Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ένα ρωσικό αρπακτικό τρώει την Ουκρανία – Σκορπά τον τρόμο το drone Garpiya που έχει … κινεζικό δράκο στον κινητήρα

Reuters: Ένα ρωσικό αρπακτικό τρώει την Ουκρανία –  Σκορπά τον τρόμο το drone Garpiya που έχει … κινεζικό δράκο στον κινητήρα
Η ύπαρξη  ρωσικού drone που ενσωματώνει κινεζική τεχνολογία δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν
Η Ρωσία άρχισε να κατασκευάζει ένα νέο επιθετικό drone μεγάλης εμβέλειας που ονομάζεται Garpiya-A1 χρησιμοποιώντας κινεζικούς κινητήρες και ανταλλακτικά, το οποίο έχει αναπτύξει στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται πηγές από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών.
Οι πληροφορίες - που περιελάμβαναν σύμβαση παραγωγής για το νέο drone, εταιρική αλληλογραφία για τη διαδικασία κατασκευής και οικονομικά έγγραφα - ανέφεραν ότι η IEMZ Kupol, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας όπλων Almaz-Antey, παρήγαγε περισσότερα από 2.500 Garpiyas από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούλιο 2024.
Η ύπαρξη του νέου ρωσικού drone που ενσωματώνει κινεζική τεχνολογία δεν έχει αναφερθεί ποτέ στο παρελθόν.

Αρπακτικό πτηνό

Οι δύο πηγές πληροφοριών ανέφεραν ότι το Garpiya, που σημαίνει (Άρπυια – αρπακτικό πτηνό) στα ρωσικά, έχει αναπτυχθεί εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, καθώς και θύματα, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Samuel Bendett, ανώτερος συνεργάτης στο Centre for a New American Security, ένα think tank με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε στο Reuters ότι το Garpiya, εάν επιβεβαιωθεί, θα σήμαινε μια απόκλιση από την εξάρτηση της Ρωσίας από τα ιρανικά σχέδια για drones μεγάλης εμβέλειας.
«Αν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Ρωσία μπορεί πλέον να βασίζεται περισσότερο στην εγχώρια ανάπτυξη καθώς και προφανώς, στην Κίνα, καθώς και οι δύο πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο εξαρτώνται από πολλά κινεζικά εξαρτήματα για την παραγωγή drones», είπε.
Το Ιράν, το οποίο δεν σχολίασε το δημοσίευμα, έχει προμηθεύσει με περισσότερα από 1.000 drones Shahed «kamikaze» τη Ρωσία από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky.

Εξαντλημένη η ουκρανική αεράμυνα

Έχουν χρησιμοποιηθεί για να εξαντλήσουν την ουκρανική αεράμυνα και να χτυπήσουν υποδομές μακριά από τις πρώτες γραμμές.
Το Ιράν έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έστειλε drones στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωση στο Reuters ότι το Πεκίνο ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές ειδών με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των drones.
«Σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση, η Κίνα ήταν πάντα δεσμευμένη στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και της πολιτικής διευθέτησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πρόσθεσε πάντως ότι δεν υπάρχουν διεθνείς περιορισμοί στο εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία.

reuters_6.JPG

ΝΑΤΟ προς Κίνα: Σταματήστε να ενισχύετε τη Ρωσία

Ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg κάλεσε την Κίνα να σταματήσει να υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και είπε πως η βοήθεια του Πεκίνου υπήρξε σημαντικός παράγοντας για τη συνέχιση του πολέμουυ.
Το Garpiya «μοιάζει πολύ με το Shahed», αλλά έχει πολλά διακριτικά χαρακτηριστικά, όπως ένα μοναδικό πτερύγιο με μπουλόνι και κινητήρες Limbach L-550 E, ανέφερε η ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters. Ο κινητήρας, ο οποίος αρχικά σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μια γερμανική εταιρεία, τώρα παράγεται στην Κίνα από μια τοπική εταιρεία, την Xiamen Limbach.
Το Reuters κάνει λόγο για μια σύμβαση αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ρουβλίων (10 εκατομμύρια ευρώ) που υπογράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023 μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της Kupol για την ανάπτυξη ενός εργοστασίου παραγωγής των drones.
Οι πηγές πληροφοριών ανέφεραν ότι ένα πρώην εργοστάσιο τσιμέντου που βρίσκεται στο Izhevsk της Δημοκρατίας του Udmurt, στη δυτική Ρωσία - το οποίο αγοράστηκε από την Kupol το 2020 - χρησιμοποιείται για την παραγωγή των drones.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 14.000 drones

Ένα πρωτότυπο του Garpiya κατασκευάστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023, έδειξαν οι επικοινωνίες της εταιρείας.
Η παραγωγή έφτασε σε αρκετές εκατοντάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και υπερδιπλασιάστηκε σε περίπου 2.000 το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνει το Reuters.
Ο Bendett, στρατιωτικός αναλυτής, είπε ότι 2.500 drones ετησίως αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής της Ρωσίας.
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, δήλωσε τον Αύγουστο 2024 ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει σχεδόν 14.000 drones από τον Φεβρουάριο του 2022, συμπεριλαμβανομένου του ιρανικού Shahed καθώς και των ρωσικής κατασκευής drones Geran-2 και Lancet.


exclusive_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης