Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των κρατών της ομάδας των BRICS θα γίνει παγκόσμιο πρότυπο - Νέα διεθνής τάξη

Ρωσία: Η κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των κρατών της ομάδας των BRICS θα γίνει παγκόσμιο πρότυπο - Νέα διεθνής τάξη
«Έχουν αναπτυχθεί ανοιχτές σχέσεις εμπιστοσύνης που βασίζονται στις αρχές της κυρίαρχης ισότητας, του σεβασμού της επιλογής του δικού μας δρόμου ανάπτυξης και της άνευ όρων εξέτασης των συμφερόντων του άλλου», επισήμανε ο ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov
Η λειτουργία εντός της ομάδας των BRICS επιτρέπει την εξεύρεση λύσεων σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην παγκόσμια πολιτική και μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για δίκαιη επικοινωνία μεταξύ των εθνών, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των ΜΜΕ των BRICS το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024.
«Η κουλτούρα των BRICS καθιστά πάντα δυνατή την εξεύρεση λύσεων, μερικές φορές ακόμη και στα πιο δύσκολα ζητήματα», είπε.
«Αυτή η μορφή συνεργασίας πρέπει να γίνει πρότυπο δίκαιης διακρατικής επικοινωνίας.
Διαφορετικά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να βρεθούν απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Δεν υπάρχει χώρος για εξαναγκασμό και επιβολή προτεραιοτήτων κάποιου άλλου, και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα των BRICS».
«Στο πλαίσιο μιας ταχέως μεταβαλλόμενης παγκόσμιας τάξης, οι BRICS λειτουργούν ολοένα και περισσότερο ως μια καινοτόμος μορφή αλληλεπίδρασης που ενώνει χώρες που είναι ουσιαστικά ανεξάρτητοι πολιτισμοί, χώρες με διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά συστήματα και συχνά αποκλίνουσες απόψεις για ορισμένες πτυχές της παγκόσμιας ατζέντας». ο αξιωματούχος συνέχισε λέγοντας.
Σύμφωνα με τον Ryabkov, η πολυετής κοινή δουλειά στους BRICS δημιούργησε «μια ιδιαίτερη κουλτούρα διαλόγου».
«Έχουν αναπτυχθεί ανοιχτές σχέσεις εμπιστοσύνης που βασίζονται στις αρχές της ισοτιμίας ανεξάρτητων κρατών, του σεβασμού της επιλογής του δικού μας δρόμου ανάπτυξης και του άνευ όρων σεβασμού των συμφερόντων του άλλου», είπε. «
Αυτό είναι ό,τι πρεσβεύει η Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και άλλες χώρες BRICS στη διεθνή σκηνή, ενόψει των αυξανόμενων δυσκολιών για τη διασφάλιση ενός καθεστώτος διακρατικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο».

Επέκταση της ομάδας των BRICS

«Από την 1η Ιανουαρίου, ο αριθμός των μελών των BRICS έχει διπλασιαστεί», συνέχισε ο αξιωματούχος.
«Διαπιστώνουμε μια συνεχή ταχεία αύξηση του ενδιαφέροντος από τις αναπτυσσόμενες χώρες για την εμβάθυνση της συνεργασίας με τον όμιλο.
Περισσότερες από 30 χώρες έχουν ήδη εκφράσει τις προθέσεις τους να το πράξουν και ο κατάλογος συνεχίζει να αυξάνεται.
Τα BRICS γίνονται σταδιακά ένα από τα κέντρα βάρους για τον Παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή, που εκφράζουν όλο και περισσότερο τα γνήσια συμφέροντα της παγκόσμιας πλειοψηφίας».
Στο πλαίσιο των νέων χωρών που εντάσσονται στους BRICS, μία από τις άνευ όρων προτεραιότητες της συλλογικής εργασίας είναι η εδραίωση της εταιρικής σχέσης εντός της ομάδας, είπε ο Ryabkov.
«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη της αλληλεπίδρασης με τις αναπτυσσόμενες χώρες του Παγκόσμιου Νότου και της Ανατολής. Επιδιώκουμε να τις εμπλακούμε σε διάφορες μορφές και μηχανισμούς, και η σύνοδος κορυφής των ΜΜΕ είναι μία από αυτές», είπε.
«Οι προσπάθειές μας, φυσικά, επικεντρώνονται στη διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών για συνεπή ανάπτυξη της Ρωσίας και άλλων χωρών BRICS για την ενίσχυση του κοινωνικού, οικονομικού, επενδυτικού, καινοτόμου και τεχνολογικού ανθρώπινου δυναμικού μας», είπε ο αξιωματούχος.
«Συνεχίζουμε το σχετικό έργο μας τόσο μέσω αρμόδιων φορέων και εμπειρογνωμόνων και της κοινωνίας των πολιτών».

Η ρωσική προεδρία

«Στο πλαίσιο της ρωσικής προεδρίας, χάρη στην ενδιαφέρουσα συμμετοχή και την υποστήριξη των εταίρων μας στην ομάδα, έχουμε ήδη καταφέρει να επιτύχουμε αξιοσημείωτα αποτελέσματα»,
δήλωσε ο Ryabkov.
«Έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 150 εκδηλώσεις διαφόρων επιπέδων από τις 250 που είχαν προγραμματιστεί και στους τρεις βασικούς τομείς συνεργασίας: πολιτική και ασφάλεια, οικονομία και οικονομικά, πολιτιστική και ανθρωπιστική επικοινωνία. Πραγματοποιήθηκαν πολλές σημαντικές συναντήσεις σε υπουργικό επίπεδο Τα αποτελέσματά τους θα αντικατοπτρίζονται στη δήλωση της συνάντησης των ηγετών του Οκτωβρίου στο Καζάν».
Το ρωσικό έτος στις BRICS, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, θα κορυφωθεί με τη συνάντηση των αρχηγών κρατών στο Καζάν από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, το πρόγραμμα της οποίας προβλέπει μια εκτεταμένη σύνοδο σε μορφές Outreach και BRICS+ με τη συμμετοχή ηγετών κορυφαίων αναπτυσσόμενες χώρες και κράτη που προεδρεύουν σε μηχανισμούς περιφερειακής συνεργασίας.
«Η ομάδα μας προχωρά σταθερά μπροστά», είπε.
«Υπάρχουν πολλά καθήκοντα, δεν είναι εύκολα, αλλά η συσσωρευμένη εμπειρία και η κουλτούρα συνεργασίας μας επιτρέπουν να πούμε με σιγουριά ότι θα τα λύσουμε - να τα λύσουμε αποτελεσματικά και προς όφελος των λαών της ένωσης μας.
Οι BRICS είναι μια ατμομηχανή προόδου», κατάληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης