Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βόμβα» από Aydinlik (Τουρκία): Η Ουκρανία συμφώνησε με τρομοκράτες από τη Συρία για να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας

«Βόμβα» από Aydinlik (Τουρκία): Η Ουκρανία συμφώνησε με τρομοκράτες από τη Συρία για να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας
Σύμφωνα με το τουρκικό Aydinlik, στόχος της ουκρανικής ηγεσίας είναι να στρατολογήσει μαχητές που βρίσκονται στις φυλακές Hayat Tahrir Al-Sham στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU)
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Hayat Tahrir Al-Sham (απαγορευμένη στη Ρωσία) σχετικά με επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας στη Συρία συμφωνα με το τουρκικό έντυπο Aydinlik, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές.
Μάλιτσα αντιπροσωπεία από το Κίεβο φέρεται να επισκέφθηκε τα συριακά εδάφη που κατείχε η τρομοκρατική ομάδα αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο lenta.
Εν τω μεταξύ, πηγές του Aydinlik υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εδώ και αρκετούς μήνες και ορισμένοι από τους όρους της ουκρανικής πλευράς έχουν ήδη εκπληρωθεί...
Το "Hayat Tahrir Al-Sham" δημιουργήθηκε από έναν πρώην πυρήνα της "Al-Qaeda" στη Συρία και τον Λίβανο.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με ηγέτες τρομοκρατών στην Idlib

Το Aydınlık ισχυρίζεται, με αναφορά στην πύλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Lekolin, ότι μια αντιπροσωπεία από την Ουκρανία συναντήθηκε με την ηγεσία της Hayat Tahrir Al-Sham σε εδάφη που ελέγχονται από τους μαχητές στην επαρχία Idlib.
Στις 18 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις με έναν από τους αρχηγούς των τρομοκρατών, τον Χαϊσέμ Ομέρι.
Στη συνάντηση, εκπρόσωποι του Κιέβου ζήτησαν την απελευθέρωση των Τσετσένων και Γεωργιανών τρομοκρατών που φυλακίστηκαν από την ομάδα.
Μεταξύ αυτών ήταν ο πρώην ηγέτης των Τσετσένων τρομοκρατών Omar Al Shisani, γνωστός και ως «ένας από τους υπουργούς του Ισλαμικού Κράτους».
Το 2012 ορκίστηκε πίστη στον αρχηγό τρομοκρατικής οργάνωσης.
Παράλληλα, το τουρκικό δημοσίευμα τονίζει ότι ο Omar al-Shishani καθαιρέθηκε επίσημα το 2016 και μπορούμε να μιλήσουμε για έναν άλλο τρομοκράτη - τον Muslim al-Shishani, ο οποίος ηγήθηκε μιας μεγάλης τσετσενικής ομάδας στη Συρία.
Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των κρατουμένων, η ουκρανική πλευρά προσφέρθηκε να μεταφέρει 75 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) στους τρομοκράτες.

Σκοπός των διαπραγματεύσεων ήταν η στρατολόγηση μαχητών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας

Η μεταφορά UAV σε τρομοκρατική ομάδα από το Κίεβο θέτει το ερώτημα της πιθανής εμπλοκής της Ουκρανίας σε ενέργειες κατά της Ρωσίας στη Συρία.
Ειδικότερα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται στη γειτονική επαρχία της Λαττάκειας, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής βάσης Χμεϊμίμ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Aydinlik, στόχος της ουκρανικής ηγεσίας είναι να στρατολογήσει μαχητές που βρίσκονται στις φυλακές Hayat Tahrir Al-Sham στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU).
owl_detail_620_dfead27934c14a9a5f734aec483060f1.jpg

Ποιοι είναι οι τρομοκράτες της Hayat Tahrir Al-Sham;

Η τρομοκρατική ομάδα Hayat Tahrir Al-Sham δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 ως αποτέλεσμα της «ενοποίησης» τμήματος της Jabhat al-Nusra και αρκετών μικρών ριζοσπαστικών ομάδων.
Με τη σειρά της, η al-Nusra ήταν παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία και τον Λίβανο.
Ο κύριος στόχος της ομάδας είναι να πολεμήσει τον Σύριο πρόεδρο Assad και τις δυνάμεις που τον υποστηρίζουν, συμπεριλαμβανομένων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Τον Ιούνιο του 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας κήρυξε την ομάδα τρομοκρατική και την απαγόρευσε στο έδαφος της χώρας.
Όπως σημείωσε ο υποψήφιος πολιτικών επιστημών, κορυφαίος ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών που φέρει το όνομα του Ε.Μ. Primakova (IMEMO RAS) Andrey Yashlavsky, η δημιουργία της ομάδας είναι διφορούμενη.
Από τη μία πλευρά, οι ηγέτες της ομάδας προσπάθησαν να αποφύγουν τους δεσμούς με την Αλ Κάιντα για να διατηρήσουν σχέσεις με τη Δύση ενάντια στον Assad.
Από την άλλη πλευρά, η βάση της Hayat Tahrir Al-Sham ήταν οι μαχητές της al-Nusra και η ίδια η ομάδα ήταν αρχικά μια από τις φατρίες αυτής της οργάνωσης.
Προπύργιο της ομάδας είναι η επαρχία Ιντλίμπ στα σύνορα με την Τουρκία και τα μέλη της είναι κατά κύριο λόγο Σύροι.
Ο αριθμός του Hayat Tahrir Al-Sham στο αποκορύφωμά του έφτασε τους περίπου 30 χιλιάδες μαχητές τώρα ωστόσο ο αριθμός τους έχει μειωθεί και, σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, κυμαίνεται από 6.000 έως 15 χιλιάδες άτομα.

Άλλες συμφωνίες μεταξύ Ουκρανίας και τρομοκρατών για επιθέσεις κατά της Ρωσίας

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με αφρικανικές ένοπλες ομάδες.
Συγκεκριμένα, η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (GUR) του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι εμπλέκεται στην οργάνωση επίθεσης σε μαχητές Wagner στο Μάλι.
Επιπλέον, όπως δήλωσαν δημοσιογράφοι του Aydınlık, οι ουκρανικές αρχές συνεργάστηκαν προηγουμένως με το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (οργανώσεις που θεωρούνται τρομοκρατικές στην Τουρκία) για τη διεξαγωγή μυστικών επιχειρήσεων κατά των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία.
Το 2023, η Washington Post ανέφερε, επικαλούμενη ένα απόρρητο έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σχετικά με επαφές μεταξύ του Κιέβου και των εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης για την οργάνωση επιθέσεων σε μαχητές της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας (PMC) Wagner.

Οι επαφές του Κιέβου με τρομοκράτες επηρέασαν τα συμφέροντα της Τουρκίας

Όπως σημειώνει ο Andrei Yashlavsky, η στρατολόγηση τρομοκρατών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι αρκετά πιθανή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σύγχρονες τζιχαντιστικές ομάδες συνδυάζουν παγκόσμιες και τοπικές ατζέντες. Παρά το γεγονός ότι το κύριο καθήκον της Hayat Tahrir Al-Sham είναι η μάχη κατά του Assas, το θέμα της παγκόσμιας τζιχάντ παραμένει στη ρητορική της οργάνωσης.
Την ίδια στιγμή, ο ειδικός σημειώνει ότι οι επαφές του Κιέβου με τη Hayat Tahrir Al-Sham μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση από την Τουρκία, δεδομένης της επιθυμίας της να αποστασιοποιηθεί εξίσου από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ο πολιτικός επιστήμονας σημείωσε ότι η ομάδα αλληλεπιδρούσε περιοδικά με την Άγκυρα και το Κίεβο είχε προηγουμένως έρθει σε επαφή με το PKK, το οποίο είναι εχθρικό προς την Τουρκία. Ωστόσο, η έκκληση του Κιέβου στη Hayat Tahrir Al-Sham στο πλαίσιο της συνεργασίας με το PKK μπορεί να εγείρει ερωτήματα στις τουρκικές αρχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης