Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Η πτώση στην τιμή πετρελαίου θα συνεχιστεί, λόγω Κίνας

IEA: Η πτώση στην τιμή πετρελαίου θα συνεχιστεί, λόγω Κίνας
Το κλίμα μεταξύ στην αγορά πετρελαίου έχει αλλάξει απότομα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των φόβων για ασθενέστερη ανάπτυξη στην Κίνα και τις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Περαιτέρω πτώση στις τιμές του πετρελαίου βλέπει ο ΙΕΑ (International Energy Agency), καθώς οι παραγωγοί συνεχίζουν να αντλούν ποσότητες που υπερβαίνουν την παγκόσμια ζήτηση.
«Δεδομένης της σημερινής αδύναμης ζήτησης και της μεγάλης ποσότητας πετρελαίου που προέρχεται από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, κυρίως από την Αμερική και άλλες, μπορεί κάλλιστα να δούμε πτωτικές πιέσεις στην τιμή», δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Fatih Birol.
Τα αρνητικά σχόλια έρχονται έπειτα από ένα ταραχώδες δεκαπενθήμερο στις αγορές πετρελαίου, με την τιμή του αργού αναφοράς Brent να πέφτει περισσότερο από 10 δολάρια το βαρέλι και να πέφτει κάτω από τα 70 δολάρια την Τρίτη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια.

Οι ανησυχίες για Κίνα

Το κλίμα μεταξύ των traders και των κερδοσκόπων έχει αλλάξει απότομα τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των φόβων για ασθενέστερη ανάπτυξη στην Κίνα και τις ΗΠΑ, γεγονός που ώθησε τον ΟΠΕΚ να καθυστερήσει το σχέδιο να αρχίσει να αντιστρέφει τις περικοπές άνω των 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Ο Birol μίλησε καθώς ο ΙΕΑ δημοσίευσε την τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, στην οποία σημειώνεται ότι η ζήτηση πετρελαίου τους πρώτους έξι μήνες του έτους αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος λόγος για τη βραδύτερη ανάπτυξη της αγοράς πετρελαίου είναι η Κίνα. «Τα τελευταία 10 χρόνια, περίπου το 60% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου προέρχεται από την Κίνα. Τώρα η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται», δήλωσε ο Birol.
Η ταχεία υιοθέτηση της καθαρής ενέργειας από την Κίνα επιβάρυνε επίσης τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων. «Υπάρχει μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων και βελτίωση της αποδοτικότητας των καυσίμων. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε σημαντικά», πρόσθεσε.
Ο Birol σημείωσε ότι το κλίμα στις αγορές πετρελαίου έχει αλλάξει παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις διακοπές παραγωγής που κανονικά θα στήριζαν τις τιμές. «Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της διακοπής της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης ύψους 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και του πολέμου στη Μέση Ανατολή», είπε.

Η κριτική στον ΙΕΑ

Πριν από ένα χρόνο, ο Birol έγραψε στους Financial Times ότι η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία. Ο ΙΕΑ πιστεύει ότι η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται με βραδύτερο μέσο ρυθμό φέτος κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα, έναντι αύξησης άνω των 2 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2023. Η συνολική κατανάλωση πετρελαίου θα φθάσει τα 103 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, ανέφερε.
Όταν περιόρισε για πρώτη φορά τις προβλέψεις του πριν από 15 μήνες, ο οργανισμός δέχτηκε ευρεία κριτική για υπερβολικά πτωτικές προβλέψεις, αλλά, με μόνο τρεις μήνες του έτους να απομένουν, ο Birol δήλωσε ότι αποδείχθηκε ακριβής. «Δεχθήκαμε κάποια αντίδραση από ορισμένες γωνίες με προτάσεις ότι οι αριθμοί μας ήταν αποτέλεσμα κάποιων ευσεβών πόθων για την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Birol.
Ο ΟΠΕΚ είχε κατηγορήσει τον ΙΕΑ ότι διακινεί ένα «επικίνδυνο», «αντι-πετρελαϊκό» αφήγημα. Ο ΙΕΑ είναι ένας βραχίονας της δεξαμενής σκέψης του ΟΟΣΑ που δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Ο Birol δήλωσε ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν τη ζήτηση το επόμενο έτος, αλλά θα εξακολουθούν να υπάρχουν αντίξοες συνθήκες από την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και την περαιτέρω υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο. Το Brent διαπραγματευόταν περίπου στα 71,50 δολάρια την Πέμπτη.
«Η πρόβλεψή μας για [ανάπτυξη] 950.000 βαρελιών/ημέρα για το επόμενο έτος λαμβάνει υπόψη κάποια ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών», δήλωσε.
Αλλά η υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά θα συνεχιστεί, επειδή οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ θα συνεχίσουν να αντλούν πετρέλαιο πάνω από αυτό το ποσοστό. «Βλέπουμε αύξηση της παραγωγής [μόνο] από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Γουιάνα και τον Καναδά κατά 1,1 εκατ. β/ημέρα», δήλωσε ο Birol.
Ερωτηθείς αν ο ΟΠΕΚ θα μπορέσει να αρχίσει να αυξάνει τις ποσοστώσεις του, όπως σχεδιάζει από τον Δεκέμβριο, είπε: «Εξαρτάται πλήρως από τον ίδιο. Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές. Αυτή τη στιγμή έχουμε 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας. Είναι μία από τις υψηλότερες στην ιστορία και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάσει η πολιτική του ΟΠΕΚ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης