Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος στη Γερμανία – Κατηγορούν την UniCredit ότι υφάρπαξε την Commerzbank, ο ρόλος JP Morgan, από σύμβουλος… κατήγορος η Goldman

Σάλος στη Γερμανία – Κατηγορούν την UniCredit ότι υφάρπαξε την Commerzbank, ο ρόλος JP Morgan, από σύμβουλος… κατήγορος η Goldman
Το Βερολίνο έδωσε επανειλημμένα σήμα στη UniCredit και στους ευρωπαίους αντιπάλους που πολιορκούσαν την Commerzbank ότι δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει σε αυτούς
Οργή επικρατεί στο Βερολίνο τις τελευταίες ημέρες, καθώς αποκαλύφθηκε πλέον ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων σχετικά με την πρόθεση της UniCredit να υποβάλει προσφορά για μερίδιο της γερμανικής κυβέρνησης στην Commerzbank.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι τραπεζίτες της JPMorgan, που συμβούλευσαν την κυβέρνηση για την πώληση του 4,5% κάλεσαν την ιταλική τράπεζα να συμμετάσχει στο book building, δίνοντάς της την εντύπωση ότι το Βερολίνο καλωσόρισε το ενδιαφέρον της.
Η πώληση την Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2024, σε μια δημοπρασία εκτός του ωραρίου της κύριας αγοράς έδωσε τη δυνατότητα στην UniCredit να αποκτήσει μερίδιο 9% χωρίς προηγουμένως να αποκαλύψει κανένα ενδιαφέρον – κάτι που θα μπορούσε να ανεβάσει την τιμή.
Η ξαφνική κίνηση να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank – μετά την κυβέρνηση που κατέχει 12% - ακινητοποίησε το γερμανικό κατεστημένο, πυροδότησε την αντίθεση του κοινού για την πώληση ενός στρατηγικού περιουσιακού στοιχείου και έφερε το Βερολίνο σε δύσκολη θέση ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών προσεχές έτος.
Πριν από αυτόν τον μήνα, το Βερολίνο έδωσε επανειλημμένα σήμα στη UniCredit και στους ευρωπαίους αντιπάλους που πολιορκούσαν την Commerzbank ότι δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει σε αυτούς.
Αντίθετα, ήθελε να πουλήσει το μερίδιό της σε μικρές μερίδες σε επενδυτές, αν και οι κανόνες διάσωσης της ΕΕ της απαγόρευαν να κάνει διακρίσεις εις βάρος των στρατηγικών πλειοδοτών.

Οι μέθοδοι της UniCredit

Η UniCredit δεν προσέγγισε την κυβέρνηση σχετικά με μια πιθανή σχέση με την Commerzbank μεταξύ της ανακοίνωσης του Βερολίνου ότι θα περικόψει το μερίδιό της και της δημοπρασίας.
Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν τις κινήσεις της UniCredit είπαν ότι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών σε εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης πριν από τη δημοπρασία και ότι το μέγεθος του μεριδίου και η έλλειψη ειδικών δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτό σήμαινε ότι η τράπεζα ήταν οικονομικός και όχι στρατηγικός επενδυτής.
Η ιταλική τράπεζα, με επικεφαλής τον έμπειρο dealmaker Andrea Orcel, είχε μέχρι τη στιγμή της δημοπρασίας την Τρίτη περίπου 4,5% μέσω συναλλαγών παραγώγων, δηλαδή κάτω από το όριο για γνωστοποίηση.
Ανώτεροι αξιωματούχοι στο Βερολίνο ενημερώθηκαν μόνο αργά το βράδυ της Τρίτης στη διαδικασία ότι η UniCredit έκανε προσφορές και κατείχε ένα υπάρχον μερίδιο.

Ερευνώνται οι κινήσεις

Το Βερολίνο έχει ξεκινήσει μια έρευνα των γεγονότων και ποιος ήταν υπεύθυνος για τις αποφάσεις που οδήγησαν σε αυτά.
«Τη στιγμή που ξεκίνησε αμετάκλητα το book building, το υπουργείο Οικονομικών δεν γνώριζε ότι η UniCredit κατείχε πρόσθετες μετοχές στην Commerzbank», δήλωσε το υπουργείο στους Financial Times.
Η ομοσπονδιακή χρηματοοικονομική υπηρεσία της Γερμανίας, το όργανο που είναι υπεύθυνο για την πώληση, έμαθε για το υπάρχον μερίδιο λίγο πριν κλείσει η δημοπρασία, ανέφερε το υπουργείο.
«Σε μια τέτοια διαδικασία που δεν εισάγει διακρίσεις, όπως ένα book building, τέτοιες πληροφορίες δεν μπορούν να επηρεάσουν την κατανομή των μετοχών», πρόσθεσε το υπουργείο, με το μερίδιο να κατακυρώνεται στον πλειοδότη.
Άτομα που γνωρίζουν τη θέση της UniCredit είπαν ότι το υπάρχον μερίδιο της είχε αποκαλυφθεί νωρίς στη διαδικασία.
«Όταν το αγοράσαμε, η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε καλά ότι είχαμε μερίδιο 4,5%.
Εμμέσως, ήταν τουλάχιστον ουδέτεροι στο να χτίσουμε το μερίδιο» στο 9%, δήλωσε ο Orcel στο Bloomberg TV την Πέμπτη.
Άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με την άποψη του Βερολίνου είπαν ότι αυτό ήταν μια εσφαλμένη ανάγνωση της θέσης του.
«Κανείς στο ανώτερο κλιμάκιο της κυβέρνησης δεν ήθελε να προσκαλέσει την UniCredit», είπε ένας από τους ανθρώπους.

Ο αιφνιδιασμός

«Η UniCredit προσπάθησε σκόπιμα να αιφνιδιάσει τους πάντες, κάτι που αποδείχθηκε εξαιρετικά εχθρική συμπεριφορά», είπε ένα άτομο που γνωρίζει τις απόψεις ανώτατων αξιωματούχων.
Η UniCredit απέκτησε το κυβερνητικό πακέτο μετοχών με premium 4,8% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Τρίτης.
Οι μετοχές της Commerzbank εκτοξεύτηκαν έκτοτε κατά 24%, επειδή η συμμετοχή της UniCredit θεωρείται ως πιθανό προοίμιο για μια μεγαλύτερη συμφωνία.
Τα γεγονότα προκάλεσαν αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα έπρεπε να επιτραπεί στην UniCredit να προχωρήσει σε πλήρη εξαγορά, πρόσθεσε το άτομο που γνωρίζει τις απόψεις των αξιωματούχων.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι «ενοχλημένοι που η κίνηση θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι άκρως σκληρές συζητήσεις για την εξαγορά της Commerzbank θα μεταφερθούν για πολύ στο 2025, μια κρίσιμη εκλογική χρονιά», ανέφεραν.
Ένας έμπειρος επενδυτικός τραπεζίτης είπε στους Financial Times ότι ήταν ασυνήθιστο να επιτραπεί σε στρατηγικό επενδυτή να συμμετάσχει σε μια αποκλειστική πώληση μετοχών εκτός ωραρίου λειτουργίας.
Το άτομο πρόσθεσε ότι ένα γρήγορο book building - μια τυπική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη γρήγορη πώληση μεγάλων τμημάτων μετοχών σε χρηματοοικονομικούς επενδυτές - ήταν «το λάθος εργαλείο» όταν οι αγοραστές είχαν στρατηγικές φιλοδοξίες.
Ο Thomas Schweppe, πρώην τραπεζίτης M&A της Goldman Sachs και ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας μετόχων 7Square, με έδρα τη Φρανκφούρτη, είπε ότι το Βερολίνο «θα μπορούσε να είχε πολύ υψηλότερο ασφάλιστρο και έσοδα» σε μια στρατηγική πώληση.
Ακόμη και αν η κυβέρνηση ένιωθε υποχρεωμένη να επιτρέψει σε όλους τους πλειοδότες να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία «χωρίς διακρίσεις», θα μπορούσε να είχε συμπεριλάβει όρους για να αποτρέψει οποιονδήποτε μεμονωμένο πλειοδότη να αποκτήσει όλες τις μετοχές.
«Αυτοί είναι τυπικοί όροι και προϋποθέσεις», είπε ένα άτομο που γνωρίζει τέτοιες πωλήσεις.
Αρκετοί τραπεζίτες που είναι εξοικειωμένοι με τις επιταχυνόμενες διαδικασίες δημιουργίας προσφορών πρότειναν ότι θα έπρεπε να είχε ματαιωθεί αφού κατέστη σαφές το ενδιαφέρον της UniCredit ως στρατηγικού πλειοδότη.
Άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις εντός του οργανισμού χρηματοδότησης είπαν ότι αυτό δεν θεωρήθηκε δυνατό για νομικούς λόγους.

Η αποχώρηση της Goldman Sachs

Η Goldman, η οποία διοργάνωσε τη δημοπρασία μαζί με την JPMorgan, αναγκάστηκε να αποσυρθεί στα μέσα της διαδικασίας, μόλις το ενδιαφέρον της UniCredit κατέστη σαφές, αφήνοντας την JPMorgan να ολοκληρώσει μόνη της το book buidling.
Η Goldman είναι μακροχρόνιος στρατηγικός σύμβουλος της Commerzbank και τώρα συμβουλεύει για την άμυνα της εξαγοράς της.
Η JPMorgan υπήρξε στο παρελθόν σύμβουλος της UniCredit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης