Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο… περίμενε κρατά τους Ευρωπαίους ο Βρετανός Keir Starmer – Θέλει πιο στενή σχέση, αλλά με τους όρους του

Στο… περίμενε κρατά τους Ευρωπαίους ο Βρετανός Keir Starmer – Θέλει πιο στενή σχέση, αλλά με τους όρους του
Στις Βρυξέλλες πλέον επικρατούν σοβαρές αμφιβολίες για το τι θέλει ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το Brexit
Μπορεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer να υποστήριζε ότι θα «επαναφέρει» τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη, όμως, δύο μήνες μετά την πρωθυπουργία του, η ΕΕ αρχίζει να αναρωτιέται αν το εννοεί πραγματικά.
Στις Βρυξέλλες πλέον επικρατούν σοβαρές αμφιβολίες για το τι θέλει ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το Brexit.
Η ταχεία απόρριψη από τον Starmer των προτεραιοτήτων της ΕΕ, όπως η θέσπιση ενός προγράμματος κινητικότητας των νέων και η επανένταξη στο πρόγραμμα ανταλλαγών Erasmus, έχει ανησυχήσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι ελπίδες ήταν μεγάλες στην ήπειρο ότι ο νέος πρωθυπουργός θα ακολουθούσε διαφορετική προσέγγιση από τους προκατόχους του των Τόρις.
Όσον αφορά τη ρητορική και τη διάθεση, η νέα προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν «σχετικά θετική», δήλωσε στο Politico ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
«Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν ότι είναι λίγο για το Θεαθήναι, επειδή όταν μεταβαίνουν σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια – είτε πρόκειται για κινητικότητα νέων είτε για Erasmus – η απάντηση είναι πάντα «όχι».
Η επανένταξη στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών θεωρείται στην πρωτεύουσα της ΕΕ ως το είδος του χαμηλού μηνύματος που θα αναμενόταν να δείξει μια φιλοευρωπαϊκή βρετανική κυβέρνηση.
Αλλά δεν ήταν λίγοι που δήλωσαν «έκπληκτοι» από το σνομπάρισμα, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Politico.
«Η εποικοδομητική ρητορική είναι πολύ ωραία, αλλά όσο ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα στη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν βλέπω πώς αλλάζει το status quo», είπε διπλωμάτης στο Politico.

Starmer's Strait-jacket

Οι Βρυξέλλες γνώριζαν πάντα καλά ότι οι κόκκινες γραμμές του Starmer - καμία ενιαία αγορά, τελωνειακή ένωση ή ελεύθερη κυκλοφορία - αποκλείουν μια πραγματικά στενή σχέση τύπου Νορβηγίας ή Ισλανδίας με τη Βρετανία.
Αλλά η ελπίδα ήταν ότι εντός αυτών των μάλλον περιοριστικών ορίων, που είχαν καθοριστεί για να απομονωθεί το Εργατικό από την κριτική που αψηφά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, θα μπορούσε να επιτευχθεί το μέγιστο.
Αντίθετα, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, το πολιτικό στενό τζάκετ του Starmer φαινόταν να γίνεται μόνο πιο σφιχτό.
Μια περιστασιακή δημόσια δήλωση νωρίτερα το 2024 ότι οι Εργατικοί δεν είχαν «κανένα σχέδιο» για ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων εξελίχθηκε σε μια «εξαιρετικά αρνητική» αντιμετώπιση της πολιτικής στις παρασκηνιακές συναντήσεις, είπε ο διπλωμάτης της ΕΕ.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ μπερδεύτηκαν τόσο πολύ από την αρνητική αντίδραση των ανώτερων στελεχών του Εργατικού Κόμματος στην ιδέα - που θα έβλεπε σε άτομα 18-30 ετών να δίνονται προσιτές βίζες για να ζήσουν στο εξωτερικό για έως και τέσσερα χρόνια - που θεώρησαν ότι πρέπει να υπάρχει «κάποιος βαθμός σύγχυσης» σχετικά με το πρόταση στο βρετανικό τέλος.
Όταν πιέστηκε δημόσια για το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων, ο Starmer παρομοίασε την ιδέα με την επιστροφή στην ελευθερία κινήσεων, στην οποία είναι κατά.
Ωστόσο, έχοντας επίγνωση ότι ο ηγέτης των Εργατικών είναι προσεκτικός να υπογράψει οτιδήποτε θα μπορούσε να ενισχύσει το υπέρ του Brexit, αντιμεταναστευτικό μεταρρυθμιστικό κόμμα -το οποίο έχει δει την αύξηση της υποστήριξης στις παραδοσιακές εστίες των Εργατικών- οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επανεξετάζουν τώρα το σχέδιο της Επιτροπής με την ελπίδα ότι μπορούν κατακερματίσει κάτι στο οποίο μπορεί να συμφωνήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στο POLITICO: «Είχαμε πολύ θετική δέσμευση στις πρώτες συνομιλίες μας καθώς εργαζόμαστε για να επαναφέρουμε τη σχέση με τους ευρωπαίους φίλους μας για να ενισχύσουμε τους δεσμούς, να εξασφαλίσουμε ένα ευρείας βάσης σύμφωνο ασφαλείας και να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια στο εμπόριο».

Τι θέλουν οι Βρυξέλλες

Πράγματι, ο Starmer έχει επίσης άλλες δικές του προτεραιότητες και δεσμεύσεις για το μανιφέστο που θα έφερνε το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά στην ΕΕ.
Θέλει μια συμφωνία για τη μείωση της συνοριακής γραφειοκρατίας στα σύνορα στο Ντόβερ, την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων για να βοηθήσει τον φημισμένο κλάδο υπηρεσιών της Βρετανίας να δραστηριοποιηθεί στο εξωτερικό και λιγότερους περιορισμούς για τους Βρετανούς καλλιτέχνες που περιοδεύουν στην ήπειρο.
Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει δει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τις δικές της προτεραιότητες.
Από αυτά, η κινητικότητα των νέων ξεχωρίζει ως το μεγαλύτερο «quid pro quo».
Έχοντας περιοδεύσει στις πρωτεύουσες της ΕΕ από το Βερολίνο έως το Δουβλίνο για να μεταδώσει το μήνυμά του «επαναφοράς», μάλλον δεν ήταν η αρχή που ήθελε ο Starmer.
Ακόμη και αυτές οι ίδιες οι επισκέψεις έχουν εγείρει υποψίες στις Βρυξέλλες ότι το Λονδίνο μπορεί να προσπαθεί να βρει τρόπους να εργαστεί γύρω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πηγαίνοντας απευθείας στις εθνικές πρωτεύουσες, μια διαχρονική ανησυχία της ΕΕ όταν έχει να κάνει με τους Βρετανούς ηγέτες.
Ένας αξιωματούχος της ΕΕ περιέγραψε την ιδέα ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να παρακαμφθούν ως «εντελώς ανακριβή και νομικά λανθασμένη» και προειδοποίησε ότι τα κράτη μέλη θα έχουν σε κάθε περίπτωση πιθανότατα «σχεδόν μηδενική» επιρροή δεδομένου ότι η διαπραγματευτική εντολή έχει ήδη οριστεί.
Η Starmer δεν έχει ακόμη συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen, η οποία εξακολουθεί να είναι απασχολημένη με τη σύνθεση της νέας της Επιτροπής και είναι απίθανο να την υπογράψει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Τα σχέδια για το ζεύγος των ηγετών να συναντηθούν τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο αναβλήθηκαν μέχρι αργότερα το φθινόπωρο ή ακόμα και τον χειμώνα, εν μέσω ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος στις Βρυξέλλες.
Η έλλειψη συνάντησης δεν είναι σνομπάρισμα, επιμένουν αξιωματούχοι της ΕΕ.
«Η Von Der Leyen δεν έχει χρόνο να συναντήσει κανέναν αυτή τη στιγμή, πρέπει να φτιάξει ένα κολέγιο», είπε ο πρώτος αξιωματούχος που αναφέρθηκε παραπάνω, προσθέτοντας ότι «δεν θα είχε απολύτως τίποτα να πει» μέχρι να τεθεί ούτως ή άλλως η Επιτροπή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης