Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη γραμμή Draghi η Lagarde - Ζητά μέτρα για να βγει η ΕΕ από το οικονομικό τέλμα - Καμία δέσμευση για νέα μείωση επιτοκίων

Στη γραμμή Draghi η Lagarde - Ζητά μέτρα για να βγει η ΕΕ από το οικονομικό τέλμα - Καμία δέσμευση για νέα μείωση επιτοκίων
Στη γραμμή Draghi η Lagarde για την έξοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας από το τέλμα
(upd4) Η ΕΚΤ δεν θα δεσμευτεί εκ των προτέρων για το ύψος των επιτοκίων και πιθανή μείωση τον Οκτώβριο, διαμήνυσε η Christine Lagarde κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια κατά 0,25%.
«Θα διατηρήσουμε τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού», σημείωσε.
Κρίθηκε ενδεδειγμένο να γίνει ένα ακόμη βήμα προς τον μετριασμό του βαθμού συσταλτικής μεταβολής της νομισματικής πολιτικής, σημείωσε, εξηγώντας την απόφαση για τη νέα μείωση.
Η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη.

Στη γραμμή Draghi

Η πρόεδρος της ΕΚΤ κινήθηκε στη γραμμή του πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης, Mario Draghi, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, ώστε να βγει η Ευρώπη από το οικονομικό τέλμα.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκή οικονομία.
Η έκθεση Draghi δείχνει το δρόμο», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ διευκολύνει την εφαρμογή της έκθεσης Draghi η Lagarde (ΕΚΤ) απάντησε ότι υπάρχουν τόσες πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.
"Η νομισματική πολιτική θα κάνει ό,τι πρέπει… η μεταρρύθμιση όμως δεν είναι ευθύνη της ΕΚΤ",
σημείωσε.

Ανάπτυξη και πληθωρισμός

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2024, ο οποίος θα επιταχυνθεί σε 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026.
Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα από τις προσδοκίες ή η παγκόσμια οικονομία ενισχυθεί.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ, υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, αλλά η μείωση των περιορισμών της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να την στηρίξει.
Η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική
.
Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο με αυξημένο ρυθμό.
Ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026, όπως και στις προβολές του Ιουνίου.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί πάλι προς το τέλος του τρέχοντος έτους, εν μέρει λόγω του ότι οι προηγούμενες απότομες μειώσεις των τιμών της ενέργειας δεν θα περιλαμβάνονται πλέον στους ετήσιους ρυθμούς, σημείωσε η Lagarde.
Η ΕΚΤ αναθεώρησε ελαφρώς ανοδικά τις προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό το 2024 και το 2025, κυρίως λόγω των πιέσεων στον τομέα των υπηρεσιών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης