Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε συναγερμό ΗΠΑ - Βρετανία από την συνεργασία Ρωσίας - Ιράν με επίκεντρο πυρηνικά μυστικά και τεχνολογία

Σε συναγερμό ΗΠΑ - Βρετανία από την συνεργασία Ρωσίας - Ιράν με επίκεντρο πυρηνικά μυστικά και τεχνολογία
ΗΠΑ - Βρετανία περιέγραψαν την εξέλιξη ως ιδιαίτερα ανησυχητική.
Mεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει σε ΗΠΑ και Βρετανία η συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν και μάλιστα το γεγονός ότι η Ρωσία έχει μοιραστεί με το Ιράν απόρρητες πληροφορίες και τεχνολογία που θα μπορούσαν να φέρουν την Τεχεράνη πιο κοντά στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, με αντάλλαγμα την παροχή ιρανικών πυραύλων στη Μόσχα για τον πόλεμο με την Ουκρανία.
Δυτικοί διπλωμάτες, υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν στο Bloomberg ότι το Κρεμλίνο έχει εντείνει την πυρηνική συνεργασία με το Ιράν τους τελευταίους μήνες.
Το ζήτημα συζήτησαν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg, στο πλαίσιο της συνάντησης του βρετανού πρωθυπουργού Keir Starmer με τον αμερικανό πρόεδρο Joe Biden.

Περιέγραψαν την εξέλιξη ως ιδιαίτερα ανησυχητική.

Η κυβέρνηση Biden εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.
Ο Biden έχει καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποτρέψουν μια πυρηνική κλιμάκωση από το Ιράν, ανέφερε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου το Σάββατο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καταδίκασαν τις εξαγωγές ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν το Σάββατο.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Anthony Blinken, άφησε να εννοηθεί σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο ότι η Ρωσία ανταλλάσσει πυρηνική τεχνολογία με την Τεχεράνη, λέγοντας ότι η Μόσχα έχει λάβει φορτίο ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων Fath-360.
«Η Ρωσία μοιράζεται την τεχνολογία που αναζητά το Ιράν - αυτός είναι αμφίδρομο - συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών θεμάτων, καθώς και ορισμένων διαστημικών πληροφοριών», είπε ο Blinken.

Oι επιδιώξεις του Ιράν

Το Ιράν επιμένει ότι δεν επιδιώκει να παράγει πυρηνικά όπλα, αν και υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι το έθνος του Περσικού Κόλπου θα μπορούσε να τα κατασκευάσει ως απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων με το Ισραήλ.
Τον Απρίλιο, ένας ανώτερος Ιρανός στρατηγός είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να αναθεωρήσει το πυρηνικό της δόγμα εάν το Ισραήλ στόχευε τις ατομικές του εγκαταστάσεις, παρατηρήσεις που θεωρήθηκαν ως προειδοποίηση ότι θα μπορούσε να επιδιώξει να παράγει μια κεφαλή, έχοντας εδώ και καιρό δηλώσει ότι οι ατομικές του ικανότητες ήταν μόνο για πολιτικούς σκοπούς. .
Ο ΙΑΕΑ, ο εποπτικός φορέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι τα επίπεδα πυρηνικών καυσίμων του Ιράν αυξήθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, αρκετά για να τροφοδοτήσουν μια χούφτα κεφαλές σε περίπτωση που το Ιράν λάβει πολιτική απόφαση να επιδιώξει όπλα.
Σε συνέδριο στο Λονδίνο το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ William Burns είπε ότι η Ρωσία και το Ιράν εμβαθύνουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης