Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή του πρώην προέδρου κατά Nasdaq για διακοπή διαπραγμάτευσης της Trump Media - Ευθύνες της SEC

Οργή του πρώην προέδρου κατά Nasdaq για διακοπή διαπραγμάτευσης της Trump Media - Ευθύνες της SEC
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον μετά τη δήλωση του Trump ότι δεν θα πωλήσει μετοχές της εταιρείας
Ο πρώην πρόεδρος Donald Trump επέκρινε σφόδρα τον Nasdaq για μια διακοπή συναλλαγών σε μετοχές της εταιρείας του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απείλησε ακόμη και να άρει την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
«Γιατί ο NASDAQ σταματά τη διαπραγμάτευση της DJT;»
Ο Trump έκανε ανάρτηση στην πλατφόρμα Truth Social, αναφερόμενος στο σύμβολο στη μετοχή της Truth Social, Trump Media & Technology Group.
«Ποιο δικαίωμα έχουν να το κάνουν αυτό
; Το έχουν κάνει δύο φορές σήμερα. Τι συμβαίνει;»
Ο Trump πρότεινε ότι ο Nasdaq «λάμβανε εντολές από την SEC» (την επιτροπή κεφαλαιαγοράς) την οποία κατηγόρησε ότι καθυστέρησε τη συγχώνευση της Trump Media «για πολιτικούς λόγους».
Αυτό που συνέβη είναι η μετοχή της Trump Media, η οποία διαπραγματεύεται στο Nasdaq Composite, εκτοξεύτηκε στα ύψη την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024, αφού ο ίδιος ο Trump ανακοίνωσε ότι δεν θα πουλήσει μετοχές της εταιρείας.
Αυτή η αιχμή ήταν τόσο μεγάλη που πυροδότησε δύο πεντάλεπτες παύσεις συναλλαγών που είχαν σχεδιαστεί για να παρέχουν μια περίοδο ψύξης.
Τέτοιες διακοπές συναλλαγών είναι ρουτίνα και συμβαίνουν δεκάδες φορές την ημέρα για διάφορες μετοχές.
Για το Trump Media (DJT), η πρώτη διακοπή σημειώθηκε στις 2:26 μ.μ. ET και ανυψώθηκε στις 2:31 μ.μ. ET, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Nasdaq. Αυτό ήταν λίγα λεπτά αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «δεν πουλάει» μετοχές της εταιρείας.
Αυτό το σχόλιο ανέβασε τη μετοχή κατά 25%

Η μετοχή ξανάρχισε τις διαπραγματεύσεις πριν σταματήσει ξανά στις 2:34 μ.μ. ET για άλλη μια διακοπή πέντε λεπτών.
Ο Nasdaq εξήγησε ότι οι διακοπές προκλήθηκαν από αυτό που είναι γνωστό ως limit up-limit down, κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να «προστατεύουν τους επενδυτές και το δημόσιο συμφέρον».
«Αυτοί οι τύποι διακοπής είναι πολύ συνηθισμένοι», είπε ο Joe Saluzzi, ειδικός στη δομή της αγοράς και συνιδρυτής της Themis Trading, στο CNN σε ένα email το Σάββατο.
Ο Saluzzi σημείωσε ότι τέτοιες στάσεις επιβάλλονται από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές και έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2013 σε ολόκληρο το χρηματιστήριο των ΗΠΑ που είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο.
«Επομένως, η απειλή του κ. Trump για μετακίνηση της μετοχής του από το Nasdaq στο NYSE δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα, καθώς τόσο ο Nasdaq όσο και το NYSE ακολουθούν τους ίδιους κανόνες της SEC», είπε.
Παρόλο που όλα αυτά φαινόταν να είναι ρουτίνα, ο Τραμπ απείλησε να τιμωρήσει τον Nasdaq.
«Θα θεωρήσω υπεύθυνο το NASDAQ και ίσως την SEC για αυτό που κάνουν», είπε στην ανάρτησή του στο Truth Social. «Αν το κάνουν ξανά, θα μεταφέρουμε τη μετοχή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης».
Ο Nasdaq δεν απάντησε στο αίτημα του CNN για σχόλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης