Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνηση πολεμικής κλιμάκωσης από ΗΠΑ - Καταφθάνουν στον Ειρηνικό τα USS Roosevelt και USS Inouye

Κίνηση πολεμικής κλιμάκωσης από ΗΠΑ - Καταφθάνουν στον Ειρηνικό τα USS Roosevelt και USS Inouye
Το υποβρύχιο USS Georgia παραμένει στην Ερυθρά Θάλασσα
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt και το αντιτορπιλικό USS Daniel Inouye κατευθύνονται προς την περιοχή της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού ήδη από την Πέμπτη 12/9, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο Associated Press.
Την ίδια στιγμή, το άλλο αντιτορπιλικό της ομάδας, το USS Russell, είχε προηγουμένως εγκαταλείψει τη Μέση Ανατολή και τώρα επιχειρεί στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Αυτό συνέβη μετά την εντολή του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, να παρατείνει την αποστολή του USS Roosevelt και να παραμείνει στην περιοχή για μικρό χρονικό διάστημα, αφού είχε φτάσει στην Ερυθρά Θάλασσα περίπου δύο μήνες πριν.
Η εντολή του πολιτικού προϊσταμένου του Πενταγώνου συνέπεσε με άλλη εντολή για επιτάχυνση της άφιξης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln στην περιοχή.
Το USS Abraham Lincoln, που σταθμεύει επί του παρόντος στον Κόλπο του Ομάν, έφτασε στη Μέση Ανατολή πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, επιτρέποντας στις αποστολές του να συμπέσουν με αυτές του USS Roosevelt, με τα δύο αεροπλανοφόρα να βρίσκονται ταυτόχρονα στην περιοχή.

Το υποβρύχιο USS Georgia παραμένει στην Ερυθρά Θάλασσα

Με την αποχώρηση του USS Roosevelt, «η σπάνια κίνηση του Πενταγώνου να κρατήσει δύο αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες εβδομάδες, έχει πλέον ολοκληρωθεί», ανέφερε το AP.
Επιπλέον, αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ το υποβρύχιο USS Georgia παραμένει στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αποτελούν μέρος της υποστήριξης της Αμερικής προς την ισραηλινή κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας.
Παρά τη σημαντική στρατιωτική συσσώρευση και τις τεράστιες δαπάνες από τις ΗΠΑ για την αποτροπή των δυνάμεων αντίστασης, κυρίως της Υεμένης τα μέτωπα υποστήριξης συνεχίζουν να πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό και την Αντίσταση στη Λωρίδα.
Στην Υεμένη, οι ένοπλες δυνάμεις, που προηγουμένως είχαν στοχοποιήσει το αεροπλανοφόρο USS Dwight Eisenhower πολλές φορές, συνεχίζουν να επιτίθενται σε πλοία που συνδέονται με την ισραηλινή κυβέρνηση στη θαλάσσια ζώνη επιχειρήσεών τους.
Επίσης, υπάρχει στον ορίζονται και η προσδοκία για τα αντίποινα του Ιράν, αφού η Τεχεράνη είχε επανειλημμένα υποσχεθεί αντίποινα κατά της κατοχής για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh, πρώην αρχηγού του πολιτικού γραφείου της Hamas.
Εν τω μεταξύ, ανησυχίες αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον αντίκτυπο της τρέχουσας στρατιωτικής ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή στις παγκόσμιες αναπτύξεις τα επόμενα χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το USS Eisenhower επέστρεψε στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, μετά από σχεδόν οκτώ μήνες στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου συμμετείχε σε αυτό που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ περιέγραψε ως «την πιο έντονη ναυτική σύγκρουση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», κατά την οποία απέτυχε να αποτρέψει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του «Ισραήλ».

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χωρίς αεροπλανοφόρο στον Ινδο-Ειρηνικό για πρώτη φορά από το 2001

Στις 28 Αυγούστου, αναφέρθηκε ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ο στρατός των ΗΠΑ δεν είχε ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, παρά την αύξηση των εντάσεων με την Κίνα σχετικά με τα αμφισβητούμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα και το Στενό της Ταϊβάν.
Αυτό συνέβη καθώς οι εντάσεις κλιμακώθηκαν στη Μέση Ανατολή και μετά την εντολή του Πενταγώνου να ανακατευθυνθεί το USS Abraham Lincoln από τον Ειρηνικό στη Μέση Ανατολή, εν μέσω του κινδύνου συγκρούσεων μετά τη δολοφονία ηγετών της Αντίστασης στη Βηρυτό και την Τεχεράνη και την επίθεση στις υποδομές της Υεμένης, αφήνοντας τις ΗΠΑ χωρίς αεροπλανοφόρο στον Ινδο-Ειρηνικό.
Επί του παρόντος, τα USS Theodore Roosevelt και USS Abraham Lincoln έχουν αναπτυχθεί στη Μέση Ανατολή.
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανικού Ναυτικού Ινστιτούτου (USNI), που δημοσιεύθηκε στις 26 Αυγούστου, τα δύο πλοία σταύθμευαν στον Κόλπο του Ομάν.
Σύμφωνα με την Washington Times, η επανατοποθέτηση είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να παραμείνουν χωρίς αεροπλανοφόρο στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού για πρώτη φορά από το 2001.
Ομοίως, τα δύο άλλα αεροπλανοφόρα που σταθμεύουν στον Ειρηνικό, το USS Ronald Reagan και το USS Carl Vinson, παραμένουν ελλιμενισμένα στη Δυτική Ακτή.
Η απουσία αεροπλανοφόρου στον Ινδο-Ειρηνικό επρόκειτο να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς αξιωματούχοι του Ναυτικού σημείωσαν ότι το USS George Washington, που έχει βάση στο Σαν Ντιέγκο, κατευθύνεται προς την Ιαπωνία αλλά δεν θα φτάσει στην περιοχή πριν από τότε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης