Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστήριο με την εξαφάνιση του Κινέζου τραπεζίτη, Bao Fan - Το… έμβασμα 11 εκατ. δολ. της China Renaissance στις κινεζικές Αρχές

Μυστήριο με την εξαφάνιση του Κινέζου τραπεζίτη, Bao Fan - Το… έμβασμα 11 εκατ. δολ. της China Renaissance στις κινεζικές Αρχές
Οι λογιστές της China Renaissance αναζητούν... τρόπους για να δικαιολογήσουν το ποσό στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις
Σχετικά Άρθρα
Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την εξαφάνιση του Κινέζου τραπεζίτη και δημιουργού της επενδυτικής China Renaissance, Bao Fan, ενώ οι πληροφορίες για... έμβασμα 11 εκατ. δολ. στις κινεζικές Αρχές δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, «η China Renaissance, μία από τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες του τεχνολογικού τομέα της χώρας μέχρι την εξαφάνιση του ιδρυτή της Bao Fan πέρυσι, διατάχθηκε να στείλει στις Αρχές 11 εκατ. δολ. μετά την εξαφάνιση του πρωταγωνιστή της, σύμφωνα με μια εταιρική κατάθεση». Μάλιστα, οι ρυθμιστικές Αρχές παρείχαν στην τράπεζα τόσο λίγες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του Bao και τον λόγο της μεγάλης πληρωμής που οι εσωτερικοί λογιστές και ελεγκτές του ομίλου δυσκολεύτηκαν να καταγράψουν το ποσό στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις.
«Οι δυσκολίες τους υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι όλο και πιο σκληρές και αδιαφανείς ενέργειες του Πεκίνου κατά των επιχειρηματιών έχουν διαβρώσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η εξαφάνιση του Bao Fan

Η εξαφάνιση του Bao τον Φεβρουάριο του 2023 προκάλεσε ανατριχίλα στον τεχνολογικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, με την ανησυχία να εντείνεται 10 ημέρες αργότερα, όταν η επενδυτική τράπεζα δήλωσε ότι «συνεργάζεται σε μια έρευνα».
Δεκαεννέα μήνες μετά, οι κινεζικές αρχές δεν έχουν ακόμη προβεί σε δημόσιες καταγγελίες κατά του Bao ούτε έχουν παράσχει στην China Renaissance οποιαδήποτε πληροφορία. «Άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να τον κρατάει» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Ο Όμιλος δεν είναι ενήμερος και δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση οποιασδήποτε έρευνας με την οποία συνεργάζεται ο Bao», ανέφερε η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα στην εκπρόθεσμη δήλωση των κερδών της για το 2023.

Η πληρωμή 11 εκατ. δολ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία κλήθηκε από «την αρμόδια αρχή» να της στείλει 78 εκατ. γουάν (11 εκατ. δολ.), αλλά δεν δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες, αφήνοντας τους λογιστές και τους δικηγόρους της China Renaissance να… μαντεύουν για ποιο λόγο προορίζονταν τα χρήματα και πώς θα τα δικαιολογήσουν.
Τελικά, η εταιρεία επέλεξε να εγγράψει την πληρωμή ως απαίτηση στον ισολογισμό της, σημειώνοντας ότι μπορεί να «επιστραφεί ή να κατασχεθεί» ή να υπάρξουν «πρόσθετα ποσά» που θα ακολουθήσουν. Οι δικηγόροι που συμβουλεύουν την εταιρεία δήλωσαν ότι θα μπορούσε να «αποτελεί περιουσία που σχετίζεται με υπόθεση υπό διερεύνηση», σύμφωνα με τα αρχεία της.
Η δύσκολα κατηγοριοποιήσιμη πληρωμή οδήγησε τους εξωτερικούς ελεγκτές, την κινεζική εταιρεία Zhonghui Anda CPA, να εκδώσουν «γνώμη με επιφύλαξη» για τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας, σημειώνοντας ότι δεν μπορούσαν να «αξιολογήσουν την ανακτησιμότητα» των χρημάτων. Η China Renaissance είχε νωρίτερα αντικαταστήσει τη Zhonghui με την Deloitte, αφού η εταιρεία Big Four δίστασε να υπογράψει τα αποτελέσματα πριν μιλήσει με τον Bao.
Η China Renaissance αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω και δεν έδωσε λεπτομέρειες για οποιαδήποτε σχετική Αρχή που θα μπορούσε να σχολιάσει. Είπε στην κατάθεσή της ότι πίστευε ότι «η επιφύλαξη ελέγχου μπορεί να αφαιρεθεί μόνο όταν υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς την κατάσταση ή την έκβαση της [πληρωμής των 78 εκατ. γουάν] και της [έρευνας της Bao] . . για την αναθεώρηση της αξιολόγησής τους».

Η παραίτηση του εξαφανισμένου Bao

Τον Φεβρουάριο, ανακοινώθηκε η παραίτηση του Bao από όλες τις επίσημες θέσεις του «για λόγους υγείας και για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις οικογενειακές του υποθέσεις», σε ένα βήμα που ήταν απαραίτητο για την υποβολή ελεγμένων οικονομικών αποτελεσμάτων και την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκαν τα ελεγμένα αποτελέσματα για το 2022 και το 2023, επιτρέποντας στον όμιλο να επανέλθει στη διαπραγμάτευση τη Δευτέρα μετά από αναστολή 17 μηνών. Οι μετοχές του έπεσαν αμέσως σε χαμηλό ρεκόρ, ολοκληρώνοντας την ημέρα με πτώση 66%.
Η εταιρεία όρισε επίσης τη Hui Yin Ching, σύζυγο του Bao, ως μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Το ζευγάρι κατέχει το 48,7% της επενδυτικής τράπεζας, η οποία μεσολάβησε για μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στον τεχνολογικό τομέα της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της υπηρεσίας μεταφοράς με αυτοκίνητο Didi και του γίγαντα Meituan για τη διανομή φαγητού.
Η οικονομική έκθεση του ομίλου για «μία από τις πιο δύσκολες χρονιές στην ιστορία της China Renaissance» αποκάλυψε πώς η κράτηση του Bao και η ετήσια ύφεση των μετοχών και των δημοσίων εγγραφών στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα έβλαψαν την επιχείρησή του.
Καταγράφηκαν ζημίες ύψους 471,9 εκατ. γουάν το 2023 και 73,8 εκατ. γουάν τους πρώτους έξι μήνες του 2024. Τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική, που κάποτε αποτελούσε τη βασική της δραστηριότητα, μειώθηκαν στο μισό πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης