Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος στη Δύση - Οι Ρώσοι κατασκεύασαν drone μεγάλου βεληνεκούς, με κινεζικούς κινητήρες

Τρόμος στη Δύση - Οι Ρώσοι κατασκεύασαν drone μεγάλου βεληνεκούς, με κινεζικούς κινητήρες
Νέο επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλου βεληνεκούς, με την ονομασία Garpiya-A1 χρησιμοποιώντας κινεζικούς κινητήρες και εξαρτήματα
Η Ρωσία φέρεται να ξεκίνησε πέρυσι την παραγωγή ενός νέου επιθετικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία Garpiya-A1 χρησιμοποιώντας κινεζικούς κινητήρες και εξαρτήματα, το οποίο έχει αναπτύξει στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η πληροφορία  βασίζεται σε δύο πηγές από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και σε έγγραφα που επικαλείται το Reuters.
Οι πληροφορίες - οι οποίες περιλάμβαναν μια σύμβαση παραγωγής για το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλληλογραφία της εταιρείας σχετικά με τη διαδικασία κατασκευής και οικονομικά έγγραφα - έδειξαν ότι η IEMZ Kupol, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας κατασκευής όπλων Almaz-Antey, παρήγαγε περισσότερα από 2.500 Garpiyas από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024.
Η ύπαρξη του νέου ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που ενσωματώνει κινεζική τεχνολογία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.
Η IEMZ Kupol και η Almaz-Antey δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Χρήση στην Ουκρανία

Οι δύο πηγές πληροφοριών δήλωσαν ότι το Garpiya, έχει αναπτυχθεί εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, καθώς και απώλειες πολιτών και στρατιωτών.
Μοιράστηκαν με το Reuters εικόνες από την Ουκρανία, όπως είπαν, από τα συντρίμμια ενός Garpiya, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Το πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε ότι έφερε στο φως πληροφορίες που ενισχύουν αυτό το συμπέρασμα, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις εικόνες ανεξάρτητα.
Ο Samuel Bendett, αναπληρωτής ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, ένα think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η Garpiya, εάν επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει την απομάκρυνση από την εξάρτηση της Ρωσίας από ιρανικά σχέδια για μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας.
«Αν αυτό συμβαίνει, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Ρωσία μπορεί πλέον να βασίζεται περισσότερο στην εγχώρια ανάπτυξη καθώς και, προφανώς, στην Κίνα, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο υπερασπίζονται πολλά κινεζικά εξαρτήματα για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωσή του στο Reuters ότι το Πεκίνο ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές αντικειμένων με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
«Όσον αφορά την ουκρανική κρίση, η Κίνα έχει πάντα δεσμευτεί να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την πολιτική διευθέτηση», ανέφερε η δήλωση. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν διεθνείς περιορισμοί στο εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης