Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δύο μεγαλύτερες ρωσικές κρατικές τράπεζες αγνοούν τις κυρώσεις και ανοίγουν υποκαταστήματα στην Ανατολική Ουκρανία

Οι δύο μεγαλύτερες ρωσικές κρατικές τράπεζες αγνοούν τις κυρώσεις και  ανοίγουν υποκαταστήματα στην Ανατολική Ουκρανία
Η Sberbank και η VTB δημιουργούν υποκαταστήματα σε πόλεις της Ουκρανίας - Η ρωσική κυριαρχία στις περιοχές αυτές εδραιώνεται
Η Ρωσία εδραιώνει την κυριαρχία της στις πρόσφατα κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ανοίγοντας υποκαταστήματα των μεγαλύτερων κρατικών της τραπεζών σε πόλεις όπως η Μαριούπολη.
Το Κρεμλίνο ενθαρρύνει εταιρείες να εισέλθουν σε ουκρανικές περιοχές μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε το 2022.
Ενώ πολλές εταιρείες εξακολουθούν να αποφεύγουν αυτές τις περιοχές υπό τον φόβο των δυτικών κυρώσεων και τους κινδύνους της λειτουργίας μιας επιχείρησης σε εμπόλεμη ζώνη, οι δύο μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες η Sberbank και η VTB, έχουν αρχίσει να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ρωσικής κυβέρνησης.
Η Sberbank, η οποία τέθηκε υπό δυτικές κυρώσεις το 2022,  δήλωσε στους Financial Times ότι άνοιξε 130 ΑΤΜ και 48 καταστήματα στις «νέες περιοχές» της στην ανατολική και νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων πλήρους λειτουργίας.
«Η Sberbank έχει ήδη εξυπηρετήσει σχεδόν 70.000 πελάτες και σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκεί», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε το σύνθημα στις κρατικές εταιρείες φέτος ότι «δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθούν» και να δημιουργήσουν καταστήματα σε κατεχόμενες περιοχές.
«Πρέπει να αρχίσετε να πηγαίνετε σε αυτές τις περιοχές με μεγαλύτερο ενθουσιασμό και να αρχίσετε να εργάζεστε εκεί», διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος στους ηγέτες του χρηματοπιστωτικού τομέα.
«Ό,τι φοβόσασταν –οι κυρώσεις– έχει ήδη συμβεί. Τι να φοβάσαι λοιπόν;»
Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι οι περιοχές Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhzhia αποτελούν πλέον συνταγματικά μέρος της Ρωσίας αφού προσαρτήθηκαν μέσω δημοψηφισμάτων τον Σεπτέμβριο του 2022.

Κινητικότητα και εμπόδια 

Η κινητικότητα στα προσαρτηθείς περιοχές είναι μεγάλη.
Τα νέα υποκαταστήματα της Sberbank περιλαμβάνουν μισή ντουζίνα «κινητές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης πελατών» στη Μαριούπολη.
Η VTB, η οποία έχει επίσης τεθεί υπό κυρώσεις από το 2022, έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει να εξυπηρετεί πελάτες στη Μαριούπολη μέχρι το τέλος του έτους.
Ο επικεφαλής της, Andrei Kostin, εθεάθη να κόβει την κορδέλα σε ένα κατάστημα στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη Luhansk τον Ιούλιο.
«Δεν είναι απλώς ένα νέο γραφείο.
Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό στάδιο της διαδικασίας ένταξης της περιοχής στην οικονομία της χώρας», ανέφερε ο Kostin στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Μέχρι πρόσφατα, μεγάλοι ρωσικοί λιανοπωλητές, τράπεζες και άλλες εταιρείες ήταν επιφυλακτικοί να εργαστούν ανοιχτά σε περιοχές όπως η χερσόνησος της Κριμαίας και οι περιοχές Donetsk και Luhansk της ανατολικής Ουκρανίας, τις οποίες η Ρωσία ελέγχει από το 2014.
Αλλά και η Sberbank επέστρεψε στην Κριμαία, ανοίγοντας το πρώτο της γραφείο εκεί πέρυσι, αφού έκλεισε τις δραστηριότητές της το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο.
Προηγουμένως, οι τραπεζικές υπηρεσίες παρέχονταν στη χερσόνησο από τράπεζες που αναπτύχθηκαν ειδικά για εργασίες που θα μπορούσαν να επιφέρουν κυρώσεις από τη Δύση, όπως η Promsvyazbank που προσανατολίζεται στην αμυντική βιομηχανία.
Η PSB ήταν επίσης η πρώτη που εισήλθε σε πρόσφατα κατεχόμενα εδάφη και τώρα αριθμεί σχεδόν 400 γραφεία στις περιοχές του Donetsk και Luhansk
Άλλες καταναλωτικές επιχειρήσεις αρχίζουν να εμφανίζονται  στις νέες περιοχές της Ρωσικής Ομοσμπονδίας, αλλά οι περισσότερες αλυσίδες λιανικής πώλησης και Brands εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για την είσοδο στην αγορά.
«Οι λογικές επιχειρήσεις δεν θα πάνε εκεί – απλά δεν αξίζει τον κόπο», είπε ένα άτομο στον ρωσικό τομέα λιανικής.
«Η αγοραστική δύναμη είναι χαμηλή, με κυρίως συνταξιούχους και κρατικούς εργαζόμενους να παραμένουν σε αυτές τις περιοχές. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Ακόμη και στην Κριμαία, που είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, πολύ λίγες εταιρείες έχουν εισέλθει».
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις νέες περιοχές κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις από τη Δύση.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-15_195713.png
Αφού ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Denis Manturov ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι οι ρωσικές διαδικτυακές αγορές θα άρχιζαν να λειτουργούν στις περιοχές και ο εγκατεστημένος στη Ρωσία επικεφαλής της περιοχής του Donetsk Denis Pushilin ονόμασε αυτές τις εταιρείες, Ozon και Wildberries, ως κορυφαίες αντίστοιχες ρωσικές της Amazon
Οι κάτοικοι των κατεχομένων περιοχών αντ' αυτού βασίστηκαν σε μια άτυπη υπηρεσία ταχυμεταφορών, παραγγέλνοντας τα εμπορεύματα να αποστέλλονται σε διευθύνσεις στη νότια Ρωσία, όπου οι ντόπιοι επιχειρηματίες μεταφέρουν τα δέματα σε κατεχόμενες περιοχές.
Το εμπόριο συντονίζεται μέσω της εφαρμογής κοινωνικών μέσων Telegram και οι πελάτες πληρώνουν περίπου 15% για την παράδοση.
Αλλά αυτό το καλοκαίρι, η Promsvyazbank άνοιξε το δικό της υποκατάστημα, την PSB Market, που λειτουργεί μόνο στην πρώην Ουκρανία.
Πουλάει προϊόντα δυτικής τεχνολογίας, όπως iPhone, αθλητικά παπούτσια Adidas και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες Oral-B, αλλά η πλατφόρμα φαίνεται βαρετή και βιαστική, σε σύγκριση με τα πιο φιλικά προς τον χρήστη Ozon και Wildberries.
Οι τιμές, επίσης, εμφανίζονται αισθητά υψηλότερες, ιδιαίτερα στην τεχνολογία των καταναλωτών.

Το άνοιγμα υποκαταστημάτων στα κατεχόμενα λειτουργεί ως ένας τρόπος για τις ρωσικά Brands να επιδείξουν τα πατριωτικά τους διαπιστευτήρια.
Η Black Star Burger, μια αλυσίδα εστιατορίων συνιδιοκτησίας του ράπερ Timati που είναι υπέρ του Κρεμλίνου, δήλωσε τον Ιούνιο ότι θα ανοίξει χώρους στη Μαριούπολη και στην περιοχή Kherson.
Σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής φορολογικής υπηρεσίας, περισσότερες από 2.500 εταιρείες εγγράφηκαν στις νέες περιοχές το 2023.
Αυτές πιστεύεται ότι αποτελούν ένα μείγμα νεοσύστατων επιχειρήσεων και επανεγγραφών ή απαλλοτριωμένων επιχειρήσεων.
Πολλοί Ουκρανοί που διέφυγαν από την κατοχή βρήκαν έκτοτε τα καταστήματά τους κατασχεμένα και μεταβιβασμένα σε άλλα χέρια, σε νέους ντόπιους ιδιοκτήτες ή Ρώσους.
Από το 2023, ο πιο ορατός πάροχος παντοπωλείου στις κατεχόμενες περιοχές είναι η αλυσίδα First Republican Supermarket.
Τώρα διαθέτει περισσότερα από 70 καταστήματα στην περιοχή του Donetsk.

H εδραίωση της ρωσικής κυριαρχίας στην Ανατολική Ουκρανία συνεχίζεται και θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τις οικονομικές εξελίξεις μετά τη λήξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης