Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποζημίωση από την ΕΕ θα ζητήσει η Ρουμανία για το χάσμα τιμών ενέργειας

Αποζημίωση από την ΕΕ θα ζητήσει η Ρουμανία για το χάσμα τιμών ενέργειας
Εδώ και αρκετούς μήνες, οι τιμές της ενέργειας στην περιοχή είναι «σημαντικά υψηλότερες» από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη
Η Ρουμανία θα ζητήσει από το Συμβούλιο αποζημίωση για τις πολύ υψηλότερες τιμές ενέργειας στην περιοχή της σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη, δήλωσε την Πέμπτη ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Sebastian Burduya, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του Έλληνα ομολόγου του ότι η χώρα του έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Η δήλωσή του φαίνεται να ακολουθεί εκείνη του Έλληνα υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Εδώ και αρκετούς μήνες, οι τιμές της ενέργειας στην περιοχή είναι «σημαντικά υψηλότερες» από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη, επισήμανε ο Burduya.
Ο ίδιος απέδωσε τη διαφορά αυτή σε διάφορους παράγοντες, όπως η ξηρή χρονιά, η μειωμένη υδροηλεκτρική παραγωγή, τα προβλήματα διασύνδεσης και οι εργασίες συντήρησης σε ορισμένες γραμμές στην Ουγγαρία.
«Παρέχουμε επίσης πολύτιμη εμπορική υποστήριξη στη Μολδαβία και την Ουκρανία, γεγονός που φέρει επιπρόσθετει πίεση στις τιμές ενέργειας στη Ρουμανία. Αν και το αναγνωρίζουμε αυτό, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον», δήλωσε ο Burduya στο συνέδριο South East Europe Green EPC στο Βουκουρέστι.
«Εάν είμαστε μέρος μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, δεν μπορούμε απλώς να επωμιζόμαστε το κόστος και να ανεχόμαστε για πάντα τιμές που είναι δύο ή τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γι’ αυτό θα θέσω το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών», πρόσθεσε.
Παράλληλα, επανέλαβε την υποστήριξή του στην επέκταση της ενιαίας αγοράς, αλλά επέμεινε ότι «αν πρόκειται να ακολουθήσουμε τους ίδιους κανόνες, πρέπει επίσης να απολαμβάνουμε τα ίδια οφέλη. Διαφορετικά, κάποιοι θα αποκομίζουν όλα τα οφέλη, ενώ άλλοι θα μένουν να επωμίζονται το κόστος».
Σύμφωνα με το Reuters, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ δεν λειτουργεί για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και ότι θα συνεργαστεί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία για να βρεθεί μια μόνιμη λύση για την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης