Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα CIA: Το σχέδιο Putin για επιθέσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ, η εμπλοκή Ισραήλ - Άχρηστοι οι ATACMS για Ουκρανία, η Ρωσία τους διαλύει

Βόμβα CIA: Το σχέδιο Putin για επιθέσεις σε ΗΠΑ και ΕΕ, η εμπλοκή Ισραήλ - Άχρηστοι οι ATACMS για Ουκρανία, η Ρωσία τους διαλύει
Τα περιθώρια ελιγμών για την αποφυγή ενός μεγάλου πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας εξαντλούνται - Μέχρι πού φτάνει η κόκκινη γραμμή του Vladimir Putin και πώς μπορεί να εμπλακεί στην ουκρανική σύγκρουση το Ισραήλ
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε έναν μεγάλο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας – ΝΑΤΟ με αφορμή το επίμονο αίτημα των Ουκρανών να χρησιμοποιήσουν δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας για χτυπήματα στο βάθος της ρωσικής επικράτειας;
Δεδομένο είναι ότι τα περιθώρια ελιγμών για την αποφυγή μίας μετωπικής σύγκρουσης εξαντλούνται.
Στον απόηχο των αναφορών ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν έτοιμες να εγκρίνουν τη χρήση δυτικών πυραύλων για επιθέσεις βαθιά μέσα στη Ρωσία, ο Vladimir Putin προέβη στην πιο φορτισμένη δήλωσή του από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία (24/2/202) μέχρι σήμερα.
Υποστήριξε πως το πράσινο φως των ΗΠΑ θα «άλλαζε την ίδια τη φύση της σύγκρουσης» και θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα είναι «σε πόλεμο».
Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Ρωσία θα λάβει «κατάλληλες αποφάσεις».
Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer δήλωσε: «Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση.
Η Ρωσία εισέβαλε παράνομα στην Ουκρανία.
Η Ρωσία μπορεί να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση αμέσως.
Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Δεν αλλάζει κάτι στον ρου του πολέμου το πράσινο φως για μεγάλα χτυπήματα στη Ρωσία - Οι 3 λόγοι

Στον απόηχο των εξελίξεων αυτών αξίζει να δοθεί έμφαση στην εσωτερική διαμάχη που ξέσπασε στην αμερικανική διοίκηση σχετικά με την άδεια χρήσης όπλων μεγάλης εμβέλειας στους Ουκρανούς.
Είναι γνωστό ότι την αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξέφρασαν η CIA και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin  ενώ υπέρμαχος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken.
Αξιοσημείωτο είναι πως η CIA πίεσε από την πρώτη στιγμή για να μη δοθεί η άδεια στους Ουκρανούς, καθώς γνώριζε πως ο Putin εννοεί κάθε του λέξη και ότι είναι έτοιμο το ρωσικό σχέδιο αντιποίνων κατά ΗΠΑ και Ευρώπης. 
Είναι τόσο περίπλοκη η κατάσταση, σύμφωνα με τη CIA, που στο εν λόγω γαϊτανάκι του τρόμου θα μπορούσε να εμπλακεί και το Ισραήλ.
Η στρατιωτική λογική για τη δοκιμή της αποφασιστικότητας της Μόσχας σε αυτό το θέμα είναι ασαφής, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο George Beebe άλλοτε διευθυντής του τμήματος για τη Ρωσία στη CIA και επιτελικός σύμβουλος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Dick Cheney.
Σύμφωνα με τον Beebe η χρήση πυραύλων cruise με εκτόξευση από αέρος δεν αυξάνει τις πιθανότητες της Ουκρανίας να κερδίζει σε αυτή τη σύγκρουση, που έχει εξελιχθεί σε πόλεμο φθοράς, στον οποίο οι Ρώσοι έχουν τεράστια πλεονεκτήματα σε πληθυσμό και εξοπλισμό.
Πρώτον οι Ρώσοι εξαντλούν την ικανότητα των Ουκρανών να ρίχνουν καλά εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες δυνάμεις στη μάχη και οι πύραυλοι cruise που εκτοξεύονται από τον αέρα δεν θα το αλλάξουν αυτό.
Δεύτερον, οι Ρώσοι μπορούν να προσαρμοστούν στις ουκρανικές δυνατότητες κρούσης μεγαλύτερου βεληνεκούς, καθώς έχουν ήδη προσαρμοστεί στα πλήγματα με HIMARS και ATACMS.
Στην ανάλυσή του στο Responsible Statecraft, o Beebe επισημαίνει το γεγονός ότι οι Ρώσοι έχουν μετακινήσει αποθήκες ανεφοδιασμού και έχουν γίνει πιο αποτελεσματικοί στη χρήση αντιμέτρων ηλεκτρονικού πολέμου για την εξουδετέρωση των προηγμένων δυτικών όπλων.
Τρίτον, για να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην ικανότητα της Ουκρανίας να πλήξει τη Ρωσία, η Δύση θα έπρεπε να στείλει πολύ μεγάλο αριθμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς — πολύ πιο πάνω από τον μικρό αριθμό που φέρεται να εξετάζει.
Όμως η Δύση έχει περιορισμένη ικανότητα να παράσχει τέτοιους αριθμούς και η αποστολή τους θα προκαλούσε σχεδόν αναπόφευκτα άμεσα ρωσικά αντίποινα, υποστηρίζει ο αξιωματούχος της CIA.
Η πολιτική λογική πίσω από τα βαθιά χτυπήματα με πράσινο φως στη Ρωσία είναι επίσης σκοτεινή.
blinken_1.JPG
Ο Putin δεν βρίσκεται υπό πίεση

«Δεν υπάρχει λόγος αισιοδοξίας ότι τέτοιες επιθέσεις θα δημιουργούσαν πίεση στον Putin να τερματίσει τον πόλεμο ή να τον οδηγήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο υπάρχει βάσιμος λόγος ανησυχίας ότι θα ενισχύσει τους ισχυρισμούς του ότι η Ρωσία πολεμά το ΝΑΤΟ και όχι τον ουκρανικό λαό.
Μια άλλη πιθανή συνέπεια είναι ότι η κλιμακούμενη φονικότητα της δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης θα σκληρύνει τις ρωσικές απαιτήσεις σε οποιοδήποτε μελλοντικό τραπέζι διαπραγμάτευσης.
Όσο περισσότερο η Δύση δείχνει ότι είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία για να χτυπήσει τη Ρωσία, τόσο περισσότερο οι Ρώσοι θα επιμένουν στην εκτεταμένη αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας ως προϋπόθεση για μια διευθέτηση» παρατηρεί ο Beebe.

Τεράστιοι οι κίνδυνοι της κλιμάκωσης

Οι κίνδυνοι, από την άλλη πλευρά, είναι αρκετά σημαντικοί σε σύγκριση
με την πενιχρή αμοιβή που θα προσέφερε το πράσινο φως της Δύσης σε ουκρανικά χτυπήματα με όπλα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Beebe ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η Ρωσία θα αισθανθεί υποχρεωμένη να «αποκαταστήσει την αποτροπή», για να δείξει στη Δύση ότι δεν μπορεί να αυξήσει ατελείωτα τη φονικότητα και το εύρος των όπλων που παρέχει στην Ουκρανία χωρίς κάποια άμεση απάντηση από τη Μόσχα.
Ο Putin θα βρίσκεται υπό πίεση στη χώρα του να χαράξει σκληρή γραμμή με κάποιο ξεκάθαρο χτύπημα σε δυτικό στόχο.
«Εάν η Δύση συνεχίσει να εμβαθύνει την εμπλοκή της, τότε δεν αφήνει άλλη επιλογή στη Ρωσία από τον πόλεμο μεγάλης κλίμακας, ενδεχόμενο το οποίο ο Putin δεν φοβάται» σημειώνει το στέλεχος της CIA.
putin_2.JPG
Ποια «κατάλληλα μέτρα» μπορεί να λάβει η Ρωσία;

Η Ρωσία είναι απίθανο να αντιδράσει άμεσα με πυρηνική κλιμάκωση.
«Αντίθετα, θα μπορούσε να αυξήσει κατά πολύ τις υπάρχουσες ενέργειας δολιοφθοράς στην Ευρώπη (που μέχρι τώρα είχαν περισσότερο χαρακτήρα προειδοποιητικών βολών παρά μεγάλων επιθέσεων), να παράσχει πυραύλους και δορυφορικές πληροφορίες στη Hezbollah ή τους Houthi ή, εάν αισθάνεται την ανάγκη να προχωρήσει παραπέρα, να επιτεθεί σε δυτικούς δορυφόρους, οι οποίοι είναι βασικοί για τη στόχευση και την καθοδήγηση των ουκρανικών επιδρομών», σημειώνει ο Beebe.
«Οποιαδήποτε από αυτές τις ενέργειες θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στη Δύση και να προκαλέσει δυτικές αντιδράσεις που θα οδηγούσαν περαιτέρω έναν εξαιρετικά επικίνδυνο κύκλο αμοιβαίας κλιμάκωσης, το τέλος του οποίου δεν μπορεί να προβλεφθεί.
hezbollah_1.jpg

Μόνο ο Putin ξέρει μέχρι πού μπορεί να τραβήξει τη σκληρή κόκκινη γραμμή

Δεδομένων όμως των κινδύνων του άμεσου πολέμου μεταξύ των μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου, είναι πολύ επικίνδυνο για εμάς να συνεχίσουμε να πιέζουμε για να ανακαλύψουμε πού μπορεί να βρίσκεται αυτή η κόκκινη γραμμή», λέει με νόημα ο αξιωματούχος της CIA.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο άνευ όρων.
Δεν μπορεί να κατακτήσει, να καταλάβει και να κυβερνήσει όλη την τεράστια επικράτεια της Ουκρανίας, κάτι που θα απαιτούσε μια δύναμη εισβολής και κατοχής πολλαπλάσια του μεγέθους του σημερινού στρατού της Ρωσίας. Αλλά μπορεί να καταστρέψει την Ουκρανία, αφήνοντάς την σε τέτοια κατάσταση χάους που δεν θα μπορεί να ξαναχτιστεί ή να συμμαχήσει με κανέναν» επισημαίνει ο Beebe.
«Δεν είναι προς το συμφέρον της Δύσης και δεν είναι προς το συμφέρον του Κιέβου να καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη λύσης που θα διαφυλάσσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και θα παρέχει ευκαιρίες για ένα ευημερούν μέλλον.
Αυτό που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ουκρανία αυτή τη στιγμή δεν είναι όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Είναι ένα βιώσιμο σχέδιο για την επίτευξη του τερματισμού αυτού του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων που θα δίνει στην Ουκρανία μια ρεαλιστική ευκαιρία να ανοικοδομηθεί και να ευημερήσει
», καταλήγει.
responsible.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης