Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπές στα ομόλογα, σε χαμηλά 2ετίας οι αποδόσεις - Οι φόβοι για ύφεση και η Fed

Ανατροπές στα ομόλογα, σε χαμηλά 2ετίας οι αποδόσεις - Οι φόβοι για ύφεση και η Fed
Η μέση απόδοση ενός δείκτη κρατικού και εταιρικού χρέους επενδυτικής βαθμίδας υποχώρησε στο 3,3%

Σε χαμηλό διετίας υποχώρησαν οι αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων, καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες αλλά και αυξάνονται οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Η μέση απόδοση ενός δείκτη κρατικού και εταιρικού χρέους επενδυτικής βαθμίδας υποχώρησε στο 3,3%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Global Aggregate Total Return Index.
Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως ανάλογα προς τις αποδόσεις, άρα όταν μειώνεται η απόδοση αυξάνεται η τιμή του ομολόγου.
Το κλίμα σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης επιδεινώθηκε περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, καθώς το πετρέλαιο κατέρρευσε και οι φόβοι για αποπληθωρισμό εντάθηκαν στην Κίνα.
«Οι ανησυχίες ότι η οικονομία της Κίνας και τώρα των ΗΠΑ θα μπορούσε να τείνει προς την ύφεση οδηγούν σε αυτή την πτώση των παγκόσμιων αποδόσεων των ομολόγων», δήλωσε ο Prashant Newnaha, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων Ασίας-Ειρηνικού στην TD Securities στη Σιγκαπούρη.
«Η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου ενισχύει τη συζήτηση ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται απότομα», εξηγεί.

 Τα βλέμματα σε Fed, EKT

Οι traders αναμένουν τον δείκτη του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εντός της ημέρας που θα δώσουν ενδείξεις σχετικά με το κατά πόσον η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.
Άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να προχωρούν σε χαλάρωση, με τις αγορές να αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει εκ νέου το βασικό της επιτόκιο αύριο Πέμπτη για να στηρίξει την παραπαίουσα ανάπτυξη.
Οι προσλήψεις στις ΗΠΑ υπολείπονταν των προβλέψεων των οικονομολόγων τον Αύγουστο, γεγονός που ενίσχυσε τα στοιχήματα σχετικά με το μέγεθος και την ταχύτητα των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων της Fed.
Οι traders σε δικαιώματα προαίρεσης τωνεπιτοκίων στις ΗΠΑ εξακολουθούν να τιμολογούν τουλάχιστον μία μεγάλη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης φέτος και 150 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
«Το επίκεντρο έχει μετατοπιστεί εντελώς από τον πληθωρισμό στην απασχόληση», δήλωσε ο Alexandre Drabowicz, επικεφαλής επενδύσεων στην Indosuez Wealth Management, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
Όπως είπε, «έχουμε εμείς οι ίδιοι ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης» για την αμερικανική οικονομία.
Η άποψη ότι η αμερικανική οικονομία επιβραδύνεται αλλά δεν οδεύει προς την ύφεση συμβάλλει στη στήριξη της ζήτησης για μαζικές πωλήσεις ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης στις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα.
Οι δανειολήπτες σε όλο τον κόσμο έχουν τιμολογήσει σχεδόν 104 δισεκατομμύρια δολάρια από τα ομόλογα μέχρι στιγμής τον Σεπτέμβριο, καθώς επιδιώκουν να κλειδώσουν χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας παγκοσμίως έχουν αποδώσει περίπου 4,7% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 1,9% για το κρατικό χρέος επενδυτικής βαθμίδας, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης