 στελέχη από το Κινεζικό Ναυτικό και 54 από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών, σηματοδοτώντας τη σπάνια συμμετοχή στρατευμάτων και από τα δύο έθνη.
«Είναι σύνηθες να προσκαλούνται φιλικά έθνη ώστε να συμμετάσχουν σε αυτές τις ασκήσεις», ανέφερε το Ναυτικό της Βραζιλίας σε δήλωση στις 7 Σεπτεμβρίου. «Η σημασία τέτοιων προσκλήσεων συνδέεται άμεσα με την ευκαιρία να προωθηθεί μεγαλύτερη ενοποίηση μεταξύ του ναυτικού της Βραζιλίας και των δυνάμεων της φιλικά έθνη».
Από την πλευρά της, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βραζιλία ανέφερε σε δήλωση στις 9 Σεπτεμβρίου ότι οι δυνάμεις πεζοναυτών των ΗΠΑ Νότια και το Ναυτικό Πεζικό της Βραζιλίας (CFN) ξεκίνησαν την Άσκηση Formosa ξεκινώντας ασκήσεις με στόχο την ενίσχυση της διμερούς εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ των Πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών Σώμα και Βραζιλία.
"Η συνεργασία μας με το Ναυτικό Πεζικό της Βραζιλίας στην Άσκηση Formosa υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας", δήλωσε ο υποστράτηγος Leonard Anderson, διοικητής του MARFORSOUTH και της Εφεδρικής Πεζοναυτικής Δυνάμεων των ΗΠΑ.
«Αυτή η συνδυασμένη, κοινή άσκηση μας επιτρέπει να οικοδομήσουμε πολεμική ετοιμότητα ως ομάδα και μας τιμά που βρισκόμαστε εδώ. Μαζί, είμαστε πιο δυνατοί και πιο ικανοί να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας».
5008eacd-6d33-4d0e-86ab-88775d04471f_65a10c82.webp

Ενώ οι ΗΠΑ και η Βραζιλία διεξάγουν τακτικά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, η συμμετοχή της Κίνας στις συνεχιζόμενες ασκήσεις Formosa έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα της Λατινικής Αμερικής επιδιώκει στενότερους δεσμούς με το Πεκίνο. Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι ασκήσεις «θα εμβαθύνουν τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των Κινέζων και των συμμετεχόντων στρατιωτών και θα ενισχύσουν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται από κοινού στις προκλήσεις κινδύνου για την ασφάλεια».
Παρόλο που η Κίνα έχει πρόσφατα διοργανώσει αμυντικά φόρουμ, σεμινάρια ανώτερων στρατιωτικών και στρατιωτικά ιατρικά φόρουμ για λατινοαμερικανικά έθνη, ο κινεζικός στρατός δεν επισκέπτεται συνήθως το δυτικό ημισφαίριο για να συμμετάσχει σε στρατιωτικές ασκήσεις. Η φετινή εξαίρεση, ωστόσο, ακολουθεί το ενδιαφέρον της Βραζιλίας να συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία «Belt and Road» της Κίνας και την προθυμία της να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA).

Το πλάνο των ασκήσεων

Το υπουργείο Άμυνας της Βραζιλίας ανέφερε ότι οι ασκήσεις θα προσομοιώσουν αμφίβιες επιχειρήσεις, στις οποίες πολεμικά πλοία χτυπούν αντίπαλη παράκτια περιοχή για να προσγειωθούν σε μια καθορισμένη παραλία. Όλα τα οπλικά συστήματα που θα αναπτυχθούν θα χρησιμοποιούν πραγματικά πυρομαχικά, επιτρέποντας στον στρατό, την αεροπορία και το ναυτικό να συνεργάζονται εύκολα και πιο συνεκτικά «προωθώντας παράλληλα την ανταλλαγή εμπειριών με συμμαχικές δυνάμεις από άλλες χώρες».
Ενώ αυτή είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά και κινεζικά στρατεύματα συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στη Βραζιλία, οι δύο πλευρές εξασκήθηκαν μαζί σε στρατιωτικούς ελιγμούς πριν η σχέση κατρακυλήσει το 2016.
Οι ΗΠΑ προσκάλεσαν κινεζικά στρατεύματα για τις πολυεθνικές ασκήσεις RIM of the Pacific (RIMPAC) το 2016 για τελευταία φορά. Η πρόσκληση δεν επεκτάθηκε για την επανάληψη του 2017 λόγω της επέκτασης και της στρατιωτικοποίησης του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η συμμετοχή αμερικανικών και κινεζικών στρατευμάτων στην επιχείρηση Formosa έρχεται σε μια στιγμή που οι δύο πλευρές καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες με στόχο τη σταθεροποίηση των σχέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης