Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία αύξησε τα επιτόκια κατά 1% στο 19% - Παράθυρο για νέες αυξήσεις, πιέζει ο πληθωρισμός

Η Ρωσία αύξησε τα επιτόκια κατά 1% στο 19% - Παράθυρο για νέες αυξήσεις, πιέζει ο πληθωρισμός
Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, στο 19%, προχώρησε η Τράπεζα της Ρωσίας
Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, στο 19%, προχώρησε η Τράπεζα της Ρωσίας, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες μελλοντικές αυξήσεις.
Η απόφαση της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας (CBR) να αυξήσει σήμερα το επιτόκιο πολιτικής της, υποδηλώνει ότι οι αξιωματούχοι ανησυχούν ακόμη περισσότερο για τις προοπτικές του πληθωρισμού απ' ό,τι εκτιμούσαν αρχικά οι αναλυτές, σημειώνει η Capital Economics, εν μέσω ραγδαίας αύξησης των στρατιωτικών δαπανών για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η αποδυνάμωση των μηνιαίων πιέσεων στις τιμές τον Αύγουστο κατέδειξε ότι ο γενικός πληθωρισμός έχει πλέον φθάσει στο ανώτατο σημείο του στο 9,1% ετησίως και ότι είναι πιθανό να μειωθεί κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.
Εν τω μεταξύ, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δραστηριότητας και έρευνας συνάδουν με την ελαφρά περαιτέρω επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο 2024.

Πληθωριστικές πιέσεις

«Οι τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές.
Μέχρι το τέλος του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πιθανό να υπερβεί το εύρος των προβλέψεων του Ιουλίου (6,5-7,0%)», αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
«Η αύξηση της εγχώριας ζήτησης εξακολουθεί να υπερβαίνει σημαντικά τις δυνατότητες επέκτασης της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών».
Για το λόγο αυτό, εξήγησε η τράπεζα, «απαιτείται περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να επιτύχει το στόχο της για πληθωρισμό 4%.
Αν και δήλωσε ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υπερβεί την προηγούμενη πρόβλεψή της για το 2024, δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 4-4,5% το 2025 προτού πλησιάσει το ποσοστό-στόχο.
Η αύξηση του επιτοκίου σηματοδοτεί την έβδομη σε διάστημα άνω του έτους.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε για τελευταία φορά τα επιτόκια τον Ιούλιο, όταν αύξησε το βασικό επιτόκιο από 16% σε 18%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης