Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aυστηρό μήνυμα Κίνας στην Γερμανία για την φρεγάτα στην Ταϊβάν: «Η συμπεριφορά του Βερολίνου στέλνει λάθος μηνύματα»

Aυστηρό μήνυμα Κίνας στην Γερμανία για την φρεγάτα στην Ταϊβάν: «Η συμπεριφορά του Βερολίνου στέλνει λάθος μηνύματα»
Σκάφη των ΗΠΑ και του Καναδά έχουν διαπλεύσει πολλές φορές, τους τελευταίους μήνες, το Στενό της Ταϊβάν.
Το Πεκίνο κατηγόρησε το Βερολίνο ότι αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια, μία ημέρα μετά την διέλευση δύο γερμανικών πλοίων από το Στενό της Ταϊβάν (Φορμόζα).
«Η συμπεριφορά της γερμανικής πλευράς αυξάνει τους κινδύνους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και στέλνει τα λάθος μηνύματα», δήλωσε σε ανακοίνωση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Κίνας Li Shi.
Πρόσθεσε ότι τα στρατεύματα του Πεκίνου που βρίσκονται στην περιοχή «θα αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όλες τις απειλές και τις προκλήσεις».
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius δήλωσε χθες ότι η φρεγάτα Baden-Württemberg καθώς και ένα συνοδευτικό σκάφος εφοδιασμού κατευθύνονταν προς το σημείο ή διέπλεαν το Στενό.
Πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ και του Καναδά έχουν διαπλεύσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες το Στενό της Ταϊβάν, κάτι που οδήγησε τον κινεζικό στρατό να τεθεί σε «κατάσταση συναγερμού».
Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν –που έχει τη δική της, δημοκρατικά εκλεγμένη, κυβέρνηση– μέρος της επικράτειάς της και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό της.

Διάπλους μετά από 20 χρόνια

Υπενθυμίζεται πως τον διάπλου του Στενού της Ταϊβάν έκανε για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 20 χρόνια μια γερμανική φρεγάτα, τη στιγμή που η Κίνα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της.
Ειδικότερα, η φρεγάτα Baden-Württemberg και το συνοδευτικό πλοίο εφοδιασμού Frankfurt am Main έκαναν τον διάπλου από το επίμαχο Στενό, που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν, στην πορεία των πλοίων από τη Νότια Κορέα προς τις Φιλιππίνες.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν επιβεβαίωσε ότι τα δύο πλοία έπλεαν μέσα από το Στενό από βορρά προς νότο και τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τη γύρω περιοχή και τον εναέριο χώρο.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της και κρίνει πως το Στενό βρίσκεται σε κινεζικά και όχι σε διεθνή ύδατα.

Διακυβεύετε τις σχέσεις Βερολίνου - Πεκίνου διεμήνυσε άμεσα η Κίνα


Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Mao Ning επαναδιατύπωσε την αντίρρηση της Κίνας σε αυτό που αποκαλεί προκλήσεις και απειλές που βλάπτουν την κυριαρχία και την ασφάλειά της υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.
Η διέλευση της γερμανικής φρεγάτας θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις Βερολίνου – Πεκίνου, ανέφερε η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times.
Ωστόσο, η γερμανική ηγεσία έχει απορρίψει σε μεγάλο βαθμό τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου για το πέρασμα, το πρώτο του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού από το 2002.
Ο καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο ότι το Στενό είναι «διεθνής οδός ναυσιπλοΐας», επαναλαμβάνοντας την τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Άμυνας Boris Pistorius ότι η διαδρομή της φρεγάτας ήταν σε «διεθνή ύδατα».
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης