Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πυρηνικό υποβρύχιο Τύπου 096: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι «παραδίδει» κρίσιμη στρατιωτική τεχνολογία στην Κίνα

Πυρηνικό υποβρύχιο Τύπου 096: Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι «παραδίδει» κρίσιμη στρατιωτική τεχνολογία στην Κίνα
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Kurt Campell τόνισε την άμεση εμπλοκή της Κίνας στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν ανοικτά, για πρώτη φορά την Κίνα ότι παρέχει στη Ρωσία εκτεταμένη στρατιωτική υποστήριξη για να πυροδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα φέρεται να παραδίδει κρίσιμη στρατιωτική τεχνολογία σε υποβρύχια και πυραύλους αναφέρουν οι Eurasian Times.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον κατηγορεί απευθείας το Πεκίνο ότι βοηθά τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στη συνεχιζόμενη σύγκρουση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Kurt Campell τόνισε την άμεση εμπλοκή της Κίνας στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας.
Μετά από επίσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο Campell περιέγραψε πώς η Κίνα προμήθευε τη Μόσχα με αντικείμενα που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
«Δεν πρόκειται πλέον για τεχνολογίες διπλής χρήσης», είπε ο Campbell, αναφερόμενος σε αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.
«Πρόκειται για στοιχεία μιας πολύ ουσιαστικής προσπάθειας της Κίνας να βοηθήσει στη διατήρηση και διαφοροποίηση διαφόρων στοιχείων της ρωσικής πολεμικής μηχανής».
Η αποκάλυψη σηματοδοτεί μια νέα αξιολόγηση από αξιωματούχους των ΗΠΑ σχετικά με τον ρόλο της Κίνας στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Με τη Μόσχα υπό βαριές διεθνείς κυρώσεις, η κινεζική υποστήριξη είναι ακόμη πιο κρίσιμη.
Ο Kurt Campell πρόσθεσε ότι και οι δύο κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να αποκρύψουν τη φύση και την έκταση της συνεργασίας τους, με πολλές δραστηριότητες να οδηγούνται «υπόγεια».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τώρα αυτή τη συνεργασία ως μια άμεση και σκόπιμη προσπάθεια να παρακάμψουν τις διεθνείς κυρώσεις και να βοηθήσουν τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας.
Επί μήνες, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία για την πιθανή υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan έθεσε το θέμα σε πολλαπλές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi.
Παρά τις συζητήσεις, η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι το Πεκίνο δεν έχει ανακαλέσει τη βοήθειά του.
Σε απάντηση, η Κίνα αρνείται σταθερά αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι παραμένει ουδέτερη στον πόλεμο της Ουκρανίας και δεν προμηθεύει καμία πλευρά με όπλα.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να επιβάλουν αυστηρότερες κυρώσεις στην Κίνα για να πιέσουν το Πεκίνο να μειώσει την υποστήριξή του στη Ρωσία.

Η Ρωσία μοιράζεται τεχνολογία υποβρυχίων με την Κίνα;

Ο Campell τόνισε ότι η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας ανταποκρίνεται από τη Μόσχα.
Βοηθά το Πεκίνο στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών υποβρυχίων, αεροναυτικών και πυραύλων.

Κρατικά μυστικά... 

Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί μια σημαντική αλλαγή, καθώς η Ρωσία ήταν ιστορικά επιφυλακτική όσον αφορά την Κίνα στην στρατιωτική τεχνολογία αιχμής της.
Η Μόσχα εδώ και καιρό προστατεύει την πνευματική της ιδιοκτησία.
Την τελευταία δεκαετία, οι ανησυχίες της Ρωσίας επισημάνθηκαν από πολλές περιπτώσεις στις οποίες Ρώσοι επιστήμονες που εμπλέκονταν στην ανάπτυξη όπλων φυλακίστηκαν για υποτιθέμενη μεταβίβαση κρατικών μυστικών στην Κίνα.
Τα περιστατικά τόνισαν τη λεπτή ισορροπία που κράτησε η Μόσχα στη στρατιωτική της συνεργασία με το Πεκίνο.
Ωστόσο, η τρέχουσα συμφωνία -όπου η Ρωσία παρέχει στρατιωτική τεχνογνωσία σε αντάλλαγμα για κινεζικές προμήθειες κρίσιμων εξαρτημάτων, όπως εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ρωσικών όπλων- φαίνεται να αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης «ενορχηστρωμένης στα υψηλότερα επίπεδα» στη Μόσχα και το Πεκίνο.
type-096-image01.jpg

Για παράδειγμα, η Ρωσία είχε προηγουμένως διστάσει να μοιραστεί την προηγμένη υποβρύχια τεχνολογία της με την Κίνα, προσφέροντας μόνο περιορισμένη βοήθεια. Ωστόσο, με τις πρόσφατες εξελίξεις, το επερχόμενο υποβρύχιο Type 096 SSBN της Κίνας θα μπορούσε να γίνει ένας βασικός τομέας όπου οι δύο χώρες ενδέχεται να αυξήσουν τη συνεργασία τους.
f5ffc1e74589329439289b44579a5795_XL.jpg

Σύμφωνα με τους Financial Times, το πιο πρόσφατο υποβρύχιο πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων της Κίνας Type 096 αναπτύχθηκε με τη ρωσική βοήθεια, ιδιαίτερα για να κάνει το σύστημα πρόωσής του πιο αθόρυβο.
Το 096 SSBN είναι το υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων επόμενης γενιάς της Κίνας με πυρηνική ενέργεια, σχεδιασμένο για να ενισχύσει τις υποβρύχιες πυρηνικές του αποτρεπτικές ικανότητες. Είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.
Αμερικανοί ναυτικοί ερευνητές ανέφεραν προηγουμένως ότι το υποβρύχιο μοιράζεται ομοιότητες με τα ρωσικά σχέδια όσον αφορά τις ικανότητες stealth, τον εξοπλισμό ανίχνευσης και τα οπλικά συστήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης