Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφαιρέθηκε η κυπριακή υπηκοότητα από τον Ουκρανό ολιγάρχη Igor Kolomoisky, λόγω φοροδιαφυγής στη Ρωσία

Αφαιρέθηκε η κυπριακή υπηκοότητα από τον Ουκρανό ολιγάρχη Igor Kolomoisky, λόγω φοροδιαφυγής στη Ρωσία
Το διαβατήριο του Kolomoisky κατασχέθηκε κυρίως επειδή ο Ουκρανός ολιγάρχης δεν αποκάλυψε στην αίτησή του ότι αντιμετώπιζε  κατηγορίες για φοροδιαφυγή στη Ρωσία το 2008
Η Λευκωσία αφαίρεσε την κυπριακή υπηκοότητα από τον Ουκρανό ολιγάρχη Igor Kolomoisky, τον Ρώσο επιχειρηματία Maxim Zakharchenko, τον Αιγύπτιο Mohammed Salem και από μέλη των οικογενειών τους.
Η περιουσία του επιχειρηματία Kolomoisky μειώθηκε κατά 22% κατά τη διάρκεια του έτους
 Και τα οκτώ άτομα στη λίστα ήταν κάτοχοι των λεγόμενων Χρυσών Διαβατηρίων (Golden Passport) στο πλαίσιο ενός προηγούμενου προγράμματος παροχής κυπριακής υπηκοότητας σε αντάλλαγμα για επενδύσεις στην οικονομία του νησιού.
Η απόφαση για ανάκληση των διαβατηρίων τους ήρθε αφότου οι ανακριτές ανακάλυψαν ασυνέπειες στα προσωπικά τους δεδομένα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, η απόφαση του κυπριακού υπουργικού Συμβουλίου σημειώνει ότι ακόμη και πριν εξεταστεί η υποψηφιότητα του Kolomoisky για υπηκοότητα, ήταν προφανές ότι ο αιτών, ο οποίος εκείνη την εποχή κατείχε τη δεύτερη θέση μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στην Ουκρανία, ήταν «ύποπτο άτομο» και ότι η πολιτογράφηση του δημιούργησε σοβαρό πρόσθετο κίνδυνο για τη φήμη της Κύπρου.
Ωστόσο, το διαβατήριο του Kolomoisky κατασχέθηκε κυρίως επειδή ο Ουκρανός ολιγάρχης δεν αποκάλυψε στην αίτησή του ότι αντιμετώπιζε  κατηγορίες για φοροδιαφυγή στη Ρωσία το 2008, ενώ έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα το 2010.
Σχετικά με τον Zakharchenko, αναφέρεται ότι έχασε το κυπριακό διαβατήριό του λόγω των κατηγοριών για οικονομικές παρατυπίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης