Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρή εξέλιξη στη Μαύρη Θάλασσα: To φορτηγό πλοίο Aya ελληνικών συμφερόντων επλήγη από ρωσικό πύραυλο

Σοβαρή εξέλιξη στη Μαύρη Θάλασσα: To φορτηγό πλοίο Aya ελληνικών συμφερόντων επλήγη από ρωσικό πύραυλο
Το πλοίο διαχειρίζεται η ναυτιλιακή εταιρεία VRS Maritime Services με έδρα την Αθήνα
Το φορτηγό πλοίο Aya ελληνικών συμφερόντων χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφεραν στο Reuters ναυτιλιακές πηγές.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο το πλοίο διαχειρίζεται η ναυτιλιακή εταιρεία VRS Maritime Services με έδρα την Αθήνα.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα, κανείς δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε στην επίθεση.
Νωρίτερα την Πέμπτη 12/9 ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky είχε δηλώσει ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε εμπορικό πλοίο που μετέφερε σιτηρά από την Ουκρανία.
Ο επικεφαλής του ουκρανικού καθεστώτος τόνισε ότι το πλοίο είχε προορισμό την Αίγυπτο.
Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν θύματα από την επίθεση.


Σύμφωνα πάντα με τις ουκρανικές αρχές, το πλοίο έπλεε σε ρουμανικά χωρικά ύδατα στις εκβολές του ποταμού Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Παρόλα αυτά, η ρουμανική ναυτιλιακή αρχή έσπευσε να διαψεύσει αυτή την εκδοχή.

GXRsEqlXwAANHCi_1.png

Μια εκπρόσωπος της ρουμανικής αρχής δήλωσε ότι το πλοίο δεν βρισκόταν σε ρουμανικά χωρικά ύδατα όταν επλήγη.
«Θέλω να τονίσω ότι το πλοίο έπλεε σε ρουμανικά χωρικά ύδατα όταν επλήγη», είπε η πηγή.

GXRsEqpWsAE6qhi.png

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε στο Reuters ότι το πλοίο βρίσκονταν στη ρουμανική θαλάσσια οικονομική ζώνη τη στιγμή του πλήγματος από ρωσικό πύραυλο.
Ο Dmitro Pelenchuk τόνισε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά Tu-22 για την επίθεση.

GXRsGt6XMAAEBsD.png

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha δήλωσε σήμερα ότι το ρωσικό πλήγμα στο πλοίο ήταν μια «θρασεία επίθεση» στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Τι μεταδίδουν τα ουκρανικά ΜΜΕ - Zelensky: Περιμένουμε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας

«Η εσωτερική σταθερότητα και η ζωή δεκάδων χωρών σε διάφορα μέρη του κόσμου εξαρτώνται από την ομαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής τροφίμων μας», δήλωσε κατά την πρώτη αντίδρασή του ο Zelensky, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές προμήθειες τροφίμων είναι «κρίσιμες» για τις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Ο επικεφαλής του ουκρανικού καθεστώτος τόνισε ότι η Ουκρανία είναι ένας από τους βασικούς παγκόσμιους συνεισφέροντες στην ασφάλεια τροφίμων και ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει «τα πάντα δυνατά» για να προστατεύσει τα ουκρανικά λιμάνια και να προμηθεύσει τρόφιμα στην παγκόσμια αγορά.
«Περιμένουμε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Το σιτάρι και η επισιτιστική ασφάλεια δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στόχος πυραύλων», πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ουκρανίας, το Κίεβο έχει εξαγάγει πάνω από 64 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αγαθών σε 46 χώρες από τότε που ξεκίνησε η προσωρινή λειτουργία του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών.
Αυτή η ποσότητα περιλάμβανε 43,5 εκατομμύρια τόνους αγροτικών προϊόντων που εξήχθησαν μέσω της θαλάσσιας οδού της Μαύρης Θάλασσας κατά το περασμένο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης