Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιματηρός τζόγος Zelensky με 14.000 νεκρούς η εισβολή στο Kursk – Ποιοι Ουκρανοί στρατηγοί διαφώνησαν και γιατί

Αιματηρός τζόγος Zelensky με 14.000 νεκρούς η εισβολή στο Kursk – Ποιοι Ουκρανοί στρατηγοί διαφώνησαν και γιατί
H αντίρρηση του Zaluzhny στην επιχείρηση αυτή, ήταν ότι δεν υπήρχε κάποιο σαφές δεύτερο βήμα, μετά την επιτυχή παραβίαση των συνόρων από τις επίλεκτες ουκρανικές δυνάμεις
Στην εισβολή των Ουκρανών στη ρωσική επαρχία του Kursk αναφέρεται δημοσίευμα του Politico, το οποίο υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν παρά ένας… τζόγος του προέδρου Zelensky, για την οποία είχαν διαφωνήσει πολλοί υψηλόβαθμοι Ουκρανοί στρατιωτικοί και στρατηγοί.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μέσα σε 41 ημέρες μαχών ο ουκρανικός στρατός στο Kursk έχασε 1.000 τεθωρακισμένα και 14.000 στρατιώτες σε νεκρούς και τραυματίες.

Αν και αναφέρεται πως ανάμεσα στις τάξεις των Ουκρανών στρατιωτών υπάρχει ενθουσιασμός κυρίως διότι αυτή ήταν η πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου που μια χώρα εισέβαλε στη Ρωσία – γεγονός που αν μη τι άλλο ανύψωσε το ηθικό των Ουκρανών - τα συναισθήματα ορισμένων Ουκρανών στρατηγών και ανώτατων στρατιωτικών αξιωματικών.
Όπως για παράδειγμα του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και νυν πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Λονδίνο, Valery Zaluzhny ή του Emil Ishkulov, διοικητή της 80ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Επιθέσεως της Ουκρανίας που… απομακρύνθηκε τον περασμένο Ιούλιο προκαλώντας τις αντιδράσεις στρατιωτικών αξιωματούχων.
«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί διοικητές που έχουν αδιαμφισβήτητη εξουσία μεταξύ του προσωπικού, που έχουν νικηφόρο ιστορικό μάχης και εμπειρία μεγάλου πολέμου, δεν ευνοούνται από την ανώτατη ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων», υποστήριζαν διοικητές του ουκρανικού στρατού σε ένα βίντεο διαμαρτυρίας που αναρτήθηκε στα social media.

Αντιδράσεις για Kursk

Σύμφωνα με το Politico, ο λόγος για την απομάκρυνση του Ishukov ήταν ότι υπήρξε αντίθετος σε μια επιχείρηση… δυσανάλογη της δύναμης της ταξιαρχίας του.
Όπως αναφέρουν δύο υψηλόβαθμοι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ο Ishukov εξέφρασε την αντίρρηση του για την επιχείρηση στο Kursk, φοβούμενος αφενός ότι η ταξιαρχία του θα μπορούσε να εκτεθεί πολύ στη Ρωσία αφετέρου ότι ο αριθμός των θυμάτων θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα.
H αντίρρηση του Zaluzhny στην επιχείρηση αυτή, ήταν ότι δεν υπήρχε κάποιο σαφές δεύτερο βήμα, μετά την επιτυχή παραβίαση των συνόρων από τις επίλεκτες ουκρανικές δυνάμεις που προέρχονταν από 4 ταξιαρχίες.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο Zaluzhny ρωτούσε επίμονα: Μόλις αποκτήσετε το προγεφύρωμα, τι γίνεται μετά.
«Δεν πήρε ποτέ ξεκάθαρη απάντηση από τον Zelensky.
Ένιωσε ότι ήταν… τζόγος» είπε ένας από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Όπως επισημαίνει το Politico, ούτε ο Zaluzhny ούτε ο Ishukov απάντησαν στο αίτημα του Politico για κάποιο σχόλιο.

Ενστάσεις και ερωτήματα

Ο προβληματισμός του Zaluzhny και το ερώτημα που θέτει, είναι βασικό τόσο για τους Δυτικούς όσο και για τους Ουκρανούς που πιστεύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν και να παγιδευτούν.
Το επιχείρημά τους είναι ότι η ανάπτυξη σημαντικών δυνάμεων σημαίνει ότι αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κρατήσουν τη γραμμή στο Donetsk, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διατηρήσει μια επιθετική δυναμική και πλήττουν την πόλη Pokrovsk, εντείνοντας τις επιχειρήσεις τους και προελαύνοντας προς και κατά μήκος ενός μεγάλου αυτοκινητόδρομου που συνδέει τις πόλεις Donetsk και Zaporizhia και ωθεί τις αμυντικές γραμμές της δυτικής Ουκρανίας γύρω από το Vuhledar.
«Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν σημαντικές τακτικές προόδου νοτιοανατολικά του Pokrovsk, ενός σημαντικού κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης που βρίσκεται στο σταυροδρόμι ορισμένων από τις πιο σημαντικές σιδηροδρομικές οδούς εφοδιασμού της Ουκρανίας», επισημαίνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

Τι λέει ο Zelensky

Σε δηλώσεις του ο Zelensky έχει υποστηρίξει κατά καιρούς ότι η εισβολή στο Kursk ήταν μέρος του σχεδίου νίκης που πρόκειται να παρουσιάσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden στα τέλη Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το σχέδιο νίκης του Zelensky ζητά από τις ΗΠΑ και τη Δύση να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα δυτικά όπλα για να επιτεθεί κατά στόχων βαθιά στο ρωσικό έδαφος, κάτι στο οποίο δεν έχουν συναινέσει ακόμα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι.
Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο στην ετήσια συνάντηση της διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Γιάλτας, μια συνάντηση υψηλού επιπέδου που συγκεντρώνει Ουκρανούς και δυτικούς αξιωματούχους, ο Zelensky επέμεινε ότι η κατάσταση στο Donetsk ομαλοποιείται, αν και παραδέχτηκε ότι παραμένει δύσκολη.
«Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση στην κατεύθυνση του Donetsk, αν μιλάμε για το Pokrovsk έχει βελτιωθεί ελαφρώς», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Οι μάχες σε Kursk, Donetsk

Ο Zelensky συνέδεσε τις μάχες στο Kursk, και στο Donetsk υποδηλώνοντας ότι η επίθεση στο Kursk ανάγκασε τους Ρώσους να μετατοπίσουν πόρους μακριά από τις πρώτες γραμμές του Donetsk.
«Για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε ότι ο αριθμός των οβίδων που χρησιμοποιήθηκαν στο Donbass, στο Pokrovsk, πριν από την επιχείρηση Kursk, ήταν 1 προς 12.
Σήμερα είναι 1 προς 2,5» τόνισε ο Zelensky.
Ο Ουκρανός στρατηγός Oleksandr Syrsky επανέλαβε το επιχείρημα, λέγοντας πρόσφατα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είχαν καταλάβει σχεδόν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους εντός της Ρωσίας, αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να μεταφέρει μερικά έμπειρα στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί προηγουμένως στο Donbass, στο Kursk.
Αλλά αυτό – κάτι που απορρίπτει η Μόσχα - δεν εμπόδισε τα ρωσικά στρατεύματα να συνεχίσουν να σημειώνουν κάποιες τακτικές επιτυχίες στο Donetsk και να διατηρήσουν την αδυσώπητη ώθησή τους.

Τεράστιες απώλειες

Και σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιώτες με τους οποίους μίλησε το Politico, οι απώλειες από την Ουκρανία αυξάνονται ραγδαία στο Donetsk αναγκάζοντας τον Syrsky να αρχίσει να αναδιατάσσει ορισμένες μονάδες από το Kursk για να ενισχύσει την άμυνα στο Donetsk.
Σημειώνεται ότι η τελευταία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για τις εξελίξεις στο μέτωπο του Kursk κάνει λόγο για πάνω από 14.000 νεκρούς και τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες.

Ο ρόλος των FPV drones

Καμία από αυτές τις υψηλού επιπέδου τακτικές προκλήσεις και ερωτήματα δεν προβληματίζουν τον Ουκρανό στρατιώτη, Sergei που πολεμούσε μέχρι πρότινος στο Kursk και τον οποίο επικαλείται το Politico
Όπως αναφέρεται, το κομβόι των τεθωρακισμένων στο οποίο βρισκόταν και το οποίο είναι τοποθετημένο έτσι ώστε να μην ανιχνεύεται από τα drones και από αεροπορικές επιθέσεις, έκανε ό,τι του ζητήθηκε στις πρώτες μέρες της επίθεσης, έχοντας ως αποστολή να πρωτοστατήσει στην κίνηση προς τα εμπρός και να μην καθυστερήσει σε οποιαδήποτε αντίσταση.
«Συλλάβαμε, ωστόσο, 200 Ρώσους στρατιώτες στην πορεία.
Στην πραγματικότητα, αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι όλοι οι στρατιώτες που συνελήφθησαν είπαν ότι τους είχαν πει ότι ήταν πιθανό να επιτεθούμε, αλλά αυτοί και οι διοικητές τους δεν το πίστευαν», είπε ο Sergei, αναφέροντας πως «οι περισσότεροι ήταν στρατεύσιμοι από τα Ουράλια ή γύρω από τη Μόσχα».
Όπως τόνισε, βασικό συστατικό για την ταχεία προέλαση των Ουκρανών υπήρξε η χρήση drones First Person View (FPV).
«Ήταν απαραίτητα για εμάς και μας βοήθησαν να αποτρέψουμε τη δημιουργία αντεπιθέσεων», είπε ο Ουκρανός στρατιώτης, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά από ένα ρωσικό drone που εξερράγη κοντά του.
Σύμφωνα με τον Sergei, η ταξιαρχία του είχε σταματήσει για ανεφοδιασμό και για να βεβαιωθούν ότι οι υλικοτεχνικές γραμμές τους δεν ήταν πολύ απλωμένες, υποδηλώνοντας ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας αποφάσισε - προς το παρόν - να κρατήσει το προγεφύρωμα του Kursk.
Και πλέον έρχεται στην επιφάνεια το ερώτημα του Zaluzhny για το τι πρόκειται να κάνει μετά από αυτό η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Κιέβου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης