Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια αθώα φράση του Putin προκάλεσε σεισμό – Οι αντικυρώσεις της Ρωσίας πανικοβάλλουν τις αγορές στην Δύση... και είναι η αρχή

Μια αθώα φράση του Putin προκάλεσε σεισμό – Οι αντικυρώσεις της Ρωσίας πανικοβάλλουν τις αγορές στην Δύση... και είναι η αρχή
Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας δεν δούλεψαν… τελεία
Τελικά όλοι αναγνωρίζουν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν δούλεψαν κυρίως γιατί η Ρωσία είναι μια αχανής χώρα με απίστευτα πολλές εναλλακτικές ορυκτού πλούτου, μετάλλων, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιτηρών, Ουρανίου και άλλων και επίσης λόγω του πολυπολικού κόσμου έχει εναλλακτικές μπορεί να διοχετεύει το φθηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που διαθέτει σε μεγάλες ποσότητες.
Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας δεν δούλεψαν… τελεία.

Μια αθώα φράση του Putin προκάλεσε σεισμό

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Putin εισηγήθηκε «η Ρωσία να σκεφθεί» τη δυνατότητα περιορισμού της προμήθειας στρατηγικών πρώτων υλών, όπως ουράνιο, νικέλιο, τιτάνιο και μια σειρά άλλων, στις ξένες αγορές, με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θα βλάψει τη ρωσική οικονομία.
Αυτή η πρόταση… προκάλεσε ένα εντελώς ανεξήγητο φαινόμενο: οι δυτικές αγορές κυριολεκτικά πανικοβλήθηκαν αμέσως, οι τιμές για αυτές τις πρώτες ύλες… εκτινάχθηκαν απότομα και τα οικονομικά και εξειδικευμένα μέσα ενημέρωσης απλώς κατακλύστηκαν από πανικόβλητες δημοσιεύσεις.

Η Δύση δεν κατανοεί… βλέπε Foreign Policy

Οι ειδικοί στην Δύση δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί η «καταδικασμένη» Ρωσία δεν έπεσε στα γόνατά και με σκυμμένο το κεφάλι να ζητήσει έλεος από την Δύση.
Για παράδειγμα, το Foreign Policy ανέφερε ότι «οι δυτικές κυρώσεις, ανεξάρτητα από το πόσο μαζικές και ιστορικά εκτεταμένες ήταν, δεν έχουν υπονομεύσει την ικανότητα του Putin να διεξάγει πόλεμο».

Οι αντικυρώσεις

Και μετά έσπευσαν να δουν τι θα γινόταν αν η Ρωσία όχι μόνο σκεφτόταν, αλλά έκανε και κάτι υιοθετώντας αντικυρώσεις, και προκύπτουν… πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Για παράδειγμα, εάν τεθούν περιορισμοί στην εξαγωγή ουρανίου, η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ θα βρεθεί κοντά στην κατάρρευση.
Οι περήφανοι Αμερικανοί δεν το συζητούν, αλλά το μερίδιο του Ρωσικού Ουρανίου για τους αμερικανικούς πυρηνικούς σταθμούς είναι σχεδόν το 33% του Ουρανίου που καταναλώνουν οι ΗΠΑ.
Το Reuters παραδέχτηκε ότι «το ουράνιο είναι ένα από τα πράγματα που θα μπορούσαν πραγματικά να βλάψουν τη Δύση», ενώ οι ειδικοί της Citigroup είπαν ότι «το ρωσικό ουράνιο θα είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθεί» δεδομένου ότι η Rosatom ελέγχει σχεδόν την μισή παγκόσμια πυρηνική ενέργεια.

Ο πανικός…

Οι δυτικοί ειδικοί έσπευσαν να δουν ποιες εναλλακτικές υπάρχουν.
Δόξα τω Θεώ, υπάρχει υπό όρους το ουδέτερο Καζακστάν, το οποίο βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παραγωγή ουρανίου.
Αλλά εντελώς τυχαία - κυριολεκτικά την παραμονή της αθώας πρότασης Putin - ο επικεφαλής της Kazatomprom είπε ότι «το Καζακστάν αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να προμηθεύσει ουράνιο στη δυτική αγορά» λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων που έχουν διαταράξει τις παραδοσιακές διαδρομές και τώρα είναι πιο εύκολο για το Καζακστάν να πουλάει ουράνιο στην Κίνα και… την Ρωσία.
Και είναι απολύτως σαφές ότι η Ρωσική Rosatom, η οποία πρόσφατα αγόρασε το μεγαλύτερο κοίτασμα ουρανίου στο Καζακστάν και έφτασε στη δεύτερη θέση στον κόσμο όσον αφορά τα αποθέματά της (και έχει επίσης «σημαντικό» μερίδιο και στις έξι εταιρείες εξόρυξης ουρανίου στη Ρωσία), δεν έχει την παραμικρή σχέση με την δήλωση Putin.

Τι συμβαίνει… με το τιτάνιο;

Η Ρωσία καταλαμβάνει το 25% της παγκόσμιας αγοράς για αυτό το στρατηγικό μέταλλο το τιτάνιο και 33% στην τροποποιημένη του μορφή, η οποία είναι κρίσιμη για τα αεροσκάφη και τη ναυπηγική, και η εταιρεία VSMPO-Avisma είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τιτανίου στον κόσμο.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κρίσιμων Ορυκτών (CMI), «η Ρωσία είναι ο βασικός προμηθευτής τιτανίου στον κόσμο» και εάν τεθούν περιορισμοί, «οι παγκόσμιες αγορές θα πληγούν».

Τα ψέματα των Boeing και Airbus

Είναι ενδιαφέρον ότι η Boeing και η Airbus, μετά την έναρξη του SVO, ανακοίνωσαν ότι απορρίπτουν το ρωσικό τιτάνιο.
Αλλά αποδείχθηκε ότι αυτό ήταν ένα πλήρες και άνευ όρων ψέμα: οι δυτικές αρχές συμπεριέλαβαν αθόρυβα αυτές τις εταιρείες στις «μικρές» εξαιρέσεις και συνεχίζουν να κατασκευάζουν αεροπλάνα από ρωσικό τιτάνιο και αλουμίνιο…

Τι συμβαίνει με το νικέλιο;

Μια ακόμη πιο διασκεδαστική κατάσταση προέκυψε σχετικά με το νικέλιο.
Η Ρωσία κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο τόσο για το «ακατέργαστο» όσο και για το εμπλουτισμένο νικέλιο, μετά την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες.
Μετά τον υπαινιγμό του Putin, οι τιμές του νικελίου εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 3% σε μια ώρα: παρά όλες τις απαγορεύσεις, στο κύριο χρηματιστήριο «σπάνιων γαιών» του Λονδίνου LME, σχεδόν το 40% του συνόλου του νικελίου είναι ρωσικής προέλευσης.
Και η ιστορία με το νικέλιο (αν συνεχιστεί) θα μπορούσε να επηρεάσει τη Δύση πολύ περισσότερο από το ουράνιο και το τιτάνιο.
Το γεγονός είναι ότι όλη η φασαρία με την «πράσινη επανάσταση» στη Δύση συνδέεται με σπάνια μέταλλα, τα οποία χρειάζονται στην αιολική ενέργεια, στους ηλιακούς συλλέκτες και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα...
Αλλά σε αντίθεση με την Κίνα, η οποία χρησιμοποιεί κυρίως λίθιο για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται στο νικέλιο και στον ορίζοντα μέχρι το 2035, η ανάγκη για αυτό θα μπορούσε να 6πλασιαστεί.
Συνεπώς, για τις ίδιες Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως κρίσιμο να ληφθεί η μέγιστη ποσότητα νικελίου, και κατά προτίμηση όλο το νικέλιο του κόσμου…

Μετά την αθώα φράση του Putin, οι Αμερικανοί έσπευσαν στην Ινδονησία (42% της παγκόσμιας αγοράς για εμπλουτισμένο νικέλιο), αλλά και εδώ επικράτησε πανικός: η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ενταχθεί στο BRICS και στη συνέχεια η Ρωσία έγινε ένας από τους κύριους προμηθευτές σιτηρών για τη Ινδονησία (δεκαπλασιασμός σε ετήσια βάση).
Κανείς δεν υπαινίσσεται τίποτα απολύτως, αλλά είναι μηδενική η πιθανότητα Ρωσία και Ινδονησία να μην επιλύσουν φιλικά το ζήτημα του νικελίου, αλλά σίγουρα δεν θα υπάρχουν Αμερικανοί στην εξίωση.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η Δύση χρειάζεται περισσότερο την Ρωσία από ότι η Ρωσία την Δύση και ακόμη είμαστε μόνο στην αρχή.

Ποιοι αγοράζουν νικέλιο από την Ρωσία;

Μεταξύ των μη φιλικών χωρών, η Φινλανδία και η Εσθονία εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό νικέλιο, σύμφωνα με την πλατφόρμα Comtrade του ΟΗΕ με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024.
Έτσι, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές νικελίου από την Φινλανδία ανήλθε σε 88,4%, ή 335,7 εκατομμύρια δολάρια, και στις εισαγωγές νικελίου της Εσθονίας 44,1%, ή 1,5 εκατομμύρια δολάρια και πλήθος άλλων χωρών.
Στα τέλη του 2023, η Ρωσία κατέλαβε την τέταρτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή νικελίου με μερίδιο 6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης