Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ειρηνευτικό σχέδιο Trump: Το Donbass στη Ρωσία, αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και μη ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ειρηνευτικό σχέδιο Trump: Το Donbass στη Ρωσία, αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και μη ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Αποκάλυψη από τον υποψήφιο αντιπρόεδρο με τους Ρεπουμπλικάνους J.D. Vance
Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ J.D. Vance με τους Ρεπουμπλικάνους αποκάλυψε ότι το σχέδιο του Donald Trump για τον τερματισμό του πολέμου θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικής αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αλλά και την αναγνώριση της υπάρχουσας εδαφικής πραγματικότητας, δηλαδή το Donbass στη Ρωσία.
Σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ, ο Trump έχει πει κατ’ ιδίαν ότι θα τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας πιέζοντας την Ουκρανία να παραχωρήσει την Κριμαία και το Donbass στη Μόσχα.
Είπε επίσης δημόσια τον Μάιο του 2023 ότι δεν θα εγγυηθεί τη συνέχιση της αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία εάν κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές.
Σύμφωνα με τον Vance, ο Trump θα μπορούσε να φέρει Ρώσους, Ουκρανούς και Ευρωπαίους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να «μια ειρηνική διευθέτηση».
Η Ουκρανία θα διατηρήσει την κυριαρχία της, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις στη Ρωσία ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους συμμαχικούς θεσμούς, πρόσθεσε ο Vance.
Υποστήριξε επίσης ότι «η Ρωσία δεν έπρεπε να είχε επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά και πως η Ουκρανία έχει «πολλά προβλήματα με τη διαφθορά».
Ο Vance ο οποίος επιλέχθηκε ως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Trump τον Ιούλιο, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη βοήθεια των ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι «δεν νοιάζεται για την Ουκρανία».
Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα Vance, το σχέδιο Trump προσεγγίζει την ειρηνευτική πρόταση που κατέθεσε τον Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και η οποία περιελάμβανε τα εξής: αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από το Donbass, μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και άρση των κυρώσεων.

Το σχέδιο έκπληξη Trump

Ο Donald Trump έχει δηλώσει πως διαθέτει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν θα το αποκαλύψει για να μην χαλάσει την «έκπληξη».
«Εάν κερδίσω, ως εκλεγμένος πρόεδρος, θα φροντίσω να επιτευχθεί μια συμφωνία, αυτό είναι σίγουρο» δήλωσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο.
«Έχω ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για να σταματήσω την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Και έχω μια κάποια ιδέα –μάλλον όχι σχέδιο, αλλά μια ιδέα– για την Κίνα», έχει δηλώσει.
Ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε να γίνει πιο σαφής όσον αφορά τις λεπτομέρειες αυτών των υποθετικών σχεδίων του.
«Αν σας τις δώσω, δεν θα μπορώ να τις χρησιμοποιήσω», είπε, επιμένοντας ότι είναι ανάγκη να κρατήσει ένα στοιχείο «έκπληξης».
Ο Trump έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μέσα σε 24 ώρες.
Τους τελευταίους μήνες ωστόσο ασκεί κριτική στην Ουάσινγκτον για τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανά για να στηρίξει το Κίεβο και ζητά από την Ευρώπη να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί.

Οργή στην Ουκρανία για το σχέδιο Trump

Ο σύμβουλος του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, Mikhail Podolyak, έκανε λόγο για «προεκλογική διαφημιστική εκστρατεία» και επεσήμανε ότι στο αποκορύφωμα του εκλογικού κύκλου, ένας μεγάλος αριθμός εικασιών εμφανίζεται στο πεδίο της ενημέρωσης.
Ο Ουκρανός αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη ότι η θέση των υποψηφίων αλλάζει ριζικά αμέσως μετά τις εκλογές.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους, είτε υπό τους Δημοκρατικούς είτε υπό τους Ρεπουμπλικάνους, θεσμικά θα παράσχουν όλα όσα χρειάζεται η Ουκρανία.
Αυτή είναι η αντικειμενική διαδικασία αυτού του πολέμου. Είναι μη αναστρέψιμο», δήλωσε o σύμβουλος του γραφείου του Zelensky.
Ο Podolyak πρόσθεσε ότι υποκειμενικά, οι Αμερικανοί πολιτικοί μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε σχόλια, επιπλέον, είναι πιθανές οι συζητήσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης, ωστόσο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ολοκλήρωσή της «θα είναι εξαιρετικά αρνητική για τη Ρωσία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης